Dišave in parfumi - Spoznajte najboljše nosove na svetu

Kdo vlada parfumski industriji? Kdo ustvarja dišave, ki jih že obožujemo in v katere se bomo še zaljubili?

Dišave in parfumi - Spoznajte najboljše nosove na svetu

Anglež v Chanelu
Christopher Sheldrake

Prvi parfum, ki ga je kot otrok zavohal, je bila legendarna Chanelova ‘petica’ na prababičini sestri dvojčici. In ko je leta 1980 prišlo povabilo za sodelovanje s to slavno modno hišo, ga seveda ni mogel zavrniti. Čeprav je pri Chanelu dobil neverjetno priložnost in ustvarjalno svobodo, je po nekaj letih ponovno krenil na samostojno pot.

Najprej se je napotil v Quest International, podjetje, ki je razvijalo parfume za blagovno znamko Shiseido. Na Japonskem je nato v petih letih ustvaril vse parfume za Shiseidovo luksuzno linijo Serge Lutens – celo 39. Njegova najbolj prepoznavna mojstrovina pa je zagotovo Feminité du Bois, v kateri mu je uspelo feminizirati cedrovino, značilno moško noto.

Leta 2005 se je Sheldrake vrnil na začetek: »Sanjal sem, da sem se vrnil k Chanelu. Še istega jutra sem poklical Polgeja in dan zatem postal njegov namestnik.« Skupaj sta ustvarila kolekcijo ekskluzivnih parfumov, dostopnih samo v Chanelovih butikih: 28 La Pausa, 31 Rue Cambon, Bel Respiro, Coromandel, Eau de Cologne.

Rekorder
Jacques Cavallier

Ustvaril je toliko parfumov, da zaradi pomanjkanja prostora ne moremo našteti niti vseh njegovih največjih uspešnic, zato bomo zapisali izključno najbolj poznane: Issey Miyake L’Eau d’Issy, Jean Paul Gaultier Classique, Yves Saint Laurent Nu, Giorgio Armani Acqua Di Gió ...

Cavallier je tako popularen, da se njegovi kolegi šalijo, da njegov nos sploh ni tako velik, a zavzema četrtino parfumskega trga. Talent lahko verjetno pripišemo genetiki, saj so parfume ustvarjali njegov oče, ded in praded. Njegovi stvaritvi sta tudi Dieslov Fuel for Life Unlimited in Lancômov Magnifique. Oblikoval ju je v sodelovanju s svojim velikim prijateljem Oliverjem Crespom, s katerim se vsako leto podata na lov za novimi esencami. Nazadnje sta odkrila rastlino nagarmota iz družine papirusa, ki jo čutimo v Magnifique.

Jacquesova najbolj priljubljena cvetlica je jasmin, najlepše pa mu diši tuberoza, kraljica belega cvetja, ki jo je vključil v Fuel for Life Unlimited. »Obožujem oblikovanje moder­nih parfumov iz starinskih, tradicionalnih esenc, « nam je zaupal.

Ekscentrik med molekulami
Geza Schoen

Medtem ko drugi nosovi svoje parfume orkestrirajo kot razkošne filharmonije cvetnih, sadnih in lesnih not, on obožuje le eno glavno noto. Prva dva parfuma Escentric 01 in Molecule 01 je zasnoval na molekuli Iso E Super, ki je vsesplošno sprejeta kot kemij­ski afrodiziak in glavna sestavina nadvse priljubljenega parfuma Calvin Klein Ckone.

Ko je ustanovil neodvisno parfumsko hišo Escentric Molecules, v Berlinu rojeni Nemec ni pričakoval tolikšnega uspeha, čeprav je prav on zaslužen za uspeh prvega Dies­lovega parfuma iz leta 1996. Letos predstavlja dve novi stvaritvi – Escentric 02 in Molecule 02. Obe temeljita na ambroksanu (kemijski spojini, ki oponaša ambro), narav­ nem vetiveru, mosconu (kemijski imitaciji mošusa) in dišeči molekuli hedione, ki na prav poseben način širi neverjeten občutek svežine.

Svoje nove ‘ekscentrične molekule’  Geza opisuje kot koktajl džina, tonika, avstrijske limonade Almdudler in vonja pravkar odprtega Applovega prenosnika.

Ženska za 60 tisoč evrov
Mathilde Laurent

Za Mathilde lahko rečemo, da ima resnično nos za posel. Kariero je začela leta 1994 na slavni podelitvi diplome na ISIPCA, ‘fakulteti za parfumarje’. Z dvema kozarcema šampanjca je pristopila k dekanu Jeanu Paulu Gaultieru in ga na vrat na nos vprašala, ali sme delati zanj.

