Nika Globokar

Manekenka Nika Globokar je v modni svet odšla že kot najstnica. Pravi, da biti manekenka pomeni biti mlada poslovna ženska, čemur sledijo odrekanja že v mladih letih. Tako je zamudila svojo valeto, takoj za tem pa je delala na božični dan, ki ga je do takrat vedno preživela v krogu družine.

Nikina nenavadna izkušnja je med drugim tudi ta, da je se je po dveh mesecih iz Japonske vrnila kar 15 kilogramov lažja. Kljub temu, da bi si številne ženske želele vedeti njen recept, le-ta v resnici ne obstaja. Zgodilo se je naključno in nenačrtovano.

Nika Globokar - Foto: Fotografija Fulvio Grissoni

(utrinki intervjuja iz revije Story)

Če pogledate nekaj let v preteklost, na kakšen način se je spremenil vaš okus in občutek za modo?

Z vsakim letom se moj okus spreminja, ker se spreminja tudi sama moda. Vedno sem ji poskušala slediti, dokler se nisem našla nekje vmes. Všeč mi je namreč tudi nekaj, česar v visoki modi ne najdem - udobje. Naravnost obožujem stvari, ki so modne in hkrati udobne. Prav zabavno mi je gledati slike izpred nekaj let, kjer se vidi, kako sem eksperimentirala z oblačili in ličili.

Nekaj let ste živeli v Milanu, sedaj pa živite v Maroku. Kako to?

V Milanu sem imela bazo šest let, nikoli pa nisem bila tam stalno, saj so me skoraj vsak teden pošiljali na druge kraje, včasih celo dvakrat na teden. Tako sem si vedno našla dom v velikih prestolnicah, kot so Pariz, London, New York, Tokio. Sedaj pa živim razpeta med Marokom in Slovenijo, se pa še vedno vračam v druge prestolnice.

Sestavni del vašega dela so potovanja, kar pomeni, da večino časa živite 'iz kovčka v kovček'. Kateri so tisti modni kosi, ki so nepogrešljiv del vaše garderobe in se vedno znajdejo v kovčku?

Se strinjam. Živim po načelu omnia mea mecum porto (vse svoje nosim s seboj), ker imam vedno vse seboj, zato oblačila tudi stalno menjam. Vedno pa moram imeti pri sebi 'legice'; kos oblačila, ki mi vedno pride prav, ne zavzamejo veliko prostora in so super za kombiniranje.

Sodelovali ste s številnimi modnimi imeni, kot so Armani, Ferre in Cavalli. Kakšen je občutek, ko se v njihovih kreacijah sprehodite po modni brvi?

To je težko opisati, najljubša mi je bila Fendijeva revija, na kateri mi je Karl Lagerfeld dal prosto izbiro obleke. Seveda sem izbrala najdražjo, najopaznejšo in najbolj bleščečo. (smeh) Na reviji so bile same znane manekenke, od Carmen Kass do Alek Week. Ker se je strinjal, da bom jaz tista, ki bom nosila to obleko, sem se na pisti počutila čudovito. Gianfranco Ferre se je vedno trudil, da nas je pred nastopom napolnil s samozavestjo. Če pa je bila zraven še dobra glasba, je bil občutek popoln.

Se spomnite kakšnega svojega večjega modnega 'kiksa'?

Pri 13 letih sem zamenjala osnovno šolo in se pojavila v prekratki majici, usnjenih hlačah in z belim klobukom. Gledali so me, kot da sem padla z lune. Danes bi bilo to modno, a pri tistih letih sem vsekakor naredila velik modni 'kiks'. (smeh)

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste se na modni pisti spotaknili? Kako reagirate v takšnem primeru?

Ne, se mi je pa zgodilo, da se mi je odlomila peta. Hojo sem izvedla do konca tako, da sem prenesla ravnotežje na drugo nogo. Če tega ne pokažeš na obrazu, dogodka ne opazi nihče.

Pred leti ste v zelo kratkem času izgubili veliko kilogramov. Kako vam je to uspelo?

Točno sedem let je od tega, odkar sem se vrnila iz Japonske, kjer sem preživela dva meseca. Ker mi ni bila všeč njihova hrana, sem nenamerno shujšala 15 kilogramov. Sem namreč človek, ki poje vse, kar mu je postreženo, vendar sem se sušija po enem tednu prenajedla. Ker sem delala tudi po 12 ur na dan, se je pač zgodilo to, kar se je. Ko sem se vrnila v Slovenijo, sem kmalu ugotovila, da se moram pošteno najesti pečenke. (smeh)

V modni industriji je teža vedno v ospredju. Ste bili kdaj pod takim pritiskom, da ste pomislili na kakšen drastičen pristop hujšanja?

O drastičnem hujšanju nisem nikoli razmišljala, res pa je, da se prehranjujem zdravo, z veliko zelenjave in sadja. Vedno pazim, kaj dam vase, si pa kot vsi drugi občasno privoščim velik hamburger in se nato še ves dan sprašujem, zakaj sem ga pojedla, in si želim, da ga ne bi. Vse to med tem, ko jem čips iz vrečke. (smeh)

Anja Kontrec

Fotografije Fulvio Grissoni

Najbolj brano