Tetovaže na modnem pohodu

Z modnih brvi se širi sporočilo: »Tatuji so modni! « Pri Jean-Paulu Gaultieru opazimo manekenke z imeni na obrazu, pri modni hiši Rodarte njihove roke krasijo maorski liki … in celo pri velecenjenem Chanelu so na predstavitvi spomladansko-poletne kolekcije svoja dekleta polepšali z začasnimi tetovažami, ki spominjajo na podvezice ali na zapestnice.

Tetovaže na modnem pohodu - Foto: Fotografija Imaxtree

Je Karl Lagerfeld dobil navdih pri svoji trenutni muzi Freji Beha, katere deško telo krasi kar 13 tetovaž? Najbolj opazen je zagotovo napis float, ki ga razkazuje kar na vratu in je postal že zaščitno znamenje, ki ga vizažisti za modno fotografiranje skoraj nikoli ne prikrijejo. »Če je pred desetimi leti manekenka prišla na fotografiranje s tetovažo, je nastala prava drama, « se spominja Patrick Lemire iz agencije Marilyn, »danes pa to jemljemo kot dodatek, ki daje dekletu posebno moden rokerski pridih.

A le redke si drznejo tetovažo razkazovati – za to je potrebna močna osebnost.« To drži, moda obožuje močne osebnosti. Želite dokaz?

Tri aktualne kraljice modnih brvi, Catherine McNeil, Anja Rubik in Abbey Lee Kershaw, imajo tetovaže po celotnem telesu. Njihov fetiš so kratke, s strastjo nabite fraze, kot je This too shall pass ali Never look back … Erin Wasson, muza grunge stila, igra s svojo kopico tetovaž, ki jih že leta in leta razkazuje, vlogo pionirke na tem področju.

Prava ali umetna tetovaža, saj sploh ni pomembno.

Telo se okiti s sporočili in pričara lastnici uporniški videz, ki mu moda glasno pritrjuje. »Naloga top modelov je, da uvajajo nove lepotne ideale, ki zaznamujejo njihovo dobo, « razmišlja modni sociolog Pascal Monfort, »tako je v današnjem času vsesplošne uniformiranosti tetoviranje postalo sredstvo, s katerim lahko izstopimo iz množice.

Tudi manekenke so obremenjene s številnimi normami – vse morajo biti enako velike, enako težke, enakega videza. Nošenje tetovaž je zanje ena izmed zadnjih svoboščin.« Poleg tega so to dekleta, rojena konec osemdesetih let, zato za te 20-letnice, kot za vso njihovo generacijo, tetovaža ne pomeni nič drugega kot modni dodatek.

»Predstave, ki jih imamo o tetoviranju, so se spremenile. Pred 20 leti so tetovaže nam­reč veljale bolj za atribut nepridipravov in gangsterjev, medtem ko jih danes lahko vidimo vsepovsod, « meni priljubljeni tetovator znanih osebnosti Tin-Tin, »še zlasti pa to velja za modni svet. Mojim rokam sta se prepustila Jean-Paul Gaultier in Stefano Pilati, da ne govorim o Marcu Jacobsu, ki ima na svoji roki noro zbirko tetovaž! « Vendar pa nas, modne obsedence, ki bi si morda zaželeli tetovažo v podobi zvezdice, kot jo nosi na zapestju Gisele Bündchen, umetnik tetoviranja svari: »Moda in tetoviranje sta si v svojem bistvu protislovna – moda je minljiva, tetovaža pa je že po definiciji trajna. Torej bodite previdni, kar zadeva modne tetovaže … Vsi, ki so si v osemdesetih vtetovirali delfinčka ali v devetdesetih plemenski simbol, se tega zdaj dobro zavedajo. Trenutni hit so fraze iz življenja mladostnikov … čez deset let pa bodo delovale zastarelo in nekoliko smešno.« Top modelom v opozorilo!

Najbolj brano