Scarlett Johansson

Pri 22 letih že uveljavljena filmska igralka Scarlett Johansson o svoji karieri, sodelovanju z Woodyjem Allenom v njegovem najnovejšem filmu, svojem glasbenem prvencu in nekdanjih soigralcih.

Scarlett Johansson - Foto: Fotografije Rexfeatures, Fotografije Gilles Bensimon

Njen značilni raskavi glas je prepoznaven povsod – tudi v Hotelu de la Reconquista v španskem Oviedu, kjer snema svoj najnovejši film. Usedeva se za mizo daleč stran od filmske ekipe in v nekoliko okrnjeni, vendar lepo naglašeni španščini naroči viski Jack Daniel’s in ingverjevo pivo. Res zveni natančno tako kot Scarlett Johansson, a njen videz ni povsem takšen, kot smo ga vajeni s filmskih platen. Težko je verjeti, da ima šele 22 let.

Pri 15 letih je v filmu Ghost World igrala srednješolko, nato je s 17 leti zablestela v filmu Izgubljeno s prevodom, pri 20 letih je odigrala usodno žensko v filmu Zadnji udarec, zdaj pa je stara 22 let in dobiva ponudbe za vloge, ki bi ji jih zavidale tudi igralke s precej daljšo igralsko kariero. Res je sicer, da nekateri njeni filmi niso zasloveli, vendar pa to ne spremeni dejstva, da se njena kariera strmo vzpenja. »Bistvo je, « pravi Scarlettt, »da se takrat, ko film doživlja polom, že veseliš dokončanja novega filma. Najpomembneje je, da si stalno v pogonu.«

To naju privede do Woodyja Allena in njego­vega najnovejšega filma. V skladu z njegovo običajno prakso ostajata naslov filma in zgodba vse do konca skrivnost, vendar pa mi vseeno uspe izvohati delček vsebine: Scarlett in britanska igralka Rebecca Hall sta turistki, ki prideta v Španijo, da bi spoznali kulturo ter med drugim tudi lokalnega umetnika (Javier Bardem) in njegovo bivše dekle (Penelope Cruz). Vendar ne gre za romantično komedijo. Scarlett pravi, da je film »nekakšen izsek iz življenja«.

Scarlett je Woodyja Allena sprejela v svoje življenje – tako kot Johna Travolto in Bona Voxa, starejše moške kolege, s katerimi jo vežejo tesne prijateljske vezi. »Woodyjevo nenavadno vedenje in duhovitost sta njegova zaščitna znaka, « razlaga občudujoče. »Ko sem ga bolje spoznala, sem ugotovila, da je izjemno čustven človek, česar ni mogoče predvideti, če ga poznaš samo iz filmov. Woody me vedno znova preseneča. V filmih vidiš njegovo nevrotično plat, ne pa njegove rahločutnosti.«

Scarlett se je že zelo zgodaj naučila nečesa, kar znajo samo največje hollywoodske legende: biti filmska zvezda z vsem pompom in pretiranim glamurjem ter hkrati resna igralka. Iz nje veje neverjetna strast, zavzema neustrašno držo. »Zelo dobro se počutim v svoji koži, nimam predsodkov glede svojega telesa, izražanja . . « Pravi, da si je z zgodnjimi igralskimi izkušnjami pridobila precej samozavesti in izboljšala samopodobo. »Teh izkušenj ne moreš preprosto izbrisati, « razlaga razmišljajoče, »vendar pa otroško zvezdništvo še zdaleč ni zagotovilo tudi za uspešno kariero pozneje.«

A njej je uspelo. A kako v teh časih divjega hollywoodskega življenja ostaja prijazna, odprta ter se pri tem zabava, ne da bi se ujela v zanko tabloidnega življenja? Pravi, da jo trdno na tleh ohranjajo odnosi z ožjo družino – bratom dvojčkom Hunterjem, starejšim bratom Adrianom, sestro Vanesso in polbratom Christianom ter starši, pa čeprav sta njen oče, danski arhitekt, in mati, menedžerka, ločena že od njenega 13. leta.

Nato pogovor nanese na njeno razvijajočo se glasbeno kariero. Pred kratkim je namreč posnela album z naslovom Scarlett Sings Tom Waits, kar pomeni, da bodo na njem Scarlettine izvedbe pesmi legendarnega pevca Toma Waitsa. »Samo bog ve, koliko mojih izredno nadarjenih prijateljev glasbenikov bi ubijalo za takšno priložnost, « pravi.

Naročiva kozarec vina in Scarlett nazdravi z besedami: »Na zdravje in dobrodošla v Španiji! « Nato s pogledom prestreže Penelope Cruz, ki je pravkar zavila v bar. »Ima neverjetno karizmo in je izredno zabavna, « Penelope opiše svojo soigralko. »Šele začeli smo snemati, vendar sva že na isti valovni dolžini, kar je zelo pomembno za vlogi, ki ju igrava.«

Pri takšni igralki pa se ni mogoče izogniti nekaj vprašanjem glede erotike in ljubezni. Scarlett je namreč s svojo zapeljivo postavo v obliki peščene ure postala prava femme fatale. Značilen primer njenega filmskega seksapila je prizor iz filma Dekle z bisernim uhanom, v kate­rem ji Colin Firth, ki igra slikarja Vermeerja, prebode uho ter začne slikati kapljico krvi in solzo, ki polzi po njenem licu. In isti lastnosti, ki jo naredita tako zapeljivo na filmskem platnu, jo naredita tudi tako dramatično očarljivo v zasebnem življenju – mirnost in obvladanost. »Moraš si vzeti čas za premislek, « pravi, »in to vedno prinese s seboj nekaj trenutkov tišine.«

O svojem zasebnem življenju govori previdno. Njena koketna prezgodnja zrelost omamlja starejše moške. Zato jo prosim, da mi zaupa, kaj meni o svojih nekdanjih »starejših« soigralcih kot o potencialnih partnerjih.

O Jonathanu Rhysu Meyersu (njen ljubimec v filmu Zadnji udarec)

Je zelo očarljiv in seksi. Vendar se preveč ubada s svojim videzom. Obseden je s škornji.

O Ewanu McGregorju

Ewan mi je všeč. Je zabaven in se zna odlično spopadati s težavami. Pa tudi Hugh Jackman ima zares lepo, izklesano telo in je zelo prijazen. In oba, Ewan in Hugh znata peti in plesati.

Kateri od njiju je vaš favorit?

Hm, oba sta poročena in z otroki.

In če bi bila samska?

Oba sta sanjska. Če bi nas vse tri pustili tu, v Oviedu, bi morda posta­lo jasno samo od sebe. (smeh)

O Ericu Bani

Dobrosrčen in močan. Imela sem veliko prijaznih, nežnih, resnično pozornih soigralcev. Oh, če bi lahko vse združila v enega . .

O Billyju Bobu Thorntonu

Verjetno preveč nevrotičen glede umazanije in mrčesa.

Ko začneva obdelovati še zadnjega kandidata, Billa Murrayja, vstopi Scarlettina osebna asistentka. Woody Allen se je odločil, da bo začel snemati prej, kot je bilo načrtovano, in Scarlett mora na prizorišče. »Okej, pridem čez nekaj minut.« Večina igralcev bi kar skočila s stola, če bi jih na drugi strani živčno čakal Woody Allen, vendar ne Scarlett. »Pa saj tukaj vendar ne zdravimo raka! « pravi duhovito.

Prevedla Maša Zupančič

Fotografije Gilles Bensimon in Rexfeatures

ELLE februar 2008

Najbolj brano