Od Nine Gazibara in Bernarde Marovt do Ane Colja: Slovenski modeli, ki s svojo lepoto že generacije navdušujejo vrh modnega sveta

31. 3. 2024
Od Nine Gazibara in Bernarde Marovt do Ane Colja: Slovenski modeli, ki s svojo lepoto že generacije navdušujejo vrh modnega sveta (foto: Osebni Arhiv Nine Gazibara)
Osebni Arhiv Nine Gazibara

Naslednje slovenske manekenke se ponašajo z izjemnim modnim opusom, ki lahko služi kot motivacija številnim nadobudnim modelom, ki sanjajo velikopotezno. Vse te ženske so namreč te sanje že (do)živele oziroma jih nekatere še živijo.

ANKA SENČAR

Dama, ki je sinonim za jugoslovanski supermodel, je konec šestdesetih in na začetku sedemdesetih orala ledino na področju tega poklica v nekdanji Jugoslaviji, nato pa jo je pot ponesla v tujino – prva postojanka je bil Pariz.

Osebni Arhiv Anke Senčar

Odkril jo legendarni slovenski fotograf Stane Jerko, pozneje pa se je kalila tudi pred objektivom Ivana Balića, kar jo je pripeljalo do samega vznožja Olimpa modnega sveta. Za vzpon na njegov vrh je poskrbel novinar Gunnar Larsen, ki jo je v množici manekenk opazil na trogirskem Modefestu in jo odpeljal v omenjeno mesto luči. Trboveljčankine fotografije je pošiljal uredništvom modnih revij po vsem svetu, s čimer je njeno ime postalo svetovno znano v modni industriji. Anka je tako nanizala zavidljive uspehe pred objektivi največjih modnih fotografov, pri čemer ji je pomagal tudi ustanovitelj agencije Elite Model Management, John Casablanca.

Osebni Arhiv

V največji ponos si je naša manekenka štela predvsem fotografiranje za Vogue, medtem ko je pozirala tudi za Dior, Nino Ricci, Ralph Lauren in Yves Saint Laurent, bila pa je tudi obraz Max Factorja in L'Oréala. Logično sosledje manekenstva je pogosto igralstvo, kar se je izkazalo tudi v njenem primeru. Pod imenom Anka Auling je namreč kar nekajkrat stopila pred filmske kamere, sodelovala je tudi s kultnim Federicom Fellinijem. »Rada imam kamero in ona mene. Korenine me niso mogle pripeljati nikamor drugam kot k filmu in sliki,« je nekoč dejala za našo medijsko hišo, saj je izhajala iz igralske družine. Za svoje igralske nastope je prejela tri večje nagrade, med drugim tudi za najboljšo debitantko na filmskem festivalu v Cannesu.

Osebni Arhiv Anke Senčar

Anka Senčar se je v življenju dodobra spoprijateljila tudi s pisateljskim peresom in izdala avtobiografsko knjigo To sem jaz, jaz sem Anka ter potopis Ankina moja Afrika. Simpatično svetlolasko je namreč krasil neizmerni pustolovski duh; živela je na sto obratih, s tem pa tudi na vseh celinah tega sveta, medtem ko si je za dom v zadnjih letih svojega življenja izbrala Egipt. Leta 2018 je preminila, za seboj pa pustila veliko modno zapuščino.

NINA GAZIBARA

Prva asociacija na našo legendarno manekenko je za večino dovršen črn paž, ki ga zna tako dobro nositi le ona, takoj za njim pa je damskost v najlepšem pomenu besede.

Osebni Arhiv Nine Gazibara

V začetku svoje profesionalne kariere, ki je trajala več desetletij, je delala z največjimi modnimi znamkami v nekdanji Jugoslaviji, potem ko je tudi njo odkril fotograf Stane Jerko. Takrat je bila Nina še vzgojiteljica, najljubši del novoodkritega poklica (za katerega je mislila, da bo trajal le kratek čas) pa so bile modne revije, ki so ji omogočale neposreden stik z občinstvom, adrenalin. To je bil tudi razlog, da je pozneje rada skočila še v voditeljsko vlogo.

Osebni Arhiv Nine Gazibara

V času kariere je prepotovala ves svet in si nabrala nešteto izkušenj tako na področ­ju manekenstva kot življenja samega, kar se danes odraža v njeni drži, ki je samozavestna, modra ter nadvse prefinjena. Slednjo pripisuje tudi kratkemu obdobju baleta v otroštvu, o katerem je za Elle povedala: »Balet te nauči elegance, nežnosti, tega, kako se gibati, in res ne vem, kako bi bilo, če ga ne bi plesala.« Na vprašanje, kaj je bil še razlog njenega uspeha, pove, da se odgovor morda skriva kar v mnenjih fotografov, s katerimi je sodelovala, in sicer, da je znala realizirati, kar so si zamislili, brez dodatnih usmeritev. »Obvladati moraš namreč mimiko in gibe prilagoditi oblačilu. Tudi malce igralskega talenta ti prav pride.« Slednjega ji ni manjkalo, le malokdo ve, da je v New Yorku kot igralka celo snemala del nadaljevanke Taksist, ki se je gledala po vsej Jugoslaviji.

Osebni Arhiv Nine Gazibara

Ko je leta 2022 prejela nagrado Elle Style Awards za življenjsko delo in smo jo imeli čast spoznati malce bolj od blizu, smo spoznali, da je tudi izjemno zanimiva ženska, polna življenja. Rojena Beograjčanka, ki je mladost preživela v Ljubljani, namreč tudi v pokoju živi pestro in aktivno življenje ter je predvsem še vedno zvesta sebi, svojemu dodelanemu osebnemu stilu in izražanju edinstvene lepote.

Aleksandra Saša Prelesnik

BERNARDA MAROVT

Bernarda Marovt, znana tudi kot Bernie, je ena izmed tistih žensk, ki je, tako kot Anka in Nina, utrla pot manekenstvu v Sloveniji. Njen skok v modni svet je bil naključen: ko je Savinjčanka na modno avdicijo pospremila prijateljico, je to delo dobila sama.

Osebni Arhiv Bernarde Marovt

Kot mladostnica je v Centru za sodobno oblačenje v Ljubljani obiskovala manekensko šolo, izbira izobraževanja pa je bila očitno več kot uspešna. Leta 1983 je namreč postala mis Jugoslavije, na velikem izboru za mis sveta v Londonu pa je prišla med top 15 lepotic ter osvojila nagrado za mis fotogeničnosti sveta. Takrat je kot fotomodel in manekenka živela še v Zagrebu, priznanja za njeno delo pa se niso končala pri tej veliki tituli, saj je leta 1990 prejela še naziv top model Italije, dve leti zatem pa tudi top model Evrope. Razglašena je bila tudi za najlepšo Slovenko stoletja.

Osebni Arhiv Bernarde Marovt

Bernarda je v času svoje 30-letne kariere delala predvsem v svetu visoke mode ob boku največjih supermodelov sveta, kot so Naomi Campbell, Linda Evangelista in Claudia Schiffer. S tem je bila del številnih ikoničnih trenutkov v svetu mode, tudi tistega, ko je Donatella Versace prejela usodni klic o umoru njenega brata Giannija, kar je Bernarda pred časom zaupala v oddaji Preverjeno. Povedala je še, da je sodelovala z največjimi oblikovalskimi imeni, med katerimi najraje z oblikovalcem Gianfrancom Ferréjem, znana pa je tudi po dejstvu, da je kot edina zavrnila golo fotografiranje s kultnim modnim fotografom Helmutom Newtonom, ki ji je leta zatem ob naključnem srečanju čestital in povedal, da je bila zanj najboljši model. Leta 1991 jo je nato namreč vendarle fotografiral, a oblečeno.

Osebni Arhiv Bernarde Marovt

Svoji karieri je bila izjemno predana in jo je v živ­ljenju postavila na prvo mesto, česar ni nikoli obžalovala. Danes še vedno dela in živi v Milanu, kamor je prvič prišla pri 22 letih, ter obenem vodi mladinsko manekensko šolo Bernie Models, tako kot akademijo za ženske v zrelejših letih, Donnakademy.

Osebni Arhiv Bernarde Marovt

VALERIJA KELAVA

Svet mode pozna in razume vse do njegove srži, saj je kot model osvojila vse, kar se je osvojiti dalo, in vse tisto, o čemer sanja večina deklet ob spogledovanju s tem poklicem.

