Živali: poletje v hotelu

Domače živali, predvsem psi in mačke, so enakovredni družinski člani, s katerimi se ravna tako, kot bi ravnali s samim seboj, torej malo po navdihu in malo po občutku. Tako po navdihu in občutku nas večina poleti odrine na počitnice, kamor svojih živalskih ljubezni iz različnih razlogov ne moremo vzeti.

Živali: poletje v hotelu - Foto: Fotografija promocijsko gradivo, Fotografija Shutterstock

A prav nič ni narobe, če svojemu sibirskemu haskiju prihranimo avgustovsko križarjenje z jadrnico ali če na potapljaški dopust v Tajsko ne vzamemo svoje tako zelo oboževane ruske mačke. Tudi živali imajo svoje potrebe, svoje omejitve in svoj okus, za katere je treba v času naše odsotnosti zelo lepo poskrbeti.

V Sloveniji je le peščica hotelov za domače živali, vendar smo med njimi našli prave bisere, ki so nas prepričali (tudi) z dobro voljo in s pozitivno energijo. Za lastnike živali je to prav toliko pomembno kot streha nad glavo ali voda v posodici, saj se njihov dopust lahko začne šele, ko so prepričani, da bo z njihovim Flokijem ali Tačko vse v najlepšem redu.

CityDog

Del njihove osnovne ponudbe je dnevno sprehajanje psov, za kar poskrbi strokovna in usposobljena ekipa sprehajalcev, ki jo je sestavila Alenka Spazzapan, lastnica ter idejna in gonilna sila ljubljanskega podjetja z licenco za šolanje psov. V svoji ponudbi storitev CityDog poleg pasjih sprehodov in šolanja ponuja tudi varstvo in oskrbo živali na lastnikovem domu, kar je odličen izhod v krizi za vse, ki bi radi odpotovali za nekaj dni, pa svojega ljubljenčka nimajo kje pustiti. Za večino živali in lastnikov je to najboljša rešitev, saj žival ostane v okolju, ki ga je navajena, in se tako izogne ločitvenemu stresu, ima pa tudi zagotovljeno oskrbo, ki se prilagaja željam lastnika in potrebam živalce.

Alenka pravi, da najraje poskrbijo za pse, saj imajo z njimi največ izkušenj, vedno več je muck, v svoji redni oskrbi pa imajo že kar nekaj dihurjev, morskih prašičkov in želv. Seveda ob primernem veterinarskem zaledju. »Veterinar ali nekdo, ki ima strokovno znanje o živali, je vedno na dosegu roke, sploh če gre za živali, pri katerih si s kinološkim znanjem ne morem pomagati.« Lani je Alenka odprla tudi hotel Pri veselem repku, ki ima prostore pri njej doma. Hitro me popravi: »To ni ravno hotel, sprejmemo do tri kužke, ki lahko stanujejo pri nas, medtem ko so njihovi lastniki odsotni, več prostora pa za zdaj ni – zaradi kakovosti bivanja in oskrbe. S kužki delamo tako, kot se dogovorimo z lastnikom, crkljamo pa jih, kot da so naši. Mimogrede poskrbimo še za lepo vzgojo, saj vodimo tudi pasjo šolo.«

Skromnost je lepa čednost, a v tem primeru kar malce nepotrebna, saj vam pogled na vašega kužka, ki se vrne od Alenke, vse pove. Je srečen, da mu jezik kar opleta, dlaka se mu sveti in, kar je presežek, na katerega niste pomislili, neverjetno ubogljiv je.

(www.citydog.si)

Hotel za pse Kekec

Le nekaj kilometrov nad Novo Gorico se dviga hrib Škabrijel, od koder sega neverjeten pogled vse do Jadrana, in med njegovim bujnim zelenjem je hotel za pse Kekec. Kužkom je na voljo 11 prostornih talno ogrevanih ali zastek­ljenih pesjakov, kjer se lahko razkomotijo sami ali v dvoje, kar je dobrodošla informacija, če imate dva kosmatinca.

Okolje pasje rezidence je zeleno in travnato, zato je psom omogočen notranji izpust, ki jim zagotavlja dovolj gibanja, sprostitve, igre ali počivanja, seveda pa pse izpustijo posamezno. Če je kužek zelo družaben in primerno vzgojen, ga lastniki hotela včasih povabijo na podaljšano druženje v domačem vrtu, vendar le po dogovoru z lastniki. Družinski pristop k vodenju hotela, toplina in razumevanje pasje duše so tisto, kar vas bo pritegnilo in vam stopilo srce.

(www.sloveniaholidays.com/hotel-za-pse-kekec)

Miša – hotel za pse, muce in druge hišne ljubljenčke

Če se zapeljete proti Jurkloštru, boste srečali hotel Miša, v katerem sprejmejo (skoraj) vse živali, ki potrebujejo nego in oskrbo, medtem ko njihovih lastnikov ni doma. Psom je namenjenih osem boksov, ki imajo notranji in zunanji del, mačkam so na voljo notranji boksi, hrčki, papige, zlate ribice in zajci pa morajo ‘s seboj prinesti’ svojo kletko in svojo hrano – zato obstaja tudi razlika v ceni bivanja.

Pse spuščajo v ograjenem prostoru, kjer se lahko po mili volji natečejo in igrajo. Z vodenjem hotela se ukvarja vsa družina, vsi člani so veliki ljubitelji živali. »Če je kuža sam in ni drugih gostov, ga vzamemo kar k sebi v hišo. Zakaj bi mu bilo dolgčas, si mislim, in ga povabim notri, kjer za nekaj časa postane član naše družine, « pravi lastnik in vodja hotela Vinko Godicelj. (www.misa-pasjihotel.com)

Katja Golob

Najbolj brano