Jackie O - sinonim za slog, eleganco in milino

28. julija bi Jacqueline Kennedy Onassis, nekdanja ameriška prva dama, ki je postala modni vzor za ženske po vsem svetu, praznovala 83. rojstni dan.

Že v času, ko je bil njen mož, 35. ameriški predsednik John F. Kennedy, ki je umrl v atentatu leta 1963, na oblasti v Beli hiši, je za garderobo prve dame skrbel modni oblikovalec Oleg Cassini, s katerim sta skupaj ustvarila prepoznavni "Jackiejin videz".

Ob njegovih kreacijah je Jackie nosila tudi zveneča imena Chanel, Givenchy in Dior - fotografije Kennedyjeve v Chanelovem rožnatem kostimu, ki ga je nosila na dan atentata na JFK-ja, so postale ena najbolj prepoznavnih podob 60. let.

Pet let po Kennedyjevi smrti se je Jackie poročila z grškim ladjarskim mogotcem Aristotlom Onassisom, njun zakon je trajal do njegove smrti leta 1975.

Po smrti soproga in Jackiejinem odhodu iz Bele hiše se je njen slog zelo spremenil, namesto zadržanih oblek, ki naj bi jih nosila "spodobna" predsednikova žena, se je začela pojavljati v hlačnih kostimih s širokimi hlačnicami, dolgih frfotajočih krilih, s svilenimi rutami na glavi in velikimi okroglimi sončnimi očali, ki se jih je prijel vzdevek "očala Jackie O" (kot zanimivost naj povemo, da so pri Ray-Banu enega svojih modelov očal, ki spominja na takšna, kakršna je nosila ona, poimenovali Jackie Ohh).

V javnosti je začela nositi celo kavbojke - pogosto v kombinaciji z dolgim temnim pulijem in, podobno kot z velikimi okroglimi sončnimi očali, kakršna danes izdelujejo pri tako rekoč vseh znamkah, ustvarila poseben modni trend. Imela je tudi obsežno zbirko dragocenega nakita, ki pa je zgodba sama zase ...

Zadnji dve desetletji življenja je bila Jacqueline Kennedy Onassis ugledna knjižna urednica. Umrla je po hudi bolezni leta 1994, njen slog, eleganca in milina pa so nesmrtni.

A. K.

Foto: Profimedia

Najbolj brano