Lahko zavrnem dodatne odgovornosti in delo, če mi hkrati ne ponudijo napredovanja ali povišice?

Ali lahko zavrnemo prevzem dodatnih odgovornosti in dodatnega dela, dokler ne dobimo tistega, kar nam pripada - napredovanje, višji plačilni razred?

Lahko zavrnem dodatne odgovornosti in delo, če mi hkrati ne ponudijo napredovanja ali povišice? - Foto: Profimedia

Če dobite več odgovornosti na svojem delovnem mestu