Diana Vreeland, modna cesarica 20. stoletja

"Nisem bila modna urednica, bila sem ena in edina modna urednica," je nekoč izjavila Diana Vreeland (1903-1989).

Film The Eye Has To Travel spremlja monografija, katere avtorica je prav tako Lisa Immordino Vreeland. Pravzaprav je med iskanjem gradiva za knjigo dobila zamisel za film in razstavo.

Dokumentarec The Eye Has To Travel spremlja življenje in delo te pokojne modne urednice, najbolj znane po delu za reviji Harper's Bazaar in Vogue ter po vlogi svetovalke v newyorškem Metropolitanskem muzeju, natančneje v tamkajšnjem Kostumskem inštitutu.

Film Lise Immordino Vreeland, žene Dianinega vnuka, je premiero doživel na lanskem beneškem filmskem festivalu, kmalu pa prihaja v kinematografe po svetu. Med marcem in junijem je bila v Benetkah na ogled tudi razstava Diana Vreeland After Diana Vreeland, posvečena tej modni ikoni.

Kot so zapisali ustvarjalci, je dokumentarec Diana Vreeland: The Eye Has To Travel "intimen portret ene najvplivnejših žensk 20. stoletja, trajne ikone, ki je za vedno zaznamovala podobo mode, lepote, umetnosti, založništva in kulture".

Prav "cesarica mode" je bila tista, ki je ustoličila Twiggy, svetovala Jackie O in skovala nekaj nesmrtnih aforizmov, kot je slavni: "Bikini je največja stvar po atomski bombi."

Nekaj let pred smrtjo, natančneje leta 1984, je Vreelandova napisala avtobiografijo, naslovljeno preprosto D. V., ki si jo velja prebrati pred ogledom filma. Tu je še nekaj njenih odmevnih izrekov:

"Najboljša stvar pri Londonu je Pariz."

"Sovražim zagledanost vase, a podpiram nečimrnost."

"Kot veste, so Francozom zelo všeč Francozi."

"Edina prava eleganca je v glavi. Če imate to, ostalo pride samo od sebe."

Najbolj brano