Ustvarimo internet, ki bo varen za otroke

Resnica. Gnusna dejanja so se iz parkov in šol preselila na veliko obsežnejše igrišče: internet. Na njem je v vsakem času okoli 14,6 milijona uporabnikov, ki so mlajši od 17 let.

Ustvarimo internet, ki bo varen za otroke

Otroci potrebujejo Varnostni gumb, ki jim bo omogočil, da dobijo nasvete, informacije ali celo stik s policijo z nekaj kliki na spletu.

Otroci, s katerimi so iztirjenci navezali stik po družabnih omrežjih, klepetalnicah in spletnih igricah.

Otroci, ki so jih zapeljali že s preprostim komplimentom, poslanim skozi kibernetski prostor.

Otroci, ki si niso nikoli mislili, da se bo zgodilo kaj hudega, ko so odšli na srečanje z novim prijateljem v resničnem življenju.

Kako nadzorovati svet, v katerem po lanski študiji Evropske unije 49 odstotkov vprašanih otrok med devetim in šestnajstim letom starosti uporablja internet v svoji sobi, kjer jih starši težko opazujejo. In kjer jih skoraj tretjina priznava, da so komunicirali z nekom, ki ga ne poznajo, 9 odstotkov pa jih gre na srečanje s tako osebo tudi v resničnem življenju. Svet, v katerem jih ima več kot 59 odstotkov svoje profile na družabnih omrežjih, več kot četrtina teh profilov pa je dostopnih splošni javnosti. Raziskave kažejo, da imajo zapeljevalci visok inteligenčni kvocient, okoli 110 ali več, skromno formalno izobrazbo in visoko raven računalniške pismenosti. Mnogi na družabnih omrežij aktivno uporabljajo 200 do 300 imen ...

Zdaj se Evropski parlament drugič pripravlja na sprejetje zakona. Predlagana direktiva pokriva vse vrste zlorab otrok, od seksualnega turizma do spletnega zapeljevanja oz. napeljevanja, ki vključuje tudi dejavnosti zunaj spleta. Akcija v Sloveniji poteka prek spletne strani  www.varniotroci.net. Vse, kar je treba narediti je podpisati anonimno peticijo. Zbrane peticije bodo predane Evropskemu parlamentu, ki bo, upajmo, uspešno uzakonil gumb.

Končni rezultat akcije bo varnostni gumb na računalniškem ekranu.

Morda ne moremo več rešiti celega sveta, kot pravi naš humanitarec in fotograf Arne Hodalič, lahko pa pomagamo določeni skupini ljudi. Podpišite peticijo na www.varniotroci.net/peticija in pomagajte otrokom!

Pobudnik peticije za Varnostni gumb je 16 evropskih uredništev revije Reader's Digest, ki je z več kot 60 milijoni bralcev najbolj brana revija na svetu.

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri