Nissan: spoštljiv do okolja

Nissan Motor Co., Ltd., je najavil svoj novi srednjeročni okoljevarstveni plan aktivnosti, Nissan Green Program 2010 (NGP 2010 - Nissanov zeleni program 2010). Načrt je namenjen izpolnitvi Nissanove okoljevarstvene filozofije "sožitje ljudi, vozil in narave" in doprinosu k okolju prijazni mobilni družbi.

Nissan: spoštljiv do okolja - Foto: Fotografija promocijski material

Nissan bo deloval na treh ključnih področjih povezanih z okoljem: zmanjševanje emisij CO2, zmanjševanje emisij izpušnih plinov ter pospeševanje recikliranja. Nissanov zeleni program 2010 je še posebej osredotočen k zmanjševanju emisij CO2 s strani Nissanovih vozil in tudi pri vsakodnevnih postopkih podjetja.

Nissan verjame, da bodo tudi v bližnji prihodnosti motorji z notranjim izgorevanjem še naprej glavni pogonski vir za vozila. V sklopu Nissanovega zelenega programa 2010, bo Nissan pospešil razvoj tehnologij, ki omogočajo izboljšanje učinkovitosti klasičnih bencinskih pogonskih sklopov.

Pogled v prihodnost pa razkriva, da bodo vozila na električni pogon, ki bodo črpala moč ali iz akumulatorjev ali pa iz vodikovih gorivnih celic, postajala vedno bolj pomembna ter bodo navsezadnje celo nadomestila motorje z notranjim izgorevanjem.

Glavne točke Nissanovega zelenega programa 2010:

 • Podatek o zmanjšanju emisij CO2 bo vključen med ključne pokazatelje uspeha.
 • Lansiranje "tri-litrskega vozila" do ciljnega leta 2010; vozilo z bencinskim motorjem, ki lahko prevozi 100 km s tremi litri goriva.
 • Razširitev dostopnosti vozil s prilagodljivim tipom goriva (FFV - Flexible Fuel Vehicles) v naslednjih treh letih.
 • Lansiranje Nissanovega vozila na električni pogon v začetku naslednjega desetletja.
 • Razvoj Nissanovega originalnega hibridnega vozila in njegovo lansiranje v fiskalnem letu 2010.
 • Pospešitev razvoja "plug-in" hibridne tehnologije.
 • Zmanjševanje emisij CO2 v proizvodnih obratih po celem svetu za 7 odstotkov v primerjavi z letom 2005 do leta 2010.

Cilji Nissanovega zelenega programa 2010:

1. Zmanjšanje celotne količine emisij CO2

 • Zmanjšanje emisij CO2 s proaktivno uvedbo tehnologij, ki zagotavljajo izboljšanje učinkovitosti motorjev in pogonskih sklopov: Lansiranje šestih vozil na Japonskem, ki tvorijo paket tehnoloških dosežkov za varstvo okolja, v fiskalnem letu 2010 bo uvedena tehnologija bencinskih motorjev, ki bo zmanjšala porabo goriva in hkrati znižala emisijo CO2, ki bo enaka stopnji dizelskih motorjev, uvedba sistema VEL, ki bo omogočil zmanjšanje emisij CO2 za 10 %, vpeljava "trilitrskega vozila", katerega stopnja emisij CO2 bo primerljiva s hibridnimi vozili, Nenehen razvoj in uvedba vozil s pogonom na bio-etanol, strategija brezstopenjskega avtomatskega menjalnika (CVT) ter razvoj novih čistih dizelskih motorjev za Evropo, Japonsko, Severno Ameriko in Kitajsko
 • Pospešitev razvoja tehnologij na električni pogon za znižanje stroškov in povečanje uspešnosti: Razvoj hibridnih vozil na električnih pogon (HEV) na zasnovi originalnega Nissanovega hibridnega sistema, uvedba Nissanovega vozila na električni pogon, pospešitev razvoja "plug-in" hibridnih tehnologij, uvedba naslednje generacije gorivnih celic, otvoritev novega podjetja, ki bo usmerjeno v razvoj, proizvodnjo in trženje litij-ionskih baterij.

 • Proizvodnja: V okviru Nissanovega zelenega programa "NGP2010" so se v proizvodnih obratih pretežno osredotočili na zmanjšanje emisij CO2 za 7 odstotkov

2. Čista emisija – zmanjšanje škodljivih substanc
 • Proizvod in tehnologija: Vnaprejšnje ustrezanje prihodnjim predpisom za emisijo izpušnih plinov na večini večjih tržišč.
 • Proizvodnja: V svetu zmanjšanje emisij škodljivih organskih snovi (VOC – Volatile Organic Compounds) na nižjo stopnjo, kot jo predpisuje lokalna zakonodaja in na Japonskem 15 % zmanjšanje emisij škodljivih organskih snovi VOC) v celoti (v primerjavi z letom 2005)
3. Recikliranje
 • Proizvod in tehnologija: Povečanje deleža reciklažnih delov vozil na koncu življenjske dobe: V svetu pospešitev trenutnih aktivnosti za dosego v povprečju 95 % reciklažnih delov do konca leta 2010. Na Japonskem bo to doseženo pet let prej od zakonodaje, ki to zahteva do leta 2015.
 • Proizvodnja: Izboljšanje deleža reciklažnih delov od odpadkov proizvodnje: Cilj je po svetu doseči najboljšo stopnjo znotraj te industrijske panoge, ter cilj na Japonskem reciklirati 100% vseh odpadnih materialov proizvodnje.

Fotografije: promocijski material

Najbolj brano