Po službi: Martina Obid

12. 11. 2013

Kaj zapolnjuje proste trenutke oblikovalke nakita, ki ustvarja zgodbe v srebru in zlatu?

ZA STANOVANJE

Slike in grafike prijateljev so pomemben del našega doma, tako tudi stenska ura in luč, ki sta v družini že nekaj generacij. Veliko naših skupnih trenutkov se zgodi za mizo Tulip, največ barvitosti pa domu dajejo sinove igrače.

UMETNOST

Rada imam vodene oglede razstav v Moderni galeriji in različna odprtja. Moja ljubezen sta grafika in fotografija, tako da spremljam dogajanje v MGLC-ju in Galeriji Fotografija. V Münchnu je čudovita zbirka moderne umetnosti Museum Brandthorst, rada imam tudi Victoria & Albert Museum v Londonu. Konec avgusta me je navdušil film mladih talentiranih ustvarjalcev, Dvojina.

KNJIGE

Največ prebranih je tistih, ki si jih izposodim v knjižnici ali od prijateljice. Prepričajo me vsakdanje zgodbe, ki so jezikovno bogate. S svojo lepoto se me je dotaknila Eleganca ježa.

V knjigarnah in muzejskih trgovinah kupim knjige, iz katerih se učim o oblikovanju in rokodelskih spretnostih, ter tiste, ki so navdih mojemu ustvarjanju.

Ob rojstvu so ju zamenjali, 35 let kasneje sta se srečali

KAVA

Rada pijem belo kavo, pravo ali žitno, začinjeno s klepetom in z malo cimeta, pa z Žarkovim muškatnim oreščkom. Včasih jo sladkam s temnim kosom čokolade. Kavarna Cafetino zagotovi dober začetek dneva, kavarni SEM-a in MGLC-ja sta del prostega časa, najslajša pa je kava v Čokoladnem ateljeju Dobnik.

GIBANJE

Najljubši mi je ples, flamenko pri Luna Gitani, zaradi temperamenta in otipljive ženskosti, argentinski tango, zaradi komunikacije med plesalcema, in samba, zaradi preprostega veselja. O plesnih korakih se učim tudi pri prijateljici iz društva NLP Litija.

Odkar pomnim, rada tečem v naravi, ob Savi. To so dolgi teki, ko mi ostane le še korak in moje dihanje, čista meditacija in užitek.

HRANA

Srečni smo, ker si lahko pripravljamo zelenjavo z domačega vrta. Kuhanje mi ne pomeni le vsakodnevne obveznosti, ampak je, kot da vržem sidro, ko pridem domov. Raziskujem začimbe. V restavracijah cenim drzne kombinacije. Vedno pogledam, kaj pripravlja Urška v Repeteju. Najbolj seksi sladoled pa je mangov, v Fetichu.

KRAJI

Vonj borovcev, žajblja in soli v zraku name deluje čarobno. A predvsem v tistih mesecih leta, ko ni prevroče. Prelepa sta mi Bohinj in Bled, v svetu pa bi odkrivala tako velemesta kot divjine, predvsem z možnostjo živeti in delati tam daljši čas, da lahko kraj in ljudi začutim. Moja velika ljubezen je Pariz.

Pripravila: Nina Pretnar