Nepozabno popotovanje na Bali

Le osem stopinj nižje od ekvatorja, med otokoma Java in Lombok, leži raj po imenu Bali. Indonezijska provinca, ki obsega velik otok in številne manjše, je v zadnjih letih zaradi milega podnebja, barvite narave ter pestre kulturne ponudbe postala eno od najbolj priljubljenih turističnih središč na svetu.

Nepozabno popotovanje na Bali - Foto: Tina Curk, profimedia

Ne nazadnje sta lepote Balija preizkusila tudi Julia Roberts in Javier Bardem in bila vidno navdušena. Prostrana riževa polja, bujne gozdove in plaže s črnim ali belim peskom je najbolje obiskati med aprilom in oktobrom, v preostalem času traja monsunsko deževje. Povratna vozovnica z ljubljanskega letališča stane okrog 654 evrov, vožnja pa traja 25 ur.

Balijski Miami

Glavno mesto Balija, Depansar, kjer vsako leto priredijo mednarodni indonezijski filmski festival, leži na jugu otoka, vendar turisti raje zaidejo v bližnji Seminyak. Nočno življenje tu bi se morebiti lahko primerjalo celo s kakšnim mondenim letoviščem na ameriški obali. Zbirka navrže Townhouse, Charlie bar in Pyramid club, kjer lahko obiskovalci med deseto uro zvečer in sedmo zjutraj na lastni koži občutijo, kako se je zabavati v čisto pravi faraonovi grobnici.

Poleg luksuznih butikov se ljubitelji gneče in barantanja lahko odpravijo na eno izmed številnih tržnic, kot so Kuta, Candikuning, Sukawati, po svoj avtentičen kos Balija, pa najsi gre za začimbe, usnjeno galanterijo, spominke ali poceni oblačila. Seminyak se lahko pohvali z bogato ponudbo luksuznih hotelov z nič manj kot petimi zvezdicami, njihov bogat nabor pa vključuje tudi Cocoon medical spa, Mansion resort in Miracle aesthetic clinic, ki slovijo po dobrih spa storitvah.

BaliPravo mesto za jogo, zdravje in surovo kuhinjo

Seminyak daje torej vtis mondenega letovišča, nesporno prvo mesto po obiskanosti pa danes zaseda kulturno obarvani Ubud. Namesto luksuznih hotelov so tu na voljo homestays. Gre za domove domačinov, ki jih oddajajo turistom, v zameno pa jim ti pomagajo pri delu in hkrati spoznavajo tradicijo.

Oka Wati home stay ima tako poleg preprostih, vendar udobno opremljenih sob tudi lastno restavracijo in bazen, za 50 evrov na noč turistom pripada še zajtrk s tradicionalno gado-gado solato, ki je sicer redkost na jedilnikih balijskih restavracij. Putu putera je eden od avtentičnih homestayev, kjer turisti bivajo skupaj z umetnikom in njegovo družino. Za samo devet evrov na noč je v ceno zajeto učenje glasbe, plesa, slikanja in rezljanja. Family guest house združuje bungalove, ki so sicer zelo preprosti, vendar primerni za družine.

Turistom so za 30 evrov na noč na voljo tudi bar, brezplačna brezžična povezava in odličen črni kruh za zajtrk. V bližini Ubuda nikakor ne smete izpustiti obiska templja Tirta Empul, kjer se Balijci zberejo na dan polne lune, da se očistijo v svetih vodah, ki pritekajo iz fontan v templju. Obvezni sta bela barva, ki nakazuje čistost, in tunika z dolgimi rokavi sarong. Kljub lepoti, torej, ki jo zagotavlja izvir, so kopalke strogo prepovedane.

BaliS čim se pohvali Bali

Na Baliju je ponudba narave zelo pestra. Otok prekriva bogato azijsko rastje, gozdovi pa so dom opic makaka, ptic, netopirjev in celo veveric. Znamenitost Balija so prostrana riževa polja z namakalnim sistemom subak, ki so tudi pogosto delovno okolje umetnikov. V vasi Keliki, le 20 minut od Ubuda, kjer živijo umetniki, se skozi generacije prenaša tradicionalna tehnika slikanja.

Poleg kokosovih palm otok prekrivajo še akacije, banane, hibiskusi, lotusi in lilije, še zlasti veliko hranilno vrednost pa ima mangostin – za Azijce sadež bogov, ki zaradi velike vsebnosti vitamina C in B blagodejno vpliva na ožilje. Z njim naj bi si pomagali pri 44 zdravstvenih težavah, ta vsestranski sveti sadež pa pozitivno vpliva tudi na naše splošno počutje, pomaga pri alergijah in obenem zmanjšuje vnetja.

Še skok na Gili – raj za potapljače

Gili, kar na Baliju pomeni majhen otok, sestavljajo trije majhni otoki med obalo Lomboka in Indonezijo. Na otočju, kjer je vožnja s prevoznimi sredstvi z motorjem prepovedana, je zato glavno prevozno sredstvo kočija cidomo.

Na največjem izmed otokov, Gili Trawanganu, so pubi in restavracije prizorišča številnih zabav, Gili Meno in Gili Air sta veliko mirnejša, zato sta pogosta izbira za medene tedne. Nikakor ne izpustite potapljanja, saj lahko kopalci z le malo sreče naletite na želve, korale in tropske vrste rib, morda doživite celo bližnje srečanje z Nemom.

Pripravila: Sara Jagodič

Najbolj brano