Osebno: Aljaž Vidrajz

23. 12. 2014

Mojster italijanskega mozaika širi med ljudi to posebno umetnost – košček za koščkom.

Kako bi se opisali?

Zvedav in zgovoren, zjutraj zaspan in zato velik ljubitelj kave.

Kje dobivate navdih za svoje delo?

Povsod. Tudi v najbolj običajnih stvareh se lahko skriva nekaj posebnega, le čas si je treba vzeti in to opaziti. Sprehodi, izleti ali le skok do trgovine – skoraj vedno najdem nekaj, kar pritegne mojo pozornost. Zato imam žepe vedno polne zanimivih materialov, ki jih nato vkomponiram v mozaike.

Od kod izhaja vaše veselje do mozaikov in kako se je vse skupaj začelo?

V mladosti sem po čudnem spletu okoliščin obiskal mozaično šolo v Italiji – Scuola Mosaicisti del Friuli, ki me je popolnoma prevzela. In ko sem med študijem arhitekture ugotovil, da to ni tisto, kar želim, sem se je zopet spomnil. Čeprav nisem govoril skoraj nič italijansko, sem se odločil zamenjati študij. Tam se je začela ljubezen do mozaika in tja se še vedno redno in z veseljem vračam.

Katera mozaična tehnika vam je najljubša in zakaj?

Sodobna, zaradi zanimive igre svetlobe, barv, teksture in materialov. Možnosti so skoraj neskončne. Vsak nov projekt mi daje zagon, da jo peljem do njenih meja in poskusim nekaj novega, naj bo to material, pristop ali le nov pogled na isto tematiko. Ljuba mi je tudi rimska tehnika, saj je skrivnostna, in če si zelo pozoren, lahko v njej opaziš brezčasnost, ki jo dela vedno aktualno.

Vas je v Italiji poleg mozaikov navdušila tudi italijanska kuhinja?

Seveda! Ko poskusiš mandarine s Sicilije, ni več poti nazaj. Pa artičoke s česnom in peteršiljem. Testenine vseh oblik. Jaz sem cimra učil angleščine, on pa mene italijanščine in babičinih receptov s Sicilije.

Vaš največji dosedanji izziv?

Mozaik delfinji ples. Obrnjena tehnika rovescio su carta iz belega zlata in smaltov, več kot šestdeset tisoč na roke odsekanih koščkov.

Vaš zadnji nakup?

Viseča mreža za poležavanje na morju in na izletih.

Kam najraje potujete?

Pogosto ugotavljam, da ni treba iti prav daleč, da bi odkril čudovite kotičke. Verjamem pa, da je življenje eno samo veliko potovanje, ki me bo odneslo še daleč naokoli.

Kam na večerjo s prijatelji?

K meni domov ali pa k njim, odvisno, iz katere kuhinje trenutno lepše diši.

Želja, ki si jo upate povedati na glas?

Spoznati ekstremno bogatega šejka, pri katerem bi lahko izživel vse svoje mozaične fantazije.

Knjiga, ki je ne morete odložiti iz rok?

Prav vse od Harukija Murakamija. Komaj čakam, da v roke primem najnovejšo – Colorless Tsukuru Tazaki And His Years Of Pilgrimage. Njegove knjige ti dajo občutek mirnega, skoraj stoičnega sedenja na obali ob zamolkli slutnji približujočega se viharja.

Najljubše aktivnosti (poleg izdelovanja mozaikov)?

Rad imam svoje kolo in večerne vožnje v dvoje. Kadar si zaželim adrenalina, stopi v igro longboard.

Pripravila: Nina Pretnar

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk