Modna industrija hoče Mitjo Bokuna!

'Klic tujine' ga še ni zapustil, saj Mitja Bokun zadnje leto in pol uspešno zamenjuje delovno okolje in en dan preživi v New Yorku, potem se vrne v Slovenijo, zdaj pa je na vrsti še Pariz, kjer se mu obeta izjemna priložnost.

Modna industrija hoče Mitjo Bokuna! - Foto: Primož Predalič, osebni arhiv

Čeprav modni ilustrator še nikoli ni stopil na francoska tla, v Sloveniji ustvarja izjemno razstavo, ki bo v pariški galeriji Eva Meyer predstavljena v sklopu tamkajšnjega težko pričakovanega tedna visoke mode.

Mitjo smo ujeli v najbolj ustvarjalnem trenutku njegovega življenja, saj se mu iz dneva v dan na široko odpirajo vrata, za katera še vedel ni, da obstajajo. Marljiv umetnik namreč vsak svoj prosti trenutek izkoristi za ilustriranje, urednikovanje in komunikacijo, kar pomeni, da je aktivno prežet z modo in umetnostjo vsaj 14 ur na dan.

Med drugim je Mitja tudi skrben oče, ki zaradi urnika otrok največkrat ustvarja od 5. do 9. ure zjutraj, ko napoči čas za odhod v šolo. Njegov dan se nadaljuje z delom za revijo Reserved, katere urednik je postal ob enem izmed rednih obiskov New Yorka. Tam je takoj spoznal ključne ljudi, ki poznajo druge pomembneže v svetu mode, in od takrat se zgodba o uspehu samo še širi in prepleta na pravih stičnih točkah.

Tudi zadnji obisk Velikega jabolka se je za Mitjo končal izjemno pozitivno, saj je dobil ponudbo za razstavo, ki bi ga lahko povzdignila med zvezde. Ker je revija Reserved tik pred lansiranjem na trg, so se ustvarjalci odločili, da tančico prvič razkrijejo kar v Parizu med tednom mode. Eden izmed soustvarjalcev revije je tudi izjemen modni strokovnjak Jeffrey Felner, ki pozna prav vse v panogi.

"Ko smo se pogovarjali za izdajo revije v Parizu, nas je Jeffrey povezal s tam živečim kuratorjem Rodrigom Alcazarjem, ki je čez nekaj časa spet navezal stik z mano in me vprašal, ali bi želel z njim narediti portretno razstavo v pariški galeriji Eva Meyer v času tedna visoke mode," pove Mitja, ki še zdaj ne more verjeti, da ga čaka tako zajeten in izjemen projekt, katerega del bo kar 60 vplivnih osebnosti iz sveta mode.

"Koncept razstave je že pripravljen, naslovljena bo Phantom fashion, zajema pa portrete do skoraj dva metra velikosti, tako da je dela še veliko," pojasni Mitja, ki se je nekaterih ilustracij že lotil, saj jih morajo odobriti izbranci iz sveta mode, ki jih je doletela ta čast.

"Nekateri so že odobrili. Nad videnim je bila navdušena tudi Grace Coddington, ki je nemudoma pisala in pohvalila moje delo," navdušeno pove ilustrator, ki se veseli odprtja razstave sredi Pariza, ki bo na ogled od 10. januarja do 2. februarja 2014.

"Razstava bo res velik dogodek in zraven bodo vsi pomembni ljudje iz modne industrije, tako da mi je vsekakor všeč, da se moje ime širi," na vprašanje o tem, kaj pričakuje od razstave, odgovori Mitja.

Pridejo tudi velika imena modne industrije

"Kurator Rodrigo Alcazar, ki me je povabil k sodelovanju, je že 23 let del modne industrije. Začel je pri Karlu Lagerfeldu in bil med drugim tudi asistent direktorja pri Balenciagi. Ker pozna prav vse, je navezal stike s prijatelji, ki so se z veseljem odzvali povabilu in zdaj  bodo na ilustracijah," pove Mitja, ki je že prejel potrditve oseb, kot so oblikovalec Karl Lagerfeld, kreativni direktor znamke Lanvin Alber Elbaz, kreativna direktorica Voguea ZDA Grace Coddington, nekdanji supermodel Marpessa Hennink, Zuleika Ponsen, legendarna Diane Pernet, Gaultierjeva muza Stella Ellis in številna druga pomembna imena iz sveta mode.

Na razstavi bodo poleg 60 slik prikazovali tudi projekcijo nastanka projekta. V galeriji pa se bodo med razstavo zvrstile še nekatere modne revije tedna visoke mode, med drugim bo svojo kolekcijo v umetniškem ambientu predstavila modna oblikovalka Steffie Christiaens.

Manja Plešnar za revijo Story

Najbolj brano