Petra Zupančič, vodja Lustra, salona pohištva in idej

Izbrušena v svoji podobi je Petra dokaz, da se nekatere ženske rodijo s prirojenim smislom za estetiko, ki ga je dodatno nadgradila s poklicem arhitektke in oplemenitila s humorjem. Tako kot zna vsak mesec popolnoma obrniti na glavo svoj salon, zna zabavno pripomniti, da se moški lahko oblačijo v ženske stvari, tudi krila, ampak petk ne bodo nikoli znali nositi. Podpisano, bravo, Petra.
Katja Golob

Petra Zupančič, vodja Lustra, salona pohištva in idej

Začniva z zadnjim nakupom, ki vas je osrečil.

Začelo se je z lovom na sončna očala, ki se je nekako sprevrgel v nakup dioptrijskih očal, a nisem ostala prikrajšana – sončna očala mi je nato poklonil moj partner.

Raje nakupujete spontano ali načrtno?

Pri nakupovanju sem zelo spontana in tudi zelo hitra (smeh), zato je načrtovanje omejeno na posvetovanje s stilistko, od katere sem se naučila, da pred nakupom pomislim, kako se ujema s stvarmi, ki jih že imam doma v omari. Za ta korak sem potrebovala kar nekaj časa, vendar sem zdaj zelo zadovoljna s svojo samodisciplino.

Vaš modni nasvet bi torej bil ...

Bolje je imeti en dober kos kot deset povprečnih.

Pri katerih kosih nikoli ne varčujete?

Pri dobrem zimskem plašču, malih črnih oblekicah, sončnih očalih, čevljih ...

Kaj pa, če ne bi imeli nobenih omejitev?

Zelo na kratko: Milano in Gucci.

Obsedenost, ki ne mine?

Čevlji. Vedno in povsod. Pri svojih 180 centimetrih obožujem visoke pete, nosim tudi čevlje s čisto ravnim podplatom, vmesnih ne najdem nikoli. Jih ni ali pa jih ne vidim (smeh). Z vsakega potovanja si prinesem knjigo, ki ni nujno vezana na mesto, ki sem ga obiskala. Tematika po navdihu.

Za katere stvari zapravite preveč ali premalo?

Premalo za perilo, preveč za čevlje in sončna očala.

Ali veste, koliko na mesec zapravite zase in koliko za gospodinjstvo?

Vedno bolj. Vedno bolj sem pozorna na lastne potrebe, čeprav pazim, da so stroški nekako uravnoteženi.

Za koga najraje zapravljate?

Zase in za partnerja najraje, zelo rada pa sem pozorna do najdražjih in vedno lovim na ušesa, kaj si želijo. To je pri meni nenehen proces zapisovanja in vključevanja spomina, da lahko nekoga ob posebnih priložnostih presenetim. To je zame izziv v nakupovanju.

Kaj naredite s stvarmi, ki se izkažejo za zgrešeni nakup?

Dolgo časa jih vlačim po omari, nato pa podarim kakšni prijateljici.

Kupujete s karticami ali z gotovino?

Kreditnih kartic ne uporabljam, samo plačilne, vedno imam s seboj tudi nekaj gotovine.

Hodite na razprodaje?

Včasih jih ujamem čisto na koncu, ko res ostanejo zadnji, eksotični kosi, sicer se jim izogibam, ker me gneča v trgovini spravlja ob pamet.

Kje najraje nakupujete?

V Ljubljani. Tudi Ljubljana se je v modnem smislu prebudila, v njej večinoma dobim vse, kar potrebujem, rada pa skočim tudi do Trsta in si spontano kupujem na potovanjih. V Ljubljani nam najbolj manjka kulture prodajalcev, ki se ozirajo na kupčev videz, samo zato ker prodajajo v dragi trgovini. Ampak tudi to se bo spremenilo in se že spreminja, danes je prav vsak kupec izredno pomemben, ne glede na zunanji videz, ki lahko sprva pošteno zavede.

Imate v denarnici kaj za srečo?

Imam! Ko smo odpirali salon, smo dali narediti marmornate svečnike, ki so imeli na dnu kovinsko ploščico z napisom Luster. Ena od njih je od takrat vedno z mano v denarnici.

Fotografija Mateja Jordović Potočnik

Najbolj brano