Olga Košica: Nakit mora imeti svojo zgodbo

Oblikovalka nakita Olga Košica je zmagovalka natečaja Young Creative Fashion Entrepreneur, ki ga je razpisal British Council. Za nagrado se bo septembra udeležila izobraževalnega programa v Londonu med njihovim tednom mode.

Olga Košica: Nakit mora imeti svojo zgodbo

Ali obstajajo pravila pri nošenju nakita?

Ne. (smeh) Pravila so predvsem pri oblikovanju, saj mora nakit zaživeti na telesu. Modni nakit, ki ga vidimo na modnih pistah in na ljudeh, je treba prilagoditi človeškim krivinam ušes, prstov, vratu, konceptualni nakit pa je lahko izdelan samo za v vitrine in ni nujno, da je nosljiv, včasih je lahko celo smrtno nevaren, odvisno od tehnike in koncepta. Tudi pri kombiniranju nakita ni več striktnih pravil. Včasih na primer nismo smeli kombinirati preveč kosov naenkrat, sploh če je šlo za večje kose, rumeno zlato in srebro se nikakor nista družila, kar danes ne velja več, oblikovalci tudi nismo mešali dražjih in cenejših materialov, zdaj pa brez zadržkov kombiniramo zlato in steklo. Na prvem mestu je zdaj dizajn.

Potem se ne moremo preveč okrasiti z nakitom?

Mislim, da je zgodba podobna kot pri ličilih. Če ne znaš nositi močnega make-upa, potem ga je lahko hitro preveč. In enako je pri nakitu – nekateri lahko dajo nase karkoli, pa vse skupaj zaživi, nekdo drug pa z enakim nakitom deluje preveč okrašen.

Nekatere ženske prisegajo na srebro, ker jim zlato naj ne bi pristajalo. Je kaj na tem?

Seveda, nekaterim odtenkom polti bolj pristaja srebro kot rumeno zlato. Drugače pa lahko tudi pH kože vpliva na to, kateri nakit bomo izbrali, saj nekateri ne prenašajo srebra, ker vsebuje baker in se ob stiku s kožo obarva.

Lahko z nakitom podobno kot z oblačili poudarimo dele telesa, ki so nam všeč?

Seveda, nakit je predvsem zunanji okras, ki ga uporabimo v svojo korist. Nosimo ga na predelu, ki ga želimo izpostaviti. Če želimo na primer ustvariti iluzijo, da imamo daljše prste, moramo izbrati temu primeren prstan. Če imamo dolg vrat, je najbolje, da nosimo dolge uhane, če imamo lep dekolte, ga lahko poudarimo s čudovito ogrlico.

V katere kose je vredno vložiti nekaj več denarja?

Če nakit kupuješ kot darilo, je primerno, da kupiš malo dražji kos. Žlahtne kovine vseeno izvabijo drugačen občutek. Sama ustvarjam iz različnih materialov, nimam predsodkov glede cenejših materialov. Le redkokdo je finančno tako sposoben, da ima lahko samo drage kose nakita; tako kot nas večina kombinira oblikovalske kose oblačil s cenejšimi, počnemo tudi pri nakitu. Sama ustvarjam trajnostni nakit, kose, ki se jih lahko nosi tudi naslednje leto ali čez 20 let.

Kakšni so trenutni trendi v oblikovanju nakita?

Najpomembneje je, da ima nakit svojo zgodbo. Prihaja zelena barva, predvsem kamni v različnih zelenih odtenkih, in naravni kamni, še vedno bodo aktualni motivi iz narave, poleg tega je še vedno priljubljen 3D-učinek.

Pripravila Meta Kač,
fotografije Matjaž Banič, Mimi Antolović, osebni arhiv in promocijsko gradivo

Najbolj brano