Manca Košir, publicistka

Všeč nam je, kako žensko zažubori njena energija, ki zna pomiriti še tako slabo vest vseh zapravljivk: »Ne bi mi bilo treba imeti pet vijoličastih puloverjev, zago­tovo ne, a kaj ko sem najprej videla enega krasnega, potem drugega luštkanega pa tako poceni in še tretjega v malce drugačnem odtenku, pa četrtega . . tralalila tralala, to je nam vsem znana pesmica.«

Manca Košir, publicistka

Bi lahko trdili, da znate z denarjem?

Nikakor! Najslabša sem pri izdajanju računov za opravljeno delo, veliko bolje mi gre pri zapravljanju težko, a z radostjo prisluženega … (smeh)

Ali veste, koliko na mesec zapravite zase in koliko za gospodinjstvo?

Koliko za gospodinjstvo, vem, ker si z mamo deliva stroške na preprost način. Koliko zapravim zase, vem le približno, koliko za druge – najraje kakopak za vnuke, oblekice, hrano, ki si jo zaželim pripraviti, veliko častim tudi prijatelje – pa pojma nimam.

Kaj je za vas res dober nakup?

Nakup nečesa, kar me očara. Za knjige še vedno z veseljem odpiram denarnico. Za torbice ene izmed največjih slovenskih umetnic Marjete Grošelj, ki sem ji zvesta že več kot štiri desetletja, mi ni bilo nikoli žal denarja. Tudi za kakšno izvrstno dišavo, na primer za ljubljeni moj Angel, ki jo kupim sama sebi za rojstni dan, ne.

Za katere stvari zapravite preveč denarja, za katere premalo?

O premalo ni vredno govoriti, ker gre kvečjemu za preveč glede na moje razmere. Z lahkoto vržem kartico na blagajno, kadar je kaj všeč mojim po barvah hrepenečim očem, pa morda res ne bi bilo vedno nujno. A kot se veselim rož na travniku, ljudi, ki je vsak edinstven, knjig najrazličnejših žanrov, tako se veselim cunjic v poceni trgovinah in tudi v najdražjih. V zadnjih kupujem le ob izjemnih priložnostih.

Vam je ljubša kreditna kartica ali gotovina?

Kreditna kartica, se lažje potegnem za nos, da ji bom že kos. In res sem ji, saj moja zapravljanja ne presegajo dolžine rjuhe, s katero sem pokrita. In ne maram imeti minusa na kartici pa nobenega kredita, tako so me naučili moji krasni starši. Hvala jim, v teh kriznih časih to presneto prav pride!

Modni nasvet, ki ga upoštevate, ko kupujete?

Sem modno še kar ozaveščena, saj bo moja najljubša najstarejša vnukinja Taja manekenka in jaz ji redno kupujem strokovno literaturo ter se podajam z njo na strokovne ekskurzije. Kupujem pa ne zaradi mode; kadar grem peš ali s kolesom z enega sestanka na drugega, pregledam trgovinice, da se malo raztresem in si zbistrim duha … (smeh)

Kdaj ne vprašate za ceno?

Odkar sem v pokoju, vedno vprašam za ceno.

Razprodaje so . .

Za upokojenko super, včasih sem jih ignorirala, letos sem si pa že osvežila garderobo, saj bom kot ambasadorka branja v času Ljubljane kot svetovne prestolnice knjige na številnih prireditvah in bo treba menjati cunjice, kajne?

Česa ženska po vašem mnenju nima nikoli preveč?

Čevljev.

Vaša šibka točka?

Ja, čevlji, kaj pa drugega! In torbice, za kar je pa kriva gospa Grošljeva, ne jaz.

V katerem mestu najraje zapravljate?

Zapravljam izključno v Ljubljani, v tujino sem hodila, ko se tu ni vsega dobilo.

Najdražji zgrešeni nakup, ki ga imate v omari?

Nimam ga. Tisto malo, kar sem zgrešila, sem brž podarila naprej.

Za kaj vam ne bi bilo žal zadnjega evra?

Za svoje zdravje in zdravje mojih ljubih.

Kaj naredite z oblekami, ki jih ne nosite več?

Podarim jih prijateljicam. Kajti moje načelo je: imej ves čas enako število obešalnikov v omari. Preden kupiš kaj novega, daj staro od sebe. Če bi pogledali mojo skromno omaro, bi bili najbrž presenečeni …

Kaj vam daje občutek bogastva?

Izpolnjeno vsakdanje življenje, ljubezen, ki jo občutim.

Katja Golob

Fotografije Mimi Antolović, promocijsko gradivo in arhiv Elle

Najbolj brano