Umetnost nakupovanja: Romatične čipke in cvetlice

Petra Windschnurer, modna urednica Elle, se je tokrat podala na lov za najbolj romantičnimi kosi te sezone, ki ne bodo opustošili vaše denarnice.

Umetnost nakupovanja: Romatične čipke in cvetlice - Foto: Fotografija Imaxtree, Mitja Božič, Tadej Windschnurer, Fotografija Imaxtree

Čipkasto poletje

Do čipkastih oblačil sem bila vedno zadržana. V najboljšem primeru sem jih povezovala z vintidž babičino omaro, v najslabšem pa s poceni pocestniškim stilom ‘like a virgine’. Vse do lanske jeseni, ko so me čipke na reviji Antonia Marrasa dobesedno prilepile na sedež. Čeprav me je Lorella (Flego) že takrat ves čas dražila, češ, si predstavljaš, kako so te čipke videti na obešalniku, najbrž kot kakšne stare zavese, sem sprejela nakupovalni izziv in se podala za najlepšimi primerki v deželi naši.

In moram se pohvaliti, da je bil ulov dober. V Topshopu najdem bodi, ki sumljivo spominja na tistega, s katerim je dih jemala Stella McCartney. Je že moj. Nosila pa ga bom v povsem enaki kombinaciji, kot si jo je zamislila Stella oziroma bi si jo pri Chloé, če bi čipke imeli v kolekciji: s hlačami z gubama in z visokim pasom (Zara, 39, 95 evra) ter z ‘ortopedskimi’ sandalami v stilu Borosana (Zara, 89, 95 evrov), za suknjičem pa bom pobrskala v omari.

Kaj pa Marras? Da zadovoljim svoj raziskovalni duh, nujno potrebujem še eno zasanjano čipkasto obleko, nujno. Najdem jo v Zari, skrito med suknjiči (čipka je tako tanek material, da bo treba obrniti vse obešalnike, če jo boste želele najti). Čudovit primerek iz prave svile v trendni pudrasti barvi vas bo olajšal za 79, 95 evra; medtem ko v Promod stavijo na različico iz tila z izvezenimi motivi, ki na čipko le spominjajo, a je vseeno za 39, 95 evra videti zelo dobro.

Všeč mi je tudi primerek iz trgovine H & M, ki je sicer bolj oprijet in ga najdete v črni ali bež za 29, 95 evra. Da bo mera polna, se v Vero Modi zaljubim še v lepo krojeno usnjeno jakno za 89, 95 evra (končno primerek brez tistih neznosnih pletenih patentov na rokavih in v pasu), s katero bom nadomestila Chanelov suknjič oziroma jopico, ki sta del Marrasove harmonije.

Sedaj pa pozor, če se boste odločile za čipke, potrebujete tudi pravo spodnje pravilo. Najlepše je gladko, satenasto, ki po možnosti nima šivov.

P. S. Obleko Antonia Marrasa pa sem pred mesecem videla na obešalniku med snemanjem modne zgodbe in, draga moja Lorella, ni videti kot zavesa. Pa saj ti to že veš.

Mora biti Luella

Ob čipkah se mi pogled ustavlja še na kosih, ki so presenetljivo ljubki in drugačni od preostale sladkorne ponudbe. Seveda, ustvarjalci nizkocenovnih blagovnih znamk so na piko vzeli britansko modno oblikovalko Luello, ki je alfa in omega, kar zadeva romantično vzdušje. Zato najboljši štirje kosi v slogu Luelle: bluza s pentljo na izrezu v živahni rumeni (H & M, 24, 95 evra), pas za poudarjanje pasu s pentljo v modri barvi (Naf Naf, 17, 90 evra), enobarvna obleka s poudarjenim pasom in tulipanastim krilom v nežno rožnati barvi, ki je identična svoji vzornici (Topshop, 49 evrov), lakasti salonarji s platformo in paščkom za zapenjanje (Dorothy Perkins, 45 evrov).

Retro cvetlični vrt

Prav tako ne morem mimo cvetličnih vzorcev. Navdušena pa sem le nad enim, in ta je videti tako starinsko, da bi kak podoben primerek gotovo našla v svojem arhivu (dobro se jih spomnim na Brendi, Kelly in Donni iz Beverly Hillsa, ki so to isto cvetlično revolucijo takrat sprožile tudi na naši srednji šoli). Trgovine so jih polne. H & M je na njih zgradil celotno kolekcijo. Najbolj mi je všeč njihovo krilo, ki retro cvetlični vzorec povzdigne v modni fenomen s svojo ultra trendno napihnjeno obliko. Ob njem bodo dovolj bela T-majica ter balerinke ali sandale z visoko peto in s številnimi paščki.

Revolucija flower power je zajela tudi modne dodatke. Klasični Chanelovi torbici, ki je to pomlad prav tako okrašena s cvetličnim potiskom (kako nenavadno), je dobra konkurenca različica Topshop za 38 evra. Medtem ko so moje cvetlične zmagovalke športne copate Pull and Bear za 25, 95 evra. Nosila jih bom s kombinezonom v olivno zeleni barvi, ki že od lani čaka prav na takšne čeveljce.

Najbolj brano