Ideja za vikend izlet: Zagreb, ljubezen ob prvem obisku

Elegantna in živahna hrvaška prestolnica postaja ena od najbolj priljubljenih evropskih destinacij, romantično mesto pa je bilo že razglašeno tudi za najboljšo adventno in božično destinacijo v Evropi. PETRA WINDSCHNURER

1. Pogled na Zagreb iz zraka. - Foto: Duval

Zagreb vas bo navdušil z eklektično mešanico srednjeevropskega in sredozemskega življenjskega sloga, kjer se na zanimiv način mešata avstro-ogrska tradicija in topel temperament juga. Mesto, ki je od slovenske prestolnice oddaljeno zgolj uro in pol vožnje, bo obiskovalce očaralo z naravno privlačnostjo, izjemno dediščino in pristno umetniško sceno, posvečeno tudi ulični umetnosti, medtem ko so največja vrednost mesta prav njegovo vzdušje in ljudje, ki ti nikoli ne dajejo občutka, da Zagreb raziskuješ sam.

Zagreb ima svojo zgodbo in ima svoje srce, pravzaprav več njih. Srce mesta je gotovo Trg bana Josipa Jelačića, eden od prepoznavnih simbolov zagrebških razglednic. Osrednje mesto je cilj oziroma končna točka vseh, ki se znajdejo na njem. Če ste se z nekom dogovorili za sestanek in niste povedali, kje se srečata, ste trg omenili brez besed, saj vse zagrebške ceste vodijo do njega. Ulični glasbeniki, stebri s cvetličnimi aranžmaji in veselje do naključnih srečanj so del njegovega vsakdana. Na trgu stoji kip hrvaškega bana Josipa Jelačića na konju, spomenik pomembne hrvaške zgodovine. Mesto Zagreb je prepoznavno tudi po tradicionalnih pisanih kolačkih v obliki srca, lectovih srcih, ki jih poznamo tudi pri nas. Narejeni so iz medenega testa in so rdeče barve. Domačini jih že leta tradicionalno podarjajo vsem, ki jim kaj pomenijo, saj z njimi pokažejo ljubezen in naklonjenost. Ročno okrašene lahko občudujemo kar na glavni tržnici ali placu, kot tržnico Dolac imenujejo domačini, najdemo pa jo v središču Zagreba. Sestavni del obreda obiska tržnice je tudi pitje kave ob spomeniku zagrebškega potepuha Petrice Kerempuha.

Le nekaj korakov od osrednjega mestnega trga izgineta vsa njegova dinamičnost in vrvež. Če želite začutiti sproščen obraz Zagreba, je najbolje, da se napotite do Tkalčićeve ulice – ulice kavarn in restavracij, slavnega zbirališča Zagrebčanov in njihovih gostov.

Mesto ima kar osem parkov, in vendar je najbolj znano in opevano prav sprehajališče na Zrinjevcu. Najdete ga v središ­ču mesta in spada med najbolj romantične, zelene in cvetoče zagrebške promenade, nedvomno pa je tudi destinacija ljubiteljev umetnosti. Zadnjim priporočamo obvezen postanek še na Strossmayerjevem trgu. Tam boste našli palačo moderne galerije, hrvaški narodni muzej likovnih umetnosti 19. in 20. stoletja, ter na istem naslovu tudi kabinet grafike hrvaške akademije znanosti in umetnosti. V Strossmayerjevi galeriji, v stavbi hrvaške akademije znanosti in umetnosti, je veliko del znanih umetnikov, večinoma iz italijanskih slikarskih šol, pa tudi mojstrovine El Greca, Goye in številnih drugih znanih umetnikov. Strossmayerjevo sprehajališče v poletnih mesecih služi kot zbirališče slikarjev, glasbenikov in drugih umetnikov, ki ponujajo hrano, pijačo, predstave in koncerte. Je priljubljeno zbirališče vseh starosti.

Vse, ki jim je ljub pravi vtis velemesta, pričakuje Trg Petra Preradovića, med domačini bolje znan kot Cvjetni trg. To je mesto, kjer lahko med nakupi ali po njih pijete popoldansko kavo, si oddahnete, kupite cvetje do poznega večera. Kavarna do kavarne, pisani dežniki, pesem uličnih glasbenikov ...

Ljubitelji narave ne spreglejte zagrebškega botaničnega vrta s kar deset tisoč rastlinami z vsega sveta. V enem delu je botanični vrt urejen v slogu angleškega parka, z vijugastimi potmi in prostimi skupinami dreves in grmovnic, v drugem delu pa je strožja oblika pravilnih in simetričnih linij francoskega parka. Svoj mir ali prostor za rekreacijo boste našli tudi na Jarunu, ki je v poletnih mesecih prizorišče številnih festivalov in koncertov.

Mesto si lahko ogledate tudi s stolpa Lotrščak. Do gornjega mesta, kjer stoji stolp, se boste lahko z Ilice pripeljali po najbolj znani žičnici, ki vedno potuje le gor in dol. Stolp ima zgodovinski pomen in je bil zgrajen v 13. stoletju ter je služil za zaščito. Če se povzpnete nanj, lahko občudujete panoramo mesta. Iz stolpa vsak dan opoldne tradicionalno zadoni zvok topa.

O najbolj vročih lokacijah, tipični hrani, ki jo velja poskusiti, ter modnih in lepotnih skušnjavah Zagreba smo se pogovarjali z direktorico turistične skupnosti mesta, Martino Bienenfeld.

V jesenskih in zimskih mesecih je v Zagrebu priporočljivo obiskati ...

Zagreb je v vsakem letnem času poseben, zato bi izpostavila lepote Gornjega grada, ki ima poseben čar in ohranja duh starega Zagreba. Potem je tu še Donji grad s številnimi dogodki in čudovito Lenuccijevo podkvo ter naši 'zagrebški morji' – Jarun in Bundek. Ogled znamenitosti lahko začnete s sprehodom po slikovitih ulicah in trgih Donjega grada, na osrednjem Trgu bana Jelačića pa se obvezno ustavite pri vodnjaku Manduševac in vrzite kovanec, da se vam uresniči želja. V Bogovićevi ulici poiščite skulpturo Ozemljeno sonce, nato pa se z vzpenjačo odpeljite na Gornji grad in vstopite v svet starega Zagreba. Povzpnite se na vrh stolpa Lotrščak, da občudujete razgled, sončni zahod pa lahko pozdravite v botaničnem vrtu, zeleni oazi sredi mestnega vrveža.

Tipična zagrebška jed, kaj poskusiti v Zagrebu?

Za zagrebško kuhinjo štejemo edinstveno mešanico različnih elementov, takšna kot je zgodovina Zagreba. Eden od simbolov zagrebške kuhinje sta zagotovo sir in smetana, iz teh dveh sestavin pa nastane najbolj znana jed Zagreba in severozahodne Hrvaške – štruklji oziroma listnato testo, napolnjeno z mešanico svežega kravjega sira, smetane in jajc. Obstaja veliko načinov priprave in uporabe, kuhani štruklji ali štruklji v juhi pa so odličen začetek obroka. Najbolj znana specialiteta na praznični mizi je pečen puran z mlinci, medtem ko so najbolj znane sladice orahnjača oziroma potica, makovnjača iz orehov in maka oziroma makova potica, zlevanke, buhteljni, medenjaki, cmoki, polnjeni s slivami in marelicami … Skromni papernjak, hrustljav piškotek, ki ga opevajo tudi v literaturi, pa je danes simbol Zagreba in prepoznaven užitni spominek.

Za vse ljubitelje mode in lepote, katere ulice obiskati, da začutimo modni utrip mesta Zagreba?

Namesto ulice bi raje predlagala dan, in to je sobota, ko se zgodi nekakšen zagrebški fenomen, ki mu pravimo špica. Namreč, v soboto dopoldne in zgodaj popoldne si na območju od Cvjetnega trga do Trga bana Jelačića in v okoliških ulicah lahko ogledate pravi zagrebški ulični slog, medtem ko v kateri od številnih zagrebških kavarn srkate kavo. Ker ljudje med tednom nimajo dovolj prostega časa, se ob sobotah odpravijo po nakupih v središče mesta, v kavarnah in restavracijah se srečajo s prijatelji in družino ter vsi skupaj ustvarijo znameniti sobotni fenomen, imenovan špica. Ker je to 'dogodek', kjer vas bodo zagotovo videli, vsak rad pokaže svoj specifični slog, markantni posamezniki pa pogosto končajo na straneh modnih revij, saj fotografi obiskujejo središče mesta in ovekovečijo najbolje oblečene.

Fotografije Julien Duval, M. Gašparović, M. Mihaljevič, S. Carek In S. Kaštelan

Preberite še: Modne revije napovedujejo vrnitev teh ženstvenih čevljev. Poglejte, kako jih bomo nosili pomladi

Priporočamo tudi: Kate Middleton nosila te sporne hlače z največjim trendom jakne te jeseni

Najbolj brano