Zvezdniki so polni nasvetov za nas, povprečneže – naj jih upoštevamo?

Koliko je vreden zvezdniški nasvet? DARJO HRIB

Zvezdniki so polni nasvetov za nas, povprečneže – naj jih upoštevamo? - Foto: Profimedia

Ljudje imamo tendenco, da sledimo bolj znanim ljudem od sebe v upanju, da bodo ti zvezdniški primerki naše vrste iz svojih dragocenih ust stresli kakšen čudovit nauk, ki ga bomo vsi drugi lahko pretvorili v vsakodnevno prakso. Da nam bo lepše, da bomo bolj srečni, da bomo imeli več denarja. Češ, če kdo, bodo verjetno najbolj bogati, najbolj slavni, najbolj privilegirani v tej družbi vedeli, kako se življenje živi pravilno. »Hm, prav imaš, Madonna, za lajšanje stresa bi morali vsak dan več – kričati. Kako uporabno in nadvse skladno z našimi običajnimi življenji,« pomislimo, ko preberemo ta konfetek modrosti kraljice popa. Nato ga poskusimo vnesti v svoja življenja in hitro ugotovimo, da bomo mogoče raje obdržali službo in prijatelje, kot poslušali Madonno.

V preteklih dveh letih je šlo zvezdnikom nekoliko za nohte.

Pandemija je ustavila koncerte, dogodke, predstave, gala prireditve, premiere in razkošne zabave, kar je zvezdniško srenjo kolektivno pahnilo v napad panike. V bojazni, da jih bodo ljudje pozabili, so se pognali na družbene medije in tam zavzeli vlogo ranljivih srnic. »Poglejte nas, tudi mi smo takšni kot vi, v istem zosu, ko zdolgočaseni v vilah čakamo na manj kužen jutri.« A zvezdniki so pozabili, da smo se ljudje že veliko prej naučili, da jih moramo jemati s precejšnjo rezervo.

Saj veste, denar in te zadeve

Naj se sliši še tako površinsko, a na koncu finančne razlike ustvarijo največ­ji razkol med bogatimi in preostalimi. V življenju povprečnega človeka je denar vendarle primarni razlog za stres. Večina drugih stvari, ki nam povzročajo stres – služba, izobraževanje, računi – so le drugačne nianse stresa zaradi denarja. Potem pa se od nikoder pojavi Gwyneth Paltrow in – čeprav je nihče ni vprašal – ponudi strašansko nerealen seznam stvari, ki jih ženske lahko kupijo svojemu izbrancu.

Če bi radi našli ta seznam, je na goop.com, a naj vam za okus naredim izbor nekaterih daril, ki bi vam jih Gwyneth svetovala za Jožetov naslednji rojstni dan. Recimo rolko Hermes za štiri tisoč evrov. Ali pa piramidno komodo Elizabeth Paige Smith za 33 tisoč evrov. Ali pa posteljo, ki jo je znamka Goop ustvarila v sodelovanju z znamko Avocado, potem pa nanjo prilepila ceno 35 tisoč evrov. Vam je še kaj ostalo v denarnici? Na seznamu je še predelan električni Volkswagnov hrošč za 120 tisoč evrov in miniaturni dom na kolesih za nekaj manj kot sto tisoč evrov.

Zdaj pa vprašam moške, ki so se morebiti znašli med temi vrsticami – kaj bi pomislili, če bi vam izbranka za naslednji rojstni dan podarila rolko Hermes za štiri tisoč evrov? Najbrž bi jo vprašali, ali je vpletena v kakšno mrežno finančno prevaro ali pa je morda začela v lokalnem kazinu prodajati svoje telo kitajskim poslovnežem.

A prav v tem se kaže najbolj pereča razlika med našo in njihovo realnostjo.

Ko več let živiš življenje ob takšni finančni varnosti, kot jo imajo zvezdniki, se zelo težko poosebljaš s povprečnimi ljudmi. Pozabiš, kako je videti stres zaradi denarja. Stres zaradi morebitne izgube službe. Stres zaradi življenjskih sprememb, ki lahko zamajejo tvojo finančno varnost.

Gwyneth seveda ni edina, ki trosi takšne neuporabne nasvete. Goldie Hawn recimo svetuje, da stres preženemo tako, da se podamo na peščeno plažo in strmimo v ocean. Mimogrede, Goldie Hawn ima hišo ob oceanu. Njen nasvet verjetno koristi vsem njenim trem sosedom, preostale milijarde ljudi, ki ne živimo tik ob oceanu, pa bomo očitno morale stres še najprej preganjati na manj učinkovite načine – s sprehodi po hosti in dihalnimi vajami.

Kaj pa stvari, ki niso povezane z denarjem?

Ker se precej entuziastično zaganjam na fitnes, rad gledam raznorazne posnetke bolj motiviranih in bolj fit ljudi, ki razkrivajo svoje diete in vadbe. To verjetno počnemo vsi – poslušamo ljudi, ki so že na cilju, kamor želimo priti tudi sami, da bi jim sunili kakšno vajo, kakšno smernico, kakšno bližnjico. Popolnoma razumljivo. Ženske tako gledajo sloke zvezdniške manekenke z odstotkom telesne maščobe na nivoju vetrobranskega stekla in si mislijo: »Poglej jo! Nekaj že mora početi prav.« Zato ji milijone slokosti željnih žensk sledi na TikToku, kopira njene vaje za zadnjico, obenem pa se čudi, kako še niso izgubile 15 kilogramov.

Radi namreč pozabimo, da za božanskimi zvezdniškimi telesi stoji ubrana ekipa osebnih asistentov. Ti ljudje so v življenju slavnih in bogatih vredni več kot njihova celotna skrita zaloga ilegalnih drog, saj namesto njih živijo tiste bolj tečne dele dneva. Z urnika jim odstranijo trenutke, ki običajnim ljudem jemljejo energijo, čas, motivacijo in včasih kar voljo do življenja. Predstavljajte si, da v življenju nimate več stresa, povezanega z vožnjo otrok do šole in iz nje, košnjo trave, kuhanjem kosila, organiziranjem zabav, iskanjem parkirnih mest, nakupovanjem obveznih stvari in odpravljanjem raznoraznih težav v stanovanju ali hiši, ki se seveda pojavijo takrat, ko imate najmanj prostega časa (ali denarja).

Ostalo bi vam izjemno veliko časa, ki bi ga potem lahko usmerili v optimizacijo samih sebe.

Recimo v grajenje tistega popolnega telesa, ki ga zvezdnik ali zvezdnica kažeta na svojem TikTok profilu. Ko zvezdnica reče, da je izgubila deset kilogramov, ker je en mesec goltala samo doma pripravljene zelenjavne smutije, mora biti jasno, da to ni celotna zgodba. Da je v ozadju verjetno gomazela kopica kuharjev in asistentov, ki so namesto nje šteli kalorije, kupovali najbolj sveže izdelke, ji smutije dostavljali, kjerkoli je bila, ob njej pa je ves čas stal še osebni trener in ji iz rok pulil čokoladne krofe in džin tonike.

Čudovitost zvezdništva

Zakaj potemtakem še vedno tako radi prisluhnemo zvezdnikom, ko ti delijo nasvete ali svoja filozofska videnja realnosti? Ker zelo hitro pozabimo, da so tudi oni samo ljudje. Slavne ljudi enačimo bodisi z vlogami, v katerih jih poznamo (priznam, če bi mi Hugh Laurie rekel, da kažem zgodnje znake zlatenice, bi šel naslednji dan k zdravniku, ker doktor House se nikoli ne zmoti), ali pa z idejo, da so preprosto vpeti v boljše informativne tokove kot mi. Da imajo dostop do pravih informacij, pravih strokovnjakov, pravih gurujev. Da so – če si lahko drznem biti tako pavšalen – pametnejši kot mi. Zakaj tako mislimo? Ker le kako naj ne bi bili, če pa so tako zelo uspešni.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Hailey Bieber je presenetila s povsem novim videzom (+kje kupiti)

Priporočamo tudi: Črne najlonke: zaveznice ali sovražnice zimske sezone? Poglejte, kako jih nositi in kdaj se jim izogniti

Najbolj brano