Prednosti in slabosti pitja kave

Čudežna kapljica ali strupen napoj? Veliko je znans­t­venih argumentov, ki zagovarjajo pitje kave, pa tudi nasprotnih, ki poudarjajo slabosti uživanja tega napitka.

Prednosti in slabosti pitja kave - Foto: Fotografija Giorgio Z. Gatti

+ Zbistri misli in spodbudi spomin

Kofein poveča budnost, zmanjša znamenja utrujenosti, in kot kažejo zadnje ameriške študije, spodbuja spomin. Ta sestavina pripomore tudi k dinamičnosti, k boljši koncentraciji in na splošno prinaša občutek zadovoljstva, dobrega počutja, zlasti če kavo zaužijemo pri zajtrku in v manjših količinah (ena do dve kavni skodelici).

+ Ima veliko antioksidantov

Kava naj bi vsebovala toliko antioksidantov, kot jih imajo paradižnik, brokoli, zeleni čaj in vino. Dr. Astrid Nehlig, direktorica francoskega nacionalnega inštituta za zdravje in medicinske raziskave, ugotavlja, da kava vsebuje polifenole (podobne najdemo tudi v rdečem vinu) in diterpene, antioksidante, ki delujejo proti prostim radikalom. Torej kava učinkuje protivnetno in ‘pomlajevalno’. Ti učinki se ne zmanjšajo, če kavo zaužijemo z mlekom.

+ Je diuretik

Učinkuje odvajalno, pospeši nastajanje urina v ledvicah in delovanje črevesja. Zato se pogosto uporablja pri shujševalnih dietah, saj poveča izločanje vode iz telesa v urin.

- Lahko povzroči nemiren spanec

Po besedah Astrid Nehlig lahko že ena skodelica kave zvečer zmanjša utrujenost oziroma zaspanost in vpliva na nemiren spanec. Vse to je seveda odvisno od količine kave, ki smo jo zaužili čez dan. Prav tako se ljudje različno odzovemo na enake količine kave: nekateri smo bolj, drugi manj dovzetni za njene učinke. Vse je odvisno od dednosti!

- Lahko poveča anksioznost

Dednost vpliva tudi na anksioznost. Ob prevelikih količinah kave pa se lahko anksiozne motnje precej okrepijo.

Lahko poveča apetit

Podobno kot vino lahko tudi kava povzroči željo po sladkih prigrizkih.

- Lahko pospeši osteoporozo

Vzajemen učinek kofeina in vitaminov, še zlasti vitamina D, preprečuje absorpcijo kalcija v telesu. Je pa res, da bi morali spiti velike količine kave.

Odvisnost od kratke črne? Projo, prosim.

Nemški kemik A. Margraf, ki je odkril sladkor v pesi, je leta 1756 za Pruskega kralja FrIderika Velikega pripravil napitek iz žita, sladkorne pese in želoda. Pred približno 100 leti je S. Kneipp zapisal, da so kavni nadomestki koristni za zdravje, in s to izjavo je posta­vil piko na i glede koristnosti njihove uporabe.

Učinki glede na količino

Ena do dve veliki skodelici kave, kar je približno od 50 do 250 miligramov kofeina, ima(ta), če količino zaužijemo naenkrat, pozitivne učinke: dobro razpoloženje, povečana energija, vitalnost, večja koncentracija. Od pet do deset skodelic pa pomeni približno od 625 do 1.250 miligramov kofeina, učinki pa so negativni: nestrpnost, anksioznost, agresija, pospešeno oziroma moteno bitje srca, tresenje. Uživanje zmernih količin kave – od tri do štiri skodelice na dan – ne pomeni nevarnosti za zdravje.

Dobro je vedeti:

kava arabika vsebuje manj kofeina kot kava robusta.

Prevedla Aleksandra Brlan

Fotografija Giorgio Z. Gatti

ELLE Marec 2008

Najbolj brano