Sarah Jessica Parker: sodobna ikona

V zadnjem letu je Sarah Jessica Parker razpeta med igralsko in poslovno kariero – zaposlena je s promocijo svojega novega parfuma, udeležuje se tedenskih sestankov z oblikovalci za Bitten, njeno novo linijo oblačil za nizkocenovno verigo Steve & Barry’s, snema pa tudi dva filma, v katerih se bo občinstvu predstavila v povsem novi luči.

Sarah Jessica Parker: sodobna ikona - Foto: Fotografije Mark Abrahams

Je kot Carrie Bradshaw – lepa, zabavna, z značilnim newyorškim humorjem. Čeprav nikoli ni bila tradicionalna lepotica, je pri 42 letih še vedno izredno privlačna – z vznemirljivimi modrimi očmi, izrazitim nosom in sijočo kožo. Vendar pa je Sarah Jessica Parker v primerjavi s svojim likom iz televizijske serije Seks v mestu veliko bolj očarljiva, stvarna in prav nič zvezdniška. Ima nekakšen poseben talent za vzdrževanje ‘avre normalnosti’, kar je v svetu filmskih zvezd dokaj redko.

O družini

Precej redek za hollywoodski svet je tudi njen dolgoleten in srečen zakon, ki ga z možem Matthewom Broderickom uspešno skrivata pred očmi javnosti. »V resnici ni težko ohraniti zasebnosti, « razlaga. »Že pred leti sva ugotovila, da se je najbolje izogibati skupnim ‘sprehodom’ po rdeči preprogi. Tam si namreč najbolj ranljiv. Poleg tega se trudiva, da o najinem odnosu ne govoriva. Seveda sva nanj ponosna, vendar je to kot poljub smrti, « pojasni.

Ko govori o sinu, ji oči zažarijo. »James Wilkie je v letih, ko potrebuje veliko pozornosti, zato se trudim, da z njim preživim vsaj štiri večere v tednu. In če se tega ne držim, pri njem ne zaleže noben izgovor. Pred nekaj dnevi, ko sva se z Matthewom odpravljala v gledališče in sem sedela z njim na stopnicah, me je pogledal naravnost v oči in rekel: ‘To se mora končati. Pojdi v sobo in si sleči obleko.’«

O Seksu v mestu

Od Seksa v mestu, izredno uspešne serije, ki je Sarah Jessico iz povprečne filmske igralke izstrelila med dobitnice prestižnih filmskih nagrad, kot sta zlati globus in emmy, ter iz nje ustvarila modno ikono, so minila že tri leta. »To obdobje moje kariere je bilo zares neverjetno – to je bila ena mojih najlepših profesionalnih izkušenj, « se nasmehne. Kot kaže, naj bi v bližnji prihodnosti končno dali zeleno luč tudi snemanju filmske različice. »Res upam, da se bo to zgodilo, « pravi in pri tem skrbno izbira svoje besede. Čutiti je njen očiten odpor do te teme, kar je glede na govorice, ki so krožile pred leti, ko se je prvič pojavila ideja o snemanju filma, a je projekt potem nenadoma padel v vodo, povsem razumljivo. Nekateri so namigovali, da je bila za neuspeli projekt kriva Sarah Jessica, medtem ko so drugi s prstom kazali na Kim Cattral alias Samantho Jones. »Resnično sem si želela zaigrati v filmu, vendar moraš spoštovati odločitve drugih. In ena od nas (pri tem mislim na Kim) takrat ni želela sodelovati – iz razlogov, o katerih nisem hotela spraševati. Nimam pravice, da bi kogarkoli prepričevala o čemerkoli, « poskuša pojasniti.

O sebi

S Seksom v mestu je Sarah Jessica pustila predvsem pečat modne obsedenke. »Ljudje mojo vlogo zamenjujejo z resnično Sarah Jessico. V resnici ne preživljam prostega časa z vsakodnevnim obiskovanjem modnih trgovin. Sicer rada nakupujem, vendar to počnem zelo redko. Rada imam lepa oblačila, vendar so to stvari, ki v življenju niso pomembne – iz tebe ne naredijo boljšega, močnejšega ali pametnejšega človeka.«

O svoji poslovni žilici

Trenutno je Sarah Jessica zaposlena s promocijo svojega novega parfuma Covet, pred kratkim pa je predstavila tudi svojo kolekcijo oblačil, imenovano Bitten. Zanimivo je, da je med številnimi ponudbami za tovrstno sodelovanje izbrala prav verigo trgovin Steve & Barry’s, ki je znana po tem, da noben njihov kos oblačila ne stane več kot 20 dolarjev. »Všeč mi je bil predvsem njihov koncept, da kakovost ne bi smela biti privilegij in moda ne razkošje, « razlaga Sarah Jessica, ki se zaveda, da so ti novi projekti le nekakšen dodatek, dobrodošla popestritev njenega vsakodnevnega dela.

O novih filmskih vlogah

Preizkusila se bo tudi v dveh novih filmskih vlogah. V dramatični komediji Smart People bo zaigrala v vlogi zdravnice, ki se zaljubi v svojega pacienta (Dennisa Quaida), tudi svojega nekdanjega profesorja s fakultete. »Naslov filma je sicer Smart People (Bistri ljudje), vendar v resnici govori o neumnih ljudeh, « razlaga njen soigralec. »Najina značaja nimata niti kančka čustvene inteligence. Sta na neki način ujeta sama vase in le stežka oddajata občutek zaupanja, « nato Quaid, ki ga je igralka očarala predvsem s svojo osebnostjo, še nadaljuje. »Sarah Jessica ni samo velika igralka, ampak tudi resnično velik človek. Je oseba, ki je zelo pozorna do vseh, čeprav je sama velika zvezda.« S svojo osebnostjo si je verjetno pridobila tudi vlogo v filmu Spinning Into Butter, priredbi kontroverzne predstave Rebecce Gilman o rasizmu na ameriški univerzi, v kateri bo odigrala vlogo dekanice. Rebecca Gilman pojasnjuje, zakaj ji je ta vloga pisana na kožo: »Ta ženska je oseba, ki jo preprosto morate imeti radi, in je vse, kar je tudi Sarah Jessica – zelo bistra, priljudna, zabavna, čutna in ljubeča. Te lastnosti ima kot igralka in kot oseba.«

Prevedla Maša Zupančič

Fotografije Mark Abrahams

ELLE Oktober 2007

Najbolj brano