Zakaj je gledanje ljubezenskih filmov s partnerjem odlična izbira za negovanje vajine zveze?

V morju neskončno duhovitih in nazornih pogovorov praktično "o ničemer", ki so jih junaki kultne ameriške serije "Seinfeld" devet let delili z nami, so nekateri stavki dobili svoj kultni status.

Zakaj je gledanje ljubezenskih filmov s partnerjem odlična izbira za negovanje vajine zveze? - Foto: Profimedia

"No soup for you" rečemo vsakič, ko se nam kdo zameri, vestno uporabljamo hudomušen izraz “He was in the pool”, ko poskušamo prikazati velikost moškega spolnega organa, in izraz “Just die already” je rezerviran za situacije, ko imamo nekoga resnično dovolj in nam je dolgčas. Ta zadnji stavek v enainpetdeseti epizodi izreče Elaine Benes, razdražena zaradi počasnega dogajanja z oskarjem nagrajene vojne drame "Angleški pacient". V kino jo najprej odpelje moški, s katerim je Elaine ravno začela hoditi, nato pa še njen šef, g. Peterman. Medtem ko je tragična ljubezenska zgodba Ralpha Fiennesa in Kristin Scott Thomas, ki je postavljena v pesek afriške puščave, v kateri vihri vojna, skorajda do solz zaskrbljena, dobra stara nevrotična Elaine ne uspe razvozlati in doumeti, kaj točno vsi ti ljudje vidijo v tem pretiranem in prenapihnjenem filmu. Po prepiru s fantom in laži šefu, da "Pacienta" ni gledala (ker ni hotela priznati, kaj si misli o njem), je na polovici drugega predvajanja “izgubila živce” in začela vpiti na svojega šefa. Očitno ima film resnično globlji pomen in so takšno vedenje zasluži “kazen”, saj jo Peterman želi najprej odpustiti, potem pa dobi boljšo idejo. Elaine lahko obdrži svojo službo, vendar mora pred tem obiskati Maroko in šest tednov živeti v jami (če ste film gledali, veste zakaj). Nauk zgodbe, če nisi ljubitelj tega filma, se ti ne godi nič dobrega, tudi Blaine (njen fant) zapusti Elaine in zaključi, da "ni prepričan, da je lahko v zvezi z žensko, ki ne mara" angleškega pacienta. Kako kruto, kajne?!

Kako pa se je vam dopadel film? Mnogi med nami gotovo popolnoma razumemo Elaine in njen tako preljubi izraz "Just die alredy". Verjetno smo vsi s svojimi prijatelji v kinu ogledali film Šepetati konjem in mnogi bi se strinjali, da mu izraz "umri že", še kako ustreza, vsaj tako pravijo nekateri filmski kritiki. Mnogi ne, ker v njem vidijo nekaj lepega. Nekateri filmi so za mnoge preveč romantični in pocukrani in mnogi si med gledanjem filma dovolimo nervozno pogledovati na uro in se zmrdovati kako dolgo že traja, ta povsem dolgočasen film. Ne moremo pomagati, nimamo vsi istega okusa. Potem pa po odhodu iz kina, teme filma nismo niti načenjali, saj smo vedeli, da se naše mnenje popolnoma razhaja od drugih. Nič zato. O okusih se ne razpravlja. Ali morda se, še posebej z osebo, s katero smo v partnerskem razmerju, ste se kdaj vprašali? Morda vas prepriča podatek, glede na enoletno študijo univerze v Rochesterju, v kateri je sodelovalo 174 "svežih" parov, ugotovilo, da mnogo parov, ki skupaj gledajo ljubezenske filme in pazite, o njih tudi razpravlja, veliko dlje ostanejo skupaj in se med njimi zgodi bistveno manj ločitev.

Namesto na kavču psihoterapevta, se raje lotite zdravljenja na svojem kavču

Voditelji raziskave so naključno razdelili pare v tri kategorije. Prvo skupino so poslali na tri mesece "terapije reševanja konfliktov", druga skupina je šla na "trening sočutja", tretjo skupino pa so prosili, naj si vsak teden skupaj ogledajo enega ali dva ljubezenska filma in se o njih pogovorijo (tako imenovana filmska in pogovorna terapija). Rezultati študije, objavljene v Journal of Consulting and Clinical Psychology, so pokazali, da parom pogosto bolj koristi skupno gledanje ljubezenskih filmov kot pa terapija psihoterapije. Kako je to mogoče, se vprašamo? Stvar je v tem, da smo na kavču psihoterapevta pogosto skopi v besedah ​​in nepripravljeni na popolno poštenost in izpostavljanje čustev pred partnerjem in neznancem, ne glede na to, kako profesionalni je tisti na drugi strani kavča. Po drugi strani se je priložnostno kramljanje o ljubezenskem življenju in težavah tretje osebe (liki iz filma) izkazalo za veliko boljšo metodo. Partnerja bi namreč začela pogovor o filmu in na koncu redno analizirala lastne strahove, želje in negotovosti, povezane z ljubeznijo. No, namesto da bi razmišljali o tem, kako prepričati partnerja, da obišče psihoterapevta ali kako to plačati, vam Netflix morda zadostuje. Ronald Rogge, profesor psihologije in avtor študije, je navdušen nad rezultati, ki jih, kot pravi, sam ni pričakoval. Pare smo povabili na uvodno predavanje, kjer smo jim razložili, kako deluje raziskava. Dobili so seznam približno osemdesetih filmov in nalogo skupnega ogleda enega ali dveh filmov na teden, nato pa so o filmu morali razpravljati približno 45 minut. Dobili so seznam dvanajstih vprašanj, ki si jih je par skupaj ogledal in nanje odgovoril. Vprašanja so bila različna, od tega kako glavni junaki izražajo svoja čustva, ali so dovolj iskreni in odprti, bi morda morali biti bolj pošteni, ali s humorjem rešujejo krizne situacije in kakšne značilnosti likov sčasoma prepoznajo drug v drugem. Rezultati raziskave so bili fascinantni, pozitivni za pare ne glede na to koliko časa so že v razmerju. Tako za tiste, ki so se poročili po zgolj kratkem poznanstvu, kot tiste, ki so hodili leta pred poroko. Ugotovili so, da jim je ogled ljubezenskih filmov in pogovor o njih pomagal poglobiti odnos, hkrati so se še bolje spoznali in postali bolj empatični in iskreni drug do drugega. Glede na trend #stayathome je zdaj pravi čas, da preizkusite tovrstno terapijo za pare. Je "angleški bolnik" na seznamu priporočenih filmov? Ni. Elaine bi si oddahnila!

Prevedeno po članku z Elle HR.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kate Middleton čudovita v klasični poletni obleki

Priporočamo tudi: 15 poletnih stajlingov, ki so videti dražji, kot so v resnici

Najbolj brano