DJ Tiësto nam je zaupal, kaj ga žene pri ustvarjanju glasbe

Poklepetali smo s Tiëstom, DJ-em, ki ga mnogi označujejo za botra EDM-a.

DJ Tiësto nam je zaupal, kaj ga žene pri ustvarjanju glasbe - Foto: Instagrma/ @tiesto

Tiësto je poleti nastopil na festivalu elektronske glasbe Creamfileds v Liverpoolu. 50-letni DJ ima za seboj že nešteto nastopov, skladb in sodelovanj, a ni videti, da bi ga karkoli lahko ustavilo. V Sloveniji je nastopil nastopil že dvakrat, od njegovega zadnjega koncerta v Stožicah pa bo minilo že sedem let. A zaupal nam je, da bi se z veseljem vrnil.

Ustvarjate že več kot 20 let. Kaj vas žene?

Ljubim glasbo in uživam v potovanjih po svetu. Rad spoznam ljudi in rad žuram (smeh). Ne vidim znaka stop, vidim le znak, ki pravi pojdi. 

Kako vam uspe slediti trendom in ostati zvesti samemu sebi?

Vrtim le glasbo, ki mi je všeč. Moj okus za glasbo se je brez dvoma skozi leta spreminjal, kar lahko opazimo tudi za festivale, tudi na Creamfieldsu so pred leti nastopali drugačni izvajalci. Vse se spreminja. Trenutno pripravljam novo skladbo z mlado pevko Mabel. Taki ljudje me ves čas navdihujejo, zaradi njih se počutim mlajši. Enako je z mladimi producenti, spodbujajo me, da vedno poskusim nekaj novega. 

Kako stopite v stik z mladimi talenti?

Navadno se vse začne prek Instagrama ali Twitterja. Ko pazim nove glasbenike, jim sledim, nato pa me kontaktirajo ali obratno in tako se začnejo dogovarjanja o sodelovanjih. 

Kako se počutite kot mentor?

V tem zares uživam. Zelo dolgo sem na glasbeni sceni, zato me glasbeni ustvarjalci velikokrat vprašajo za nasvet. Ne le o glasbi, tudi o poslovnih priložnostih ali ko se sprejo s prijatelji (smeh).

Ali kdaj pogrešate stare čase elektronske glasbe?

Ne. Glasba je odsev časa, v katerem živimo, in naših življenj. Vse se hitro spreminja in prepleta, to velja tako za celoten svet kot za glasbo. Vedno se trudim živeti v sedanjosti, o preteklosti in prihodnosti ne razmišljam preveč. 

Vaš hit Jackie Chen je precej drugačen od vaših prejšnjih skladb. Kje ste našli navdih?

Post Malone me je navdihnil. Spoznal sem ga že pred leti v Los Angelesu, ko je bil star le 16 let. Ko si starejši velikokrat pristaneš v rutini, a mladi ljudje prinesejo svežo energijo. Brez Post Malona nikoli ne bi ustvaril take skladbe, on mi je pokazal novo pot. Taka sodelovanja so mi najbolj všeč. 

Leta 2012 ste skupaj s Calvinom Harrisom nastopili v Ljubljani. Se še spominjate tega nastopa?

Ja, seveda. Zelo sem užival. Rad nastopam pred vzhodnoevropsko publiko, a žal v te konce ne zahajam več pogosto. Rad bi se vrnil. 

Več o festival Creamfields preberite na www.creamfields.com

Fotografije: Instagrma/ @tiesto

Najbolj brano