Katja Šulc: Prepuščena glasbi

Konec marca je Katja Šulc izdala album Twisted Delight, ki je začel nastajati že pred leti, ko je pevka študirala džez petje v New Yorku.

Katja Šulc: Prepuščena glasbi - Foto: Peter Giodani

Čeprav je Katja že pred 13 leti začela peti v zboru, je na to, da bi postala pevka, pomislila šele v študentskih letih na potovanju po Mehiki. Na koncertu neke skupine so jo izvajalci povabili na oder, naj zapoje pesem ali dve. In tako se je štiritedensko potovanje po Mehiki podaljšalo na štiri mesece. Ko se je vrnila domov, se je takoj posvetila učenju solo petja, klavirja in nato še džez petja.

Leta 2005 je odpotovala na študij džezovskega petja na newyorški univerzi New School. Katja se je slovenski javnosti najprej predstavila kot pevka, ki poje pesnike. Z uglasbitvijo pesmi Mile Kačič je s prvencem, naslovljenim Mila, postala neke vrste skrbnica njenega opusa. Odlično se je znašla tudi v šansonjerskih vodah, ki so ji leta 2011 prinesle zmago na Festivalu slovenskega šansona.

Lani je z izdajo prvega singla I Love You You Scream napovedala prihod težko pričakovanega albuma Twisted Delight, ki nadgrajuje zgodbo prepletanja poezije in glasbe. Naslov albuma je tudi hommage tistemu navdihujočemu obdobju druženja z New Yorkom, z njegovo vznesenostjo, z glasbeniki, poeti in usodnimi srečanji. Na svojem drugem albumu se predstavlja tudi kot avtorica besedil in glasbe, pod taktirko avtorja glasbe in producenta Piera.

Tvoje glasbeno ustvarjanje v zadnjih letih je močno povezano s časom, ki si ga preživela v New Yorku.

New York je nedvomno pustil velik pečat, v mnogo pogledih. In, ja, v New Yorku so začela nastajati besedila novega albuma, v času šolanja sem namreč obiskovala pesniške delavnice, kjer so nastali prvi poetični zapisi. Takrat še nisem razmišljala, da bodo kdaj uglasbeni.

Razmišljaš, da bi se kdaj vrnila tja?

Vedno sem za skok v New York, za kratek čas, sicer pa ne razmišljam, da bi živela tam.

Zakaj je album nastajal toliko časa?

Album sva delala s Pierom, ki ima precej poln urnik. Poleg tega je bilo vse prepuščeno navdihu, igri, kreativnosti, pravim trenutkom ... Torej brez rokov, v takih primerih pa se lahko čas hitro razvleče.

Bomo doživeli nadaljevanje upesnjevanja pesmi Mile Kačič ali je čas za druge stvari?

Morda kdaj uglasbimo še kakšno pesem, ne bo pa sledilo nadaljevanje albuma, če imate to v mislih. Sicer pa s prepletom Mile in šansonov še vedno koncertiram, v kvartetu z Igorjem Matkovićem, Blažem Jurjevčičem in Robertom Jukičem.

Pripravila: Meta Kač
Fotografija: Peter Giodani

Najbolj brano