Mina Toplak, oblikovalka nakita: Najbolj me navdihne cvetoča pomlad

Mina Toplak, oblikovalka do okolja prijaznega nakita, je dobila največ glasov obiskovalcev na spletni strani tekmovanja Elle Talent v mesecu februarju. Predstavljamo vam 30-letno Prekmurko, ki živi in ustvarja v Ljubljani.

Mina Toplak, oblikovalka nakita: Najbolj me navdihne cvetoča pomlad - Foto: Mina Toplak

Kako se je začela vaša ustvarjalna zgodba?

Že kot otrok sem kazala talent in navdušenje nad oblikovanjem in ustvarjanjem nasploh. Navduševalo me je vse, kar je bilo povezano z ročnimi deli in spretnostmi (od šivanja, pletenja, kvačkanja, pa do izdelovanja raznih majhnih predmetov). Odkar pomnim, neprestano nekaj ustvarjam, dekoriram, aranžiram - bodisi iz papirja, gline, tekstila, perlic, cvetja ... Vedno sem bila sposobna poiskati rešitve v najrazličnejših situacijah: če smo kje ostali brez posode, pribora, ali podobnih stvari, sem hitro našla kakšno stvar in ustvarila nekaj, kar smo potem lahko uporabili. Skratka: nikoli mi ne zmanjka idej, kreativnosti in iznajdljivosti. Tako so oblikovanje, ustvarjanje, predvsem pa ročna dela moja strast že vrsto let. Končala sem gimnazijo, nato pa diplomirala na Turistici - Fakulteti za turistične študije. Je že res, da se nikoli nisem izobraževala v umetniški smeri, mi pa moja kreativnost, ustvarjalnost in talent nikoli nista dala miru, občasno sta le morda nekje tiho v meni spala.

Tako se moja pot le ni začela z nakitom, kljub temu da ta že nekaj časa prednjači pred drugimi izdelki (voščilnice, posodice, knjižna kazala, razglednice). Sem pa že v osnovni šoli pletla preproste zapestnice, nizala perlice v ogrlice in zapestnice, gnetla glino v kroglice, jih barvala, poslikovala. Nekaj talenta sem tudi podedovala: natančnost in "tehničnost" po očetu, smisel za estetiko oblikovanje in barve pa po mami.

Zakaj ste se nato osredotočili ravno na nakit?

Nekje v srednji šoli  je v meni vselej največje zanimanje vzbujal nakit oz. modni dodatki, ki so me od nekdaj fascinirali in prevzemali, predvsem zato, ker se z njimi da popestriti še tako dolgočasno oblačilo in ga s tem narediti bolj privlačnega in opaznega. Preprosto sem nakit začela sama izdelovati zato, ker nikjer ni bilo moč kupiti kosa nakita, ki sem si ga zamislila, in sklenila sem, da sama poskusim izdelati nekaj, kar si želim imeti. Od preprostega nizanja perlic, nakita iz fimo mase in drugih materialov je moje oblikovanje nakita preraslo v bolj kompleksne strukture posameznih kosov nakita, kljub temu, da vzamejo zelo veliko časa in ogromno mero potrpežljivosti.

V največji izziv so mi neklasični kosi nakita oz. dodatki, za katere sem nekako ustvarila edinstven slog in jih tudi poimenovala po svoje. Tako nakit ne krasi več le ušes, vratu ali zapestja, temveč se ga lahko pripne ali prišije tudi na oblačila in jih s tem popestri in naredi drugačne in atraktivnejše. Najraje pa imam broške, ker jih res lahko pripneš kamorkoli, bodisi na obleko hlače, čevlje, šal, torbico ...

Od kod zamisel za "reciklažno" tematiko?

Ravno tako kot ustvarjam že od malih rok, skrbim tudi za okolje, naravo in njeno čistost ter primarnost. Poleg tega vedno razmišljam, kaj vse človek lahko počne z odpadnim materialom in kako ga lahko ponovno uporabi, ga ne zavrže in s tem zmanjša onesnaževanje, hkrati pa mu da neko novo vrednost. V tujih deželah sem recimo najraje opazovala ljudi, ki so pobirali smeti in iz njih ustvarjali najrazličnejše stvari, jih predelali in ponovno uporabili. Prav navdušena sem bila nad njimi. Pri nas pa sem opazila, da je ljudem to nerodno početi. Kot vsakomur se je tudi meni nabiral star papir. Tako sem najprej prišla do ideje, da bi ponovno uporabila star papir in pač nekaj ustvarjala iz njega. Hitro sem ugotovila, da iz recikliranega papirja lahko poleg drugih izdelkov (razglednic, voščilnic, posodic, knjižnih kazal) ustvarim tudi nakit, ki  ga s posebno tehniko ročno potiskam ali obdelam s servietno tehniko, na koncu pa še polakiram, da obdrži obliko in ostane vodoodporen. Ravno tako so se mi nalagala oblačila, ki se mi jih je vedno zdelo škoda zavreči. Največkrat jih imamo za neuporabne ali pa razmišljamo, da bi jih podarili v dobrodelne namene in podobno. Jaz pa sem v njih videla drugo priložnost, novo vrednost in uporabnost. Stare obleke ponujajo ogromno možnosti predelave in preoblikovanja za izdelavo najrazličnejših dodatkov in nakita.

Sodelujte in bodite opaženi tudi vi! Več podrobnosti o tekmovanju Elle Talent najdete tukaj.

 

Ideje črpam od vsepovsod, največkrat pa se rodijo v moji glavi, ko to najmanj pričakujem, lahko tudi v sanjah ali so le plod navihane domišljije. Seveda jih črpam tudi iz narave, tako kot vsak ustvarjalec. Najbolj pa me navdihne cvetoča pomlad. Ustvarjanje mi pomeni sprostitev, užitek, način izražanja, včasih se že tako zatopim in izpraznim um, da bi lahko rekla, da meditiram. Sem samouk in vse tehnike sem odkrivala in se jih učila sama. Moj način oblikovanja je predvsem usmerjen v nekoliko drugačne kose nakita in drugih predmetov,  različnih oblik in živopisanih barv.

Kakšni so vaši cilji in želje, imate že lastno blagovno znamko?


Pred kratkim sem odprla tudi svoj s. p., moja blagovna znamka pa se imenuje Design of Mine in tako moje ustvarjanje končno prerašča v nekaj več kot le hobi. Kar sem si vedno tudi želela. Ker me navdušuje vsak dizajn, vse, kar je ročno narejeno in estetsko dovršeno ter je s tem unikatno in originalno, je tudi ime moje blagovne znamke nastalo v tem stilu. Ta se poigrava z mojim lastnim imenom, z vsem, kar je moje in ustvarijo moje roke (smeh). Nikoli nisem preveč pričakovala, in si postavljala previsokih ciljev. Preprosto rada ustvarjam in to je to. In to želim početi, dokler mi bodo moje roke to dopuščale, ker v tem neizmerno uživam.

Pogovor s Sandro Hamler, februarsko zmagovalko Elle Talenta po mnenju žirije, boste lahko prebrali v majski številki revije Elle.

Najbolj brano