Po službi: Manca G. Renko

urednica portala AirBeletrina.si, nam je povedala ...

Po službi: Manca G. Renko - Foto: osebni arhiv in shutterstock.com, Jože Suhadolnik

Za stanovanje

Rada imam funkcionalne stvari, moje najljubše reči so: kavni avtomat Nes­presso, kip kavke Jakova Brdarja, plakat z drevesom poezije (PoeTree) Radovana Jenka in Blaupunktov televizor z začetka devetdesetih, ki še vedno deluje. Razstavljena imam samo knjigo Alice's Adventures in Wonderland in zlat secesijski svečnik.

Muzeji, galerije, filmi, dogodki

Sem redna obiskovalka SNG Drame in občasna obiskovalka MGL-ja in Mini Teatra. Vsaj enkrat na leto grem v Narodno in Moderno galerijo, v Mestni muzej ter razstavne prostore Cankarjevega doma. Zvesta sem Kinodvoru, po sili razmer pa grem tudi v kakšen multikompleks – za Jamesa Bonda ali Batmana človek naredi marsikaj, saj razumete?

Gibanje

Nič resnega, a ves čas malo. Po Ljubljani se premikam le peš ali z mestnim kolesom. Ne uporabljam dvigala. Sprehodi in občasen tek, skoraj vedno na Rožnik. Večkrat na dan dvigovanje še kar težke mačke Srečke.

Kraji

Avstro-Ogrska, srečna domovina: od Dunaja in Prage prek Ljubljane do Trsta in Opatije. Ali pa Ilirske province? Res je, z njimi bi izgubili Dunaj, dobili pa bi Dalmacijo ... Ne morem se odločiti, v vsakem primeru pa se zdi, da so moje najljubše stvari potopljene globoko v preteklost ...

Kava

Kava je moja edina velika odvisnost. Pri tem eno izmed ključnih vlog igrajo tudi kavarne, saj sem okoli njih zgradila svoje družabno življenje: od City Puba do bežigrajske gimnazije, kjer se je vse začelo, prek kavarne NUK do LP-ja in Daktarija ...

Za dušo

Povsod kupujem veliko knjig. Včasih lepo zapakirano kozmetiko, ki diši po pavi šminki, taki, kakršno je imela, kot pravi moja mama, tudi njena mama.

Knjige, revije, časopisi

Z Dunaja ali iz Berlina, kamor najpogosteje potujem, vedno pritovorim preveč knjig. Verjetno sem tako očarana nad tem, kaj vse obstaja. Občudujem tudi nabor knjig, ki izhajajo v zeleni zbirki založbe Studia Humanitatis. Med domačimi revijami imam najpogosteje v rokah Mladino in Global, med tujimi pa Der Spiegel in The New Yorker.

Hrana

Skoraj nič me ne dolgočasi bolj kot ljudje, ki govorijo o hrani, bodisi receptih ali restavracijah. Nadenejo si svečan izraz in razpravljajo o karamelizirani čebuli in mariniranih redkvicah, kot bi šlo za kaj silno vzvišenega.

Razvajanje

Plavanje v Jadranskem morju. Življenje poleti. Slana koža dolgo v noč.

Pripravila Nina Pretnar,
fotografije Jože Suhadolnik, osebni arhiv in shutterstock.com

Najbolj brano