Svetloba - modna revija študentov oblikovanja tekstilij in oblačil

SVETLOBA
Kot vir življenja, mladosti, svobode, erosa, znanja, novosti – navdih za ustvarjalno moč modna revija študentov oblikovanja tekstilij in oblačil.

Svetloba - modna revija študentov oblikovanja tekstilij in oblačil

Kdo? Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil, oddelek za tekstilstvo na NTF,  Univerza v Ljubljani
Kdaj? Četrtek, 2. junij 2011, 18.00 in 21.00
Kje? CUK Kino Šiška – Katedrala, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil na Oddelku za tekstilstvo na NTF Univerze v Ljubljani tudi letos pripravlja zaključno modno revijo, na kateri bodo predstavljene najboljše kolekcije dodiplomskih in podiplomskih študentov.

Vsakoletna prireditev je postala ena najpomembnejših modnih dogodkov v Ljubljani in Sloveniji, saj napoveduje sveža imena, ki bodo krojila smernice na domačem zagotovo pa nekaj njih tudi na svetovnem modnem prizorišču.

S predstavljenimi kolekcijami prinaša nova izhodišča v oblikovanju tekstilij in oblačil.

Tokratna modna revija bo še posebej atraktivna, saj je osrednja tema kolekcij svetloba. Tematsko izhodišče je tako vodilo mlade oblikovalce pri razmišljanju o vzpostavljanju sinergij med svetlobo, človekom, tekstilijo in oblačilom ter o medsebojnih odvisnostih in posredovanostih.  Študentje so pristopali k projektu na različne načine: za ene je bila svetloba abstraktni navdih; drugi so jo ujeli v prosojne plasti; tretji z vključevanjem konkretnih svetilnosti, povezanih s sodobno tehnologijo, v obliki mikroelektronike, svetlobnih vlaken, LED diod … Prav raziskovanje svetilnosti je odprlo nova razmišljanja v  oblikovanju svetlobnih oblačil. Nastali so oblikovalski dovodi materializirani v oblačilih, tekstilijah, svetilih, videih, tekstilnih instalacijah in grafičnih izpeljavah.

Osrednji dogodek bodo pospremile še spremljevalne razstave, video projekcije in modni performansi.

2. junija bo v  Kinu Šiška  otvoritev razstave  tekstilnih svetil in tekstilij ter predstavitev videov študentov.  Ob tej priložnosti bo izšla tudi  knjiga Več svetlobe!, v kateri bodo zajeti vsi projekti – od oblikovanja oblačil, tekstilij, videa, grafičnega oblikovanja, svetil...

V okviru mednarodnega festivala Svetlobna gverila bo katedra predstavila poseben projekt, ki je zasnovan kot umestitev svetlobno-tekstilnih objektov in svetlobnih instalacij v javni prostor ter  vzpostavitev interakcije z naključnimi obiskovalci. Otvoritev bo 7. junija v Soteski in galeriji TukadMUNGA, razstava pa bo trajala do 23. junija. Sledila bo razstava večje tekstilne instalacije in oblačil v desnem atriju Mestne hiše. Otvoritev bo  v četrtek, 9. junija in bo trajala do 30. junija. Na muzejsko poletno noč, 18. junija, se bo katedra predstavila  z videi in modnimi performansi.


Modna revija
četrtek, 2. junij 2011, 18.00 in 21.00 CUK Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

RAZSTAVE
Svetlobni tekstilni objekti
četrtek, 2. junij 2011, 19.30, CUK Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

Reciklirana svetila
ponedeljek, 6. junij 2011, Maxi (izložbeno okno), Trg republike, Ljubljana

Prostor pod soncem – Mednarodni festival Svetlobna gverila: zvok
torek, 7. junij 2011, 21.30, Soteska in galerija TukadMUNGA, Soteska 8, Ljubljana

Iluminacije
četrtek, 9. junij 2011, 21.00 Mestna hiša (Desni atrij), Mestni trg 1, Ljubljana

Najbolj brano