Se vam pod zaščitno masko pojavljajo akne? Poglejte, kako pomirite razdraženo kožo in pravilno očistite masko

Vse, kar morate vedeti o nošenju zaščitnih mask.

Se vam pod zaščitno masko pojavljajo akne? Poglejte, kako pomirite razdraženo kožo in pravilno očistite masko - Foto: Profimedia

"Telefon, ključi, denarnica ... maska ​​za obraz?" Takšen je miselni seznam, ki ga naredimo pred odhodom iz našega stanovanja v času COVID-19. Prilagajanje nošenju mask za obraz je prineslo vrsto novih pomislekov, glavni od njih: Kako očistiti zaščitno masko? In kako pogosto jih morate umivati zaradi higiene in da ohranite kožo zdravo?

Zakaj je treba nositi masko za obraz?

Ko kihamo, kašljamo, govorimo ali celo samo dihamo, vsi oddajamo majhne delce v zrak, ti delci pa lahko vsebujejo virus, ki povzroča COVID-19. Maske za obraz lahko zmanjšajo širjenje teh delcev, kar je še posebej pomembno, ker so nekateri ljudje okuženi, vendar nimajo simptomov. Prav tako lahko zmanjšate število delcev, ki jih vdihnete.

Tesno tkana tkanina, ki se tesno prilega okoli obraza, bo zagotovila najboljšo učinkovitost odstranjevanja delcev. Če je preveč ohlapna, bo ves zrak šel okoli strani maske. Poleti, ko je izdih še posebej vlažen, je pomembno upoštevati, da platnene maske hitreje postanejo vlažne zaradi obrabe.

Zakaj morate po vsaki uporabi umiti masko za obraz?

Zaščitne maske za večkratno uporabo je treba očistiti in razkužiti. Medtem ko je pranje idealno, če tega ne morete storiti po vsaki nošnji, lahko masko postavite v papirnato vrečko in jo hranite na toplem. Počakajte vsaj dva dni, preden ponovno nosite masko. To bo omogočilo, da se maska ​​popolnoma posuši in virus postane neaktiven.

Ključnega pomena je, da ne hodite naokoli z umazano masko, saj bi lahko vsebovala dihalne kapljice, ki se izhlapijo v dolgotrajne delce, kar bi lahko izpostavilo ljudi, ki so v vaši bližini. Masko lahko perete s preostalim perilom z nežnim detergentom in najtoplejšo nastavitvijo vode za tkanino. Če ročno perete masko, ne pozabite temeljito očistiti tudi svojih rok. Vsaj 20 sekund jo dobro čistite z milom in toplo vodo. Potem se prepričajte, da jo temeljito izperite in pustite, da se pred ponovno uporabo popolnoma posuši na toplem.

Zakaj maske za obraz lahko dražijo kožo in kako jo lahko pomirite?

Glede na material in ustreznost maske lahko daljša obdobja nošenja maske razdraži površino kože in tako prispeva k aknam ali vročinskim izpuščajem. Izbira dihalnih materialov, kot je bombaž, za zmanjšanje znojenja in olja, ki se zadržuje pod njo, ali to, da si občasno snamete masko v varnem in socialno distanciranem okolju, so strategije za njihovo blaženje.

Za vidno vneto kožo priporočamo uporabo hidrokortizonske kreme, ki lahko hitro olajša nelagodje. Če gre za izbruh aken, lahko uporabimo zdravljenje z benzoil peroksidom s koncentracijo 5,5 % ali manj. Če je koža erodirana, bo nanašanje tanke plasti zdravilnega mazila na osnovi vazelina pomagalo hitro obnoviti povrhnjico.

Kako pod zaščitno masko ohraniti kožo umirjeno in zaščiteno?

Da bi preprečili draženje, pripravite kožo. Nanašanje vlažilne kreme za obraz pred nanosom maske je pomemben korak pri zagotavljanju zdrave pregrade kože in s tem zmanjšanju tveganja za draženje. Poleg tega sta hialuronska kislina in ceramidi dve močni sestavini, ki jih lahko dodate v svojo rutino.

Poleti svetujemo tudi, da si dvakrat dnevno umivate obraz s hidratantnim čistilom, čim večkrat preskočite ličenje, da se izognete neprijetnim aknam, in da kožo zaščitite pred soncem. Medtem ko maska za obraz pokriva velik del vašega obraza, ni zasnovana za zaščito pred UV-žarki, zato je nadvse pomembno, da še naprej nanašate kremo za sončenje na celoten obraz (in druga izpostavljena področja kože), preden greste ven.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Bela srajca naj postane vaša najboljša prijateljica (+ 7 različic)

Priporočamo tudi: 8 poletnih trendov, ki so pravo nasprotje tistim, ki smo jih nosili lani

Najbolj brano