Prvo dišavo za to hišo Aqua Allégoria Pamplelune je ustvarila leta 1998, medtem ko je lani s Cartierom podpisala zlato pogodbo in postala njegov glavni nos. V prestižni draguljarni na Rue de la Paix 13 se lahko dogovorite za ekskluziv­ni randevu z Mathildo, ki vam bo izdelala parfum po vašem okusu. Proces ustvarjanja in soustvarjanja traja nekaj mesecev, za dragoceno tekočino v pozlačeni kristalni Cartierovi steklenički pa boste plačali 60 tisoč evrov – ampak to je cena luksuza.

Nos za avanturo
Antonie Lie

Njegove dosedanje moške kreacije so osvojile trg. Med najbolj poznane sodijo Armanijev Code for Men, Davidoffov Adventure, Givenchyjev Neo Pi in veliko parfumov za Etat Libre d’Orange, hišo, ki se je proslavila s Putain des Palaces (v prevodu hotelska kurba) in Eau de Protection (v prevodu zaščitna voda), nastalo v sodelovanju s špansko igralko Rossy de Palma.

Lastnik te progresivne parfumske hiše pa je zaupal Lievovemu heteroseksualnemu nosu tudi stvaritev najbolj homoseksualnega parfuma Tom of Finland. Ta je pravzaprav posvetilo slikarju, ki je ob Warholu, Mapplethorpu in Bruceu Webru svetovno poznan simbol homoseksualne scene. Ustvariti parfum, v katerem se odslikavajo finski kavboji v usnjenih hlačah, avtostoparji, policaji, mačo motoristi z brčicami in predimenzioniranimi mišicami, ni bilo lahko. »Želel sem ustvariti takšnega, ki bi dišal kot moški po prhanju: čisto, ampak ne parfumirano. Slika moškega v usnjenih hlačah je bila moje vodilo. Dobil sem tisto, kar sem želel – moški parfum, ki ne prekriva naravnega vonja po moškem.«

Čuvaj s francoskim pečatom
Thierry Wasser

Rojen ob Ženevskem jezeru je Thierry že v mladosti pokazal ljubezen do rastlin. Kmalu po vpisu na študij botanike se je znašel v slavnem Givaudanu, najbolj poznanem švicarskem laboratoriju in še pred kratkim edini šoli za nosove. Danes lahko v njegovi predstavitveni mapi najdemo zavidljivo število komercialnih parfumov in tudi kar nekaj tistih, ki so nastali kot umetniško delo.

Nekaj takih je zasnoval za hišo Shaping Room S-Parfume, čigar kurator Nobi Shioya jih je opisal tako: ni ferrari niti mercedes, ampak bugatti. Wasser je avtor Diorjevega Addicta, Lancômovega Hypnôsa in slavnega Dalijevega parfuma Men. Ustvaril je še nekaj parfumov za hišo Guerlain in postal njen glavni nos. Jean Paul Guerlain, včasih glavni in edini kreativni ter družinski član te parfumske dinastije, je z veseljem blagoslovil njegov prihod. V svoje prvo delo za to hišo, v moški parfum Guerlain Homme, je Thierry vmešal tudi vetiver, Guerlainovo priljubljeno esenco, in se tako poklonil velikemu oblikovalcu.

Wasser pa je poznan tudi po svoji neskrivnostnosti – zelo rad namreč izda in celo pokaže formule svojih parfumov.

Zasebnik
Francis KurkdjIan

Parfumer s čudnim priimkom ni rojen v francoskem Grassu, a vseeno trdi, da po njegovih žilah teče parfum. Francoz armenskega porekla si je pri 25 letih izmislil enega izmed najbolje prodajanih parfumov znamke Jean Paul Gaultier: La Male. Sledile so same uspešnice: Davidoff Silver Shadow, Jopp! Muse, Julliet Has A Gun, Armani Mania, Lanvin Rumeur ...

Postal je zvezda, in ker so vsi hoteli njegove ‘koktajle’, je odprl malo parfumerijo za parfume po naročilu. Njegove stranke so zvezde, katerih imen ne izda, pa tudi povsem povprečni ljudje, ki ga obiščejo, ker si želijo unikatno dišavo. Ob izdaji knjige zgodovinarke parfumov Elisabeth de Feydeau o dišavnih navadah Marije Antonije (Antoinette) je na osnovi dokumentiranih formul kraljičinih parfumov ‘reinkarniral’ njen parfum.

Za svojo najnovejšo dišavo Jean Paul Gaultier Ma Dame pravi, da je kot poteza črnega flomastra na belem papirju – vsi ga občutijo, v bistvu pa je nežen in mehak. Formula vsebuje veliko mošusa, žametno noto rože, kisle pomaranče, cedrovino in grenadine. »Ma Dame je dama, a ni gospa, « pravi Gaultier.

Arhiv Elle
Fotografije promocijsko gradivo
in Oatricia Schwoerer, Cartier 2008

Najbolj brano