V znamenju tanga

Spet je prišel čas za tango! V Ljubljano 27. junija prihaja najbolj uspešna skupina elektrotanga Gotan Project, ki bo na koncertu predstavila svoj novi album 3.0. Album je že poslušala Vesna Zornik, pevka, ki jo poznamo po skupini Katalena, pred kratkim pa je izdala samostojni projekt TangoApasionada.

V znamenju tanga - Foto: Fotografija promocijsko gradivo

Kaj imajo skupnega slovenske ljudske pesmi in klasike tanga?

Vesno Zornik? (smeh) V resnici verjetno ne prav dosti, čeprav je na koncu, ko vse odšteješ, glasba le ena. Za obe zvrsti bi lahko rekla, da imata v sebi tradicijo in prvinskost, a obe na povsem svojstven način, saj pripadata precej različnima kulturama.

Album ima spremno besedo v treh jezikih. Ali to pomeni, da vas zanima trg zunaj Slovenije?

Album je posvečen argentinskemu tangu, zato je posnet v originalnem, torej španskem jeziku. Nekaj pesmi je celo v tango slengu, ki se imenuje lunfardo, ena je v angleščini in francoščini. Glasba ne pozna meja. Narobe bi bilo, če bi pri ustvarjanju preveč razmišljala o trgih. Verjetno pa bi bila tudi malce za časom, če mi ne bi bilo naravno razmišljati globalno.

Kakšen pa se vam zdi novi album skupine Gotan Project?

Večkrat ko ga poslušam, bolj mi je všeč. Moram priznati, da me ob prvem poslušanju zaradi precejšnjega odmika zvoka od prejšnjih dveh albumov ni povsem očaral, a je eden od tistih albumov, ki ga odkrivaš plast za plastjo in zato dolgo ostane med nami. Gotan Project so prav zares ambasadorji tango glasbe.

V živo ste jih že videli. Bi želeli sodelovati z njimi?

Seveda, z veseljem bi sodelovala z njimi. Verjamem, da bi nastalo nekaj zelo lepega.

Sonja Javornik

Najbolj brano