Srečko Molk in njegov nakit

Vsak predmet ima svojo zgodbo, svojo vibracijo in zatorej svojo moč. Srečkov nakit ima v sebi zapisan mir in globoko spoštovanje do narave. e delo umetnika, ki ima srečo in pogum, da živi svojo resnico in v njej uživa.

Srečko Molk in njegov nakit - Foto: Fotografija Mateja Jordovič Potočnik

Ljubezen do lesa

Srečka Molka spremlja že od otroštva. Očetov konjiček je bil rezbarjenje lesenih lestencev, pri sorodniku pa je prvič začutil, da bi tudi sam rad oblikoval. Sanjsko se je počutil že, če je samo sedel v ateljeju in vonjal les. Vsak kos lesa je neponovljiv in ima svojo zgodbo. Ta unikatnost je primerljiva s človekom in je pri ustvarjanju velika prednost.

Lesar po izobrazbi in rezbar po duši

je najprej rezbaril preproste predmete, nadaljeval je s pohištvom in okvirji za ogledala, dokler ga ni nekega dne prijateljica prosila, naj ji izdela lesen prstan. Med delom so se mu odprla nova obzorja. Izdelal ji je želeno, ob ustvarjanju pa spoznal, da se v njegovem najljubšem materialu skriva tudi nakit, ki le čaka, da ga bo nekdo osvobodil.

Ko prestopi prag ateljeja, se zanj začne drug svet.

Tam je sam s svojim materialom, ki ga kliče. Pri lesu spoštuje ‘napake’, grče in razpoke ter jih, če je le mogoče, vključi v svojo ustvarjalno vizijo. Najboljše kose naredi, ko se mu niti sanja ne, kaj točno bo izdelal, med rezbarjenjem in dotikanjem lesa pa se mu pokaže dobra linija. Najboljše stvari se oblikujejo same, spontano, on jim le posodi roko. Les ga vodi, zato med ustvarjanjem čuti mirnost, nekakšno navezo z naravo. Za nakit, ki je unikaten, ročno izdelan in nosi srečno ime, izbira tako avtohtone kot eksotične vrste lesa.

Njegovi kupci so ljudje, ki imajo les radi in jim je všeč način njegovega izražanja.

Da bi ugotovil, katere oblike nakita so najbolj nosljive, ga vedno nosi tudi sam.

Rad ima, da se ljudje dobro počutijo, ko ga nosijo, nikakor jih ne sme utesnjevati. Zasnovan je tako, da se material prikaže v svoji naravni barvi, kot se oseba, ki ga nosi, pokaže v vseh svojih barvah.

Med oblikovalci občuduje Olgo Košico, Saša Fenosa, Sabino Hameršak in Natašo Grandovec. To so ljudje, ki mu dajejo tisto pravo energijo, ki jo pri ustvarjanju potrebuje.

Širši javnosti se je prvič predstavil na letošnjem tednu mode, ko sta z Olgo Košico za Rašičino linijo R exclusive, pod katero se je podpisal Zoran Garevski, skupaj izdelala nakit iz lesa in srebra. Rad prizna, da je imel veliko srečo. Olga je z njim nesebično delila svoje znanje o nakitu in ga spodbujala.

Jasno je, da se Srečku ni izmuznil smisel življenja – živeti zvesto samemu sebi, preživeti svoj čas tam, kjer ga je pametno preživeti, in ob tem uživati, kolikor se le da. Predvsem pa je smisel bivanja na Zemlji biti zaljubljen in imeti rad. Del ljubezni pa je tudi navezanost. Na začetku se je težko ločil od svojih izdelkov, potem pa je spoznal, kako ga osrečuje, ko jih vidi na ljudeh, ki jih z veseljem nosijo. Lepo je, če lahko prodaš svoje sanje in od njih živiš.

Tina Torelli

Fotografije Mateja Jordovič Potočnik

ELLE december 2008

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri