Spoznajte Janjo Popović, naj stilistko

10. 11. 2012
Spoznajte Janjo Popović, naj stilistko (foto: Alex Štokelj)
Alex Štokelj

Uredništvo Elle je skupaj z direktorico Modiane Romano Kramar na Philips Fashion Weeku za naj stilistko izbralo Janjo Popović.

Janja je študentka ljubljanske naravoslovnotehniške fakultete, mi pa smo ji zastavili nekaj modnih vprašanj.

Zakaj moda?

Moda je nekaj, kar združuje vse: družbeni odnos, spoštovanje do drugih, ekologijo, povezovanje z naravo, izražanje, umetnost. Je skupek vsega, ki tvori estetsko zaključeno celoto.

Zakaj ste se odločili prijaviti se na natečaj za naj stilista?

Letos sem se prijavila prvič, vendar sem že nekaj let vedela za to tekmovanje in ga tudi spremljala. Rada oblikujem, stiliram in preučujem barvne povezave med oblačilnimi kosi; ustvarjalnost mi ni tuja ...

Kako bi ocenili konkurenco?

Ko se prijaviš na takšna tekmovanja, si želiš priti čim dlje in daš vse od sebe, da bi to dosegel. Tudi preostala dekleta, ki so prišla v finale, so se za to trudila in naredila dobre stajlinge. Prav zato si nekako nisem upala pričakovati zmage. Ker sem bila najmlajša kandidatka, me je bilo strah, da bodo zmagale izkušnje; na koncu pa sta se za mojo prednost izkazali prav moja mladostniška izvirnost in domišljija.

Na čem je temeljil vaš inspiracijski pano oziroma moodboard, s katerim ste se uvrstili med finalistke?

Za moodboard sem minimalistični stil združila s kančkom romantičnega retra; predstav­ljal je stil za sezono jesen in zima 2012/13. Navdihoval me je torej retro stil, vendar na sodoben, urban način. Izbrala sem vinsko rdečo barvo in njej podobne odtenke ter različne potiske oblačil, posnete iz narave. To je bilo moje izhodišče in nastal je inspiracijski pano z naslovom Kiss From a Rose.

Kaj je povezovalo vaše stajlinge, ki ste jih predstavili na Philips Fashion Weeku?

Moji stajlingi so bili mladostniško razigrani, urbani in lahkotni. Uporabila sem tople barvne tone, ki nezavedno spodbudijo prijetna čustva, oddajajo pozitivno energijo in toplino, kot sama mladost. Posebno karizmo so celotnemu videzu dale nadkolenke, ki so zabrisale strog videz in celotno zgodbo naredile bolj sproščeno.

Prihajate iz Murske Sobote. Kako je okolje, v katerem ste odraščali, vplivalo na vaše razumevanje mode?

Res me niso obkrožali večji modni strokovnjaki, vendar so me kljub temu zanimivi ljud­je. Opazovala sem njih in okolico ter zaznala marsikaj, kar se me je dotaknilo. Vse to sem potem kombinirala na svoj način. Občasno sem pokukala še v babičino omaro, ki me je vedno znova navdihovala; poleg okolja pa je name vplivalo tudi brskanje po modnih biblijah. Murska Sobota navsezadnje ni daleč od glavnih prestolnic mode, sploh če uporabljaš internet. In pravzaprav imamo v tem malem mestu zelo razvito konfekcijsko industrijo v tovarni Mura ter v njej dobre oblikovalce.

Po čem želite biti prepoznavni čez deset let svojega ustvarjanja?

Vsekakor po svojem delu, po določenem kosu, ki bo postal nujen v našem vsakodnevnem življenju, uporaben in nepogrešljiv v vseh omarah. Kot so danes džins hlače ali mala črna obleka.

Pripravila Meta Kač