Vonj po praznikih in božičnem pecivu

Ko odpremo škatlo z božičnimi piškoti, nas objame vonj po vanilji in cimetu, ki takoj pričara dobro razpoloženje.

Vonj po praznikih in božičnem pecivu

Nekatere začimbe ostanejo skoraj vse leto nedotaknjene v omari, toda v adventnem času, ko se lotimo peke piškotov in kolačev, razgrnejo svojo aromo. Klinčki, janež, kardamom in druge začimbe nas v predbožičnem času razvajajo z vonjavami, ki smo jih oboževali že v otroštvu.

Da bodo ingverjevi piškoti in cimetove zvezde še bolj dišali, kupite začimbe v nezmleti obliki. Kmalu po drobljenju se namreč del eteričnih olj, ki vsebujejo aromo, razblini.

Začimbe hranite v suhem, temnem in hladnem prostoru – tako se obdržijo približno leto dni. Le žafran je posebej občutljiv in je zato že na trgovskih policah večinoma dvojno zapakiran – najprej v plastičnem kozarčku in nato še v vrečki.

Na voljo so tudi mešanice božičnih začimb – na primer za medenjake, ki pridejo še posebej prav, če pečemo manjše količine peciva.

Muškatni orešček

Kupimo lahko cel orešček, ki svojo aromo odda šele nariban, ali pa zmletega v prah. Njegova poprasta aroma se poda na primer medenjakom. Muškatni orešček obdaja semenski ovoj macis, imenovan tudi muškatni cvet. Posušen macis ima blažjo aromo in je odličen za odišavljenje na primer makronov.

Citrusi

Naribana lupina pomaranč in limon poskrbi za sadno noto v pomarančnih, nugatovih in orehovih piškotih. Pri tem vedno uporabljajte le neškropljene sadeže. Za božične kolače in sadne kruhe pa se običajno uporabljata oranžat in citronat – to je v sladkorni raztopini kuhana in posušena lupina grenkih pomaranč in limon.

Klinčki

Poznamo jih tudi pod imenom nageljnove žbice in imajo izrazito dišečo aromo. Za peko jih zmeljite šele tik pred uporabo. Zmleti klinčki se podajo v medenjake in nugatove piškote, značilno aromo pa dajejo tudi kuhanemu vinu.

Čili

Čili in čokolada sta ognjena kombinacija za izbrano pecivo. Za peko je idealen posušen in v prah ali kosmiče zmlet čili. Previdno: čili odmerjajte varčno, običajno zadošča le ščepec! Če vsebuje tudi zmleta semena, je izjemno pekoč.

Lisa

Najbolj brano