Jessica Jagec: "Delo v studiu mi je počasi zlezlo pod kožo"

Mlada ustvarjalka in modna oblikovalka Jessica Jagec je zapečatila svojo usodo. Ob odhodu v Anglijo si sicer ni predstavljala, da bo redno zaposlitev našla že tako hitro. V podjetju, kjer oblikuje vzorce, so ji namreč ponudili zelo iskano in cenjeno delo.

Jessica Jagec: "Delo v studiu mi je počasi zlezlo pod kožo" - Foto: Story Press

Jessica je v začetku leta po tragični avtomobilski nesreči, ki jo je imela, zapustila Slovenijo in si delo našla v Londonu. Začasno delo je sprejela v priznanem podjetju Mirjam Rouden, kjer se je pridružila skupini oblikovalcev, ki proizvajajo in ustvarjajo vzorce. Kar nekaj njenih motivov pa je odpotovalo čez lužo, kjer so se ogreli za njene ideje.

"Kar nekaj priznanih modnih imen uporablja njihove vzorce. Med njimi so Dolce Gabanna, Cavalli, Christian Lacroix. Zadnjih nekaj vzorcev pa je odpotovalo v New York, kjer so potekali sestanki tudi pri Calvinu Kleinu. Seveda sem bila zelo presenečena in izjemno vesela, ko so mi sporočili, da je bil moj prvi vzorec prodan v New York," je povedala Jessica.

"Moram priznati, da na začetku nisem vedela, kaj naj pričakujem od prakse v Londonu. Potem pa mi je delo v studiu počasi resnično zlezlo pod kožo. Začela sem uživati v izdelovanju dizajnov. Še zlasti po tem, ko se je pokazal uspeh s prodajo mojih prvih vzorcev. Takrat sem prvič začela razmišljati o tem, da bi resnično rada ostala tukaj in da se ne želim vrniti domov. Z Mirjam sem se pogovorila o svoji želji in odločila se je, da me zaposli," pojasni.

Bo kar za vedno ostala v Londonu?

Glede na razmere, ki tudi v Angliji niso najbolj blesteče, je Jessica našla idealno priložnost. "Vesela sem in to si štejem za dosežek, saj tudi v Angliji ta hip ne zaposlujejo. Še najbolj sem vesela, da ostajam.«

Kljub vsemu pa bo med počitnicami obiskala svoje domače in se pripravila na daljše življenje v angleški prestolnici. "Zdaj ostajam v Angliji in domov se bom vračala le za nekaj dni. Imam še nekaj obveznosti z diplomo, ki bi jo rada zagovarjala, seveda pa želim videti tudi svoje domače in prijatelje. Na sporedu bodo krajši obiski. Na srečo pa je povezava Slovenije in London prav odlična," še doda Jessica.

"Tudi moji domači se zelo veselijo mojega uspeha. Pri tem me tudi zelo spodbujajo. Vesela sem, da nikoli niso imeli težav z mojimi odločitvami in so mi puščali precej odprte roke. Čeprav jim je verjetno ob tem tudi težko. Saj je tudi meni, ker se ne bomo tako pogosto videvali. Me bosta pa oče in mama že obiskala v prihodnje. Na srečo pa imamo tudi Skype, prek katerega lahko klepetamo."

Jessica se je že privadila na življenje v Londonu, kjer ima veliko več možnosti za razvoj kot v Sloveniji. "London je drag, pa tudi ni. Ima višji standard in kljub temu se da preživeti. Spet odvisno, na kakšni nogi in koliko si zahteven. (smeh) Trenutno živim v vzhodnem Londonu, saj imam zelo blizu do delovnega mesta. Vsega skupaj potrebujem le 15 minut, kar je v Londonu že pravi čudež. Iščem pa tudi novo stanovanje in upam, da bo prav tako na tej lokaciji.

V resnici se z mojo selitvijo ni veliko spremenilo. Najbolj uživam, ker me London navdihuje in imam ogromno idej, ki bi jih rada uresničila. Predvsem pa imam premalo časa. London je zagotovo prestolnica mode in tudi sama se počutim veliko bolj ustvarjalno, odkar sem tukaj. Ni mej, ni nobenih omejitev. Mesto diha z modo, kar me vsekakor privlači. Za moj ustvarjalni proces je velika prelomnica."

Seveda Jessica ob rednem službenem delu ne zanemarja oblikovanja svoje kolekcije.

"Poleg dela v studiu mi ostane še dovolj časa, da delam svojo kolekcijo. Pravkar sem končala kolekcijo jesen-zima 2013. To štejem za velik uspeh - glede na to, koliko časa preživim v studiu. Največ mi je pri tem seveda pomagala mama, ki je imela kar nekaj težav s pletenjem po mojih navodilih. Kolekcija bo namreč sestavljena iz pletenin. Oblikovanja kolekcije iz tovrstnega tekstilnega vidika sem se lotila prvič in ob tem sem se zelo zabavala. Kolekcija je nosljiva, sestavljena iz kril, puloverjev in oblek. Po vrhu pa bo zelo topla. In glede na dolgo zadnjo zimo nam bodo takšni kosi prišli prav. Čeprav zdaj, ko nam je vroče, o tem ne razmišljamo. (smeh)

Prvi editorial smo v Londonu že posneli, in sicer s fotografom Eddijem Chengom. Ekipa je bila odlična, sama pa sem zelo zadovoljna, saj sem dobila čudovite fotografije, ki prikazujejo kose tako iz poletne kot iz zimske kolekcije. Glede na to, da sem trenutno z dušo in telesom v 'print designih', se kmalu obeta tudi moja lastna kolekcija, narejena iz mojih vzorcev. Kolekcija bo na voljo tudi v Sloveniji. Pred kratkim so me povabili še na spletno prodajo Citybliss, kjer bo mogoče naročiti vse kose iz zimske in tudi kose, ki so na voljo iz pomladno-poletne kolekcije."

Mihaela Margan za revijo Story

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri