Ste za popotovanje po modni Italiji? Gremo!

Naš prvi postanek bo Milano, ker tako pač mora biti. Na ulicah sledimo moškim v mornarsko modrih oblekah v slogu Mastroiannija in ženskam z brezhibnimi pričeskami, odetimi v odtenke bež barve ...

Z Italijo navdahnjeno modno zgodbo za pomladno izdajo revije H & M je z manekenkama Abbey Lee Kershaw in Josephine Skriver posnel fotograf Terry Richardson.

Tako svoj vodnik po modni Italiji v reviji H & M začne Marco Vinci. Potem nas popelje po Vii Montenapoleone in Vii della Spiga v tamkajšnje luksuzne butike: Giorgio Armani, Prada, Gucci, Versace in Dolce & Gabbana, vsi so tu.

Lahko pa, predlaga, zavijemo tudi v outlet DMagazine, kjer oblačila velikih znamk prodajajo po nizkih cenah. No, če ne ravno po nizkih, vsaj za delček prvotnih cen.

Dokolenke, balerinke, džins ...

Italijani so navajeni na specializirane trgovine, nadaljuje Vinci, tudi v Milanu jih je na pretek. Pri Gallu tako najdete moške dokolenke, pri Porselliju pa balerinke. Italijani dajo veliko tudi na džins. Najboljša izkušnja je po nasvetu avtorja tovarniška trgovina Diesel v Molveni v regiji Veneto. Lahko si privoščimo še skok v Benetke, saj smo že v soseščini.

Za čevlje je pravi naslov regija Marche, v mestecu Sant'Elpidio a Mare najdemo outlet, kjer je resnično mogoče naleteti na kak par čudovitih čevljev po ugodni ceni. Vam diši katera izmed znamk, kot so Tod's, Moncler, Louis Vuitton, Ralph Lauren?

Prek Toskane v Rim

Nato je čas za skok v Toskano, kjer nadaljujemo popotovanje po outletih - velikanski Pradin se imenuje Space (da, tudi kose z etiketo Miu Miu imajo). Nato je čas za malo kulture in občudovanja umetnosti v Firencah, med drugim lahko zavijete v novi Guccijev muzej.

Po postanku na plaži v mestecu Forte dei Marmi, kamor se hodijo zabavat nogometaši, se Vincijevo popotovanje nadaljuje v smeri Rima, kjer se, kot piše, "če najamete skuter, lahko počutite kot Audrey Hepburn v Rimskih počitnicah" (na tem mestu mi dodajamo - če si upate in imate precej spretnosti pri upravljanju tega vozila med vratolomno vožnjo v času prometnih konic). Za nakupovanje priporoča predel Monti, pa pokrito tržnico na Vii Sannio.

Za konec na jug

V Kampaniji, natančneje v Neaplju, domujejo nekatere izmed najboljših italijanskih krojaških delavnic, na primer Sartoria Pirozzi in Cesare Attolini.

Kot predlaga Marco Vinci, naj se popotovanje konča v Palermu na Siciliji, tam, kjer tandem Dolce & Gabbana še danes išče (in najde) navdih. Poleg arhitekturnih znamenitosti in "predoziranja" s testeninami tam lahko dobite dober vpogled v tradicijo italijanske in sicilijanske mode v nekdanji šiviljski delavnici, danes pa modnemu imperiju Giglio, ki se je razbohotil po Piazzi Crispi.

Povzeto po prispevku Marca Vincija v reviji H & M za pomlad 2012; fotografija Terry Richardson za H & M

Najbolj brano