Tina Gorenjak: res pravo dekle!

Sedeti zraven Tine G je nekaj povsem drugega, kot videti jo na fotografijah ali na odru. Saj veš, da je lepa in seksi, ne veš pa, s kolikšno ženskostjo to izžareva. To je očarljivost, ki jo ženska ima ali je nima, in njen klic sirene se sliši na kilometre daleč.

Tina Gorenjak: res pravo dekle! - Foto: Fotografjia osebni arhiv, Fotografjia Aleš Bravničar

Ustvarjate?

3. oktobra je doživel premiero moj drugi avtorski projekt in režijski prvenec Zvezdane Mlakar, muzikal Prava dekleta. Sledijo ponovitve v Festivalni dvorani Ljubljana, in sicer 15., 26. in 28. oktobra. Moja želja je, seveda, da bi predstavo po vsej Sloveniji odigrali čim večkrat.

»Nekoč si želim narediti predstavo s plesalci klasičnega baleta, kjer bi sodelovala z Edvardom Clugom, ampak on tega ne ve. No, do zdaj . . « (smeh)

Kaj vas je navdihnilo za scenarij?

Pravzaprav sem premišljevala o tem, kako velike so naše sanje, ko smo majhni. Nenavadno se mi je zazdelo, da toliko ljudi pozabi nanje, ko odrastejo, ker jih je strah, ker niso imeli možnosti, ali ker jih je ustavila negativna izkušnja . . Skratka, moja Prava dekleta se ne vdajo pasivnosti, ampak pogumno vztrajajo pri svojih sanjah. Sicer pa so navdih vse ženske, s katerimi trenutno delam ta projekt.

»Ali sem netipična mamica? Ne vem, sem kar mamasta mama, res pa je, da ko z Nino Barbaro potujeva po svetu, se igrava in počneva oslarije, občutim čisto poseben stik, včasih skoraj prijateljski. Všeč sta mi bližina in zaupanje, ki nama ju je uspelo ustvariti.«

Se imate za pogumno žensko? Konec koncev ste pustili redno službo v celjskem gledališču in odšli med svobodnjake?

V Celju sem se imela super, vedno so me zelo podpirali in razumeli, ampak zaradi obilice dela sem morala izbrati. Ni mi žal, da sem se odločila za svobodo. Od nekdaj sem si želela ustvarjati avtorske projekte, sodelovati iz ozadja, in ne vedno kot igralka.

Zdajle ste videti zelo zadovoljni . .

Neizmerno uživam v obeh ženskih predstavah, ki v tem trenutku zaznamujeta moje ustvarjanje: 5žensk.com in Prava dekleta. Po uspešni predstavi in dobrih odzivih se tudi pet ur spanja na dan zdi smiselnih, čeprav ne morem reči, da je to zame dovolj spanja. Bom pa preživela . . (smeh)

Seveda, notranje zadovoljstvo je pomembno, ampak tudi vaš videz je fantastičen . .

O, hvala! Res me velikokrat sprašujejo, kako skrbim zase, pa nič takšnega ne počnem. Gibanje je bilo pri meni vedno povezano z delom v gledališču in posledično s plesom, vse druge oblike me začnejo hitro dolgočasiti. Ne morem hoditi na fitnes ali kolesariti, ker se mi po dveh gibih vse zazdi tako enolično, da bi najraje zaspala. Odkar jem petkrat na dan, nimam težav s težo in sem zelo zadovoljna. Nisem človek skrajnosti, ne pri hrani ne pri športu. Ženske, ki obsedeno hujšajo in tečejo do onemoglosti, so žal ponavadi videti še starejše.

Se pravi ples in pet obrokov na dan, pa bomo imele vse takšno postavo kot vi? Kaj pa tako priljubljene lepotne operacije?

Plastične operacije: sem za, dokler ostanejo estetske, v mejah dobrega okusa. Če videz nekomu povzroča frustracije, se mi zdi poseg odlična rešitev, če gre za pretiravanje, pa to ni več to. Veliko raje vidim bolj polno žensko, zelo ženstveno, zaobljeno, seksi. Nikoli nisem imela želje, da bi bila (pre)suha – oblikovana, to ja, suha pa ne.

»Brez seksa nas ne bi bilo. Je nekaj najbolj prvinskega, kar obstaja, razen nas samih. Obožujem ga v vseh oblikah, vedno povezanih z ljubeznijo.«

Se tako dobro razumete tudi z moškimi? Se spoznate nanje?

(vzdih) Ne vem, sem zelo naivna. Sem zelo ženstvena, zaletava, občutljiva in senzibilna. Neverjetno, da me po vseh izkušnjah ni izučilo in naučilo videti in vedeti. Kljub temu si še vedno želim, da bi lahko zajadrala v nov odnos popolnoma sproščeno, brez strahu in pomislekov.

A najgloblje in najiskreneje: mislim, da tega trenutno nisem sposobna. Upam, da me bo moškemu, ki prihaja v moje življenje, uspelo prepričati o nasprotnem, do konca in naprej.

Katja Golob

Fotografije Aleš Bravničar in osebni arhiv

Elle november 2008

Najbolj brano