Lara Bohinc: Čarovnija modnih draguljev

Umetnica, oblikovalka in ljubiteljica lepega, ki je že 18 let Londončanka, nam je zaupala majhne skrivnosti velikega dizajna, ki prežema njene kolekcije modnih dodatkov.

Lara Bohinc: Čarovnija modnih draguljev - Foto: arhiv Lare Bohinc

O čem ste kot deklica sanjali in kaj od tega je postalo resničnost?

Da bom oblikovala, sem vedela od nekdaj. Izdelovala sem nakit iz makaronov, semen, fižola, izdelovala obleke, barvala stene, premikala stole, postelje, vse, kar se je po stanovanju premikati dalo.

Pomembne prelomnice v vašem življenju?

Študij industrijskega dizajna na likovni akademiji, sprejem na Royal College of Art v Londonu, začetek lastnega posla in postavitev delavnice, delo in izkušnje pri Cartierju ter ne nazadnje to, da sem pred šestimi leti spoznala svojega poslovnega partnerja in začela celotno blagovno znamko graditi v takšnem obsegu.

Ste kdaj razmišljali, kako bi se vaša oblikovalska pot nadaljevala, če ne bi odšli v tujino?

Veliko težje. Hotela sem študirati nakit, tega pa v Sloveniji ni. Pristop, kakršnega poznajo na Royal Collegeu, bi težko izkusila prek predavanj ali morda tečajev v tujini ... Sploh si ne predstavljam druge poti, le to, ki sem jo ubrala.

Da uspešno zaženeš  lastno blagovno znamko v tujini, moraš imeti veliko poguma. Kaj še?

Vztrajnost, veliko je učenja, prilagajanja prostoru in času. Slediti moraš spremembam, biti dosleden, konstanten v pojavljanju. Vsekakor odpadejo polletne počitnice. (smeh)

Kam po navdih?

Rada se sprehajam po galerijah, obožujem arhitekturo, listam revije, prebiram knjige, rada imam dobre filme, seveda kot večina novodobnih uporabnic strastno brskam po internetu, potem so tu še znanost, matematične formule in zgodbe, povezane s tem, ki me že od nekdaj privlačijo. Protiutež vsemu temu pa je narava in povezanost z njo.

Kako se začne vaš postopek oblikovanja in kako se potem rojeva končni izdelek?

To je dolg proces, od začetne ideje do vzorcev mine od tri do šest mesecev, izdelek pa na trg lansiramo po približno devetih mesecih dela. Zdaj nastaja kolekcija pomlad in poletje 2013.

Začne se s preprosto idejo, kot je krog, nato raziskujem, berem o tej temi, nadgrajujem. Koncept oblikujem na računalniku v CAD-programu, kjer tudi skonstruiram celotno vizijo o končnem izdelku. Iz tega se naredijo 3D-modeli in prototip, kar zahteva neizmerno veliko tehničnega znanja. Dizajn in tehnika z roko v roki.

Oblikujete modne dodatke, ste kdaj razmiš­ljali, da bi oblikovali tudi oblačila?

Oblačila me za zdaj ne mikajo. O tem so me že spraševali, ko sem začela oblikovati šale. Bolj si želim ustvarjati hišni dekor, dodatke in uporabne predmete iz kovinskih materialov, tako imenovani metal-design.

S katerim modnim oblikovalcem bi sodelovali in za njegovo oblačilno kolekcijo izdelali modne dodatke?

Sodelovala sem že s številnimi blagovnimi znamkami, kot so Gucci, Lanvin, Extè, Cartier ... Obožujem delo z različnimi ljudmi in njihovimi blagovnimi znamkami, želim spoznavati njihov vizualni jezik in njihove stranke ter na tej osnovi ustvariti nekaj zanje.

Kreacije  katerih oblikovalcev pa radi nosite?

To sta Alexander McQueen in Roksanda Ilincic, veliko nosim vintidž kose. Obožujem pletenine Julien Macdonald, jakne Balenciaga, Chanel ...

Letos je modno javnost osupnila novica, da pri Céline ne bodo priredili modne revije, ker je glavna oblikovalka v zadnjih mesecih nosečnosti. Tudi vi ste mati in žena ... Kako usklajujete družino in kariero?

Ženske vedno delajo, rojevajo in imajo otroke. Jaz sem imela štiri tedne porodniškega dopusta. Ko imaš svoj posel, delaš zase, si bolj fleksibilen, prilagajaš se, saj svoje delo obožuješ. Vsekakor moram priznati, da vedno in povsod delam, v takšni ali drugačni obliki razmišljam in sklepam odločitve. Po drugi strani pa sem prosta v določenih delih dneva ali časovnih obdobjih, ko drugi delajo. So prednosti in slabosti, je način življenja, za katerega se zavestno odločiš.

Katere modne dodatke imate najraje?

Brez torbe, prstana in čevljev ne gre.

Kaj je danes moderno?

Moda je nekaj, kar se vedno spreminja. Prav to je najbolj vznemirljivo, to, da nam vsaka sezona prinese nekaj novega. Meni se zdi najpomembnejši slog posameznika. Sveže kombinacije barv, majhne spremembe in dodatki, ki ustvarijo celoten videz osebe.

Kakšna je Lara v prostem času?

Rada imam jogo in vsaj dva do trikrat na teden najdem čas za vadbo. Kopel z mojo malo je nekaj najlepšega, saj si takrat vzameva čas samo za naju. Dragocen je čas, ki ga preživljam z družino in prijatelji. Čisto po angleško vsak dan popijem skodelico čaja English breakfast s sojinim mlekom, lahka kokakola pa me spremlja skupaj z živo rdečo šminko in maskaro. Moji obvezni dodatki so še bombončki Tic Tac, računalnik ter iPhone in Blackberry, brez katerih si življenja sploh ne morem več zamisliti. (smeh)

pripravila Karin Bizjak,
fotografije ahirv Lare Bohinc

Najbolj brano