Profimedia

Kariero je začela kot obraz slovenske modne znamke Oktober, nato pa je po odličnem zaletu (berite številnih projektih) na domačih tleh odpotovala v Pariz, kjer še danes deluje pod okriljem največjih svetovnih modnih agencij, med katerimi sta New York Model Management in pariška agencija Oui Management. Števila njenih sprehodov po modnih brveh skoraj ni mogoče zabeležiti, enako velja za vsa impresivna oblikovalska imena, s katerimi je sodelovala in še vedno sodeluje. Za pokušnjo naj vseeno povemo, da je že na začetku kariere (2009) odprla modno revijo Christophera Kana, kmalu zatem nastopila v kampanji za hišo Jimmy Choo in postala obraz ekskluzivne dišave Rêve d'Escapade modne hiše Givenchy, kar je danes le manjši del njenega življenjepisa. Pod streho ima med drugim sodelovanja z znamkami Alexander McQueen, Balenciaga, Givenchy, Prada, Simone Rocha, Chanel in The Row.

Profimedia

Predstavnica mlajše generacije naših najuspešnejših modelov je krasila tudi malo morje naslovnic največjih modnih revij, med katerimi so britanska Harper's Bazaar, mehiška L'Officiel in italijanska Marie Claire kot tudi številne edicije Voguea in Numera, ne manjka niti francoska Elle. Človek si Valerijo nemudoma zapomni, ko jo prvič ugleda, saj je njena lepota nepričakovana in unikatna, medtem ko večni vtis ostane, ko z njo spregovori ali jo sliši, saj je prav takšna tudi njena osebnost.

Profimedia

Še vedno dela kot model, znanje in strast pa danes preliva tudi v znamko Just A Corpse, katere soustanoviteljica je skupaj z oblikovalcem Urošem Balantičem in ki je bila nagrajenka Elle Style Awards 2022 v kategoriji Elle oblikovalec.

ANA COLJA

Prvo poglavje svoje karierne poti je kot 21-letni model naredila na tekmovanju Supermodel Slovenije, kar jo je kmalu poneslo vse do sosednjega Milana, ki jo je, milo rečeno, takoj vzel za svojo.

Ana Gregorič

Zvrstile so se metropole, kot so Pariz, London, Hamburg in Los Angeles, nekaj časa pa je bila njen dom celo Avstralija. Ana dobro ve, kakšen je občutek, ko se zagledaš v revijah Vouge, Marie Claire, Cosmopolitan in Elle, ter kako je sodelovati z Diorjem, L'Oréalom in Lacostom, če jih naštejemo le nekaj. Manekenska kariera je tudi njo popeljala po vsem svetu, kar ji je bilo pisano na kožo, saj ima, tako kot ga je imela Anka, v svojem DNK zapisan pustolovski duh.

Fulvio Grisoni

Drobec njenega igralskega talenta, ki ga je urila v igralski šoli Ivane Chubbuck, smo lahko videli v njenih oglasih za L'Oréal in Avon, kot tudi v reklami za pivo s pevcem Justinom Timberlakom. Ko smo že ravno pri zvenečih imenih, Ana Colja je posnela oglas tudi z igralcem Chrisom Nothom, bolj znanim kot Mr. Big (Živino) iz serije Seks v mestu.

Fulvio Grisoni

Ana tudi odkrito priznava, da moda ni njena največja strast v življenju, čeprav ta poklic še danes opravlja s profesionalnim zagonom, temveč je ta v motorizmu. V Sloveniji, kjer trenutno živi, si lahko pri tem hobiju da veliko duška, tako kot tudi drugje po svetu, saj še vedno rada odkriva neodkrite kotičke.

Fulvio Grisoni

Preostali naši modeli z uspešnimi karierami

MAJA BULC

MAJA MIHELIČ

SVETLANA SHAYKHOUN

TJAŠA STANIČ

ANĐELA RADOVANOVIČ

NIKA TOMAŽINČIČ

NUŠA ŠENK

Preberite še: "Najti notranji mir je naloga vsakega izmed nas": Jennifer Aniston razkrila svoj skrivni način za lajšanje stresa

Priporočamo tudi: Po dolgem obdobju drobnega nakita se v modo vrača eleganten trend, ki smo ga nosili pred več kot 10 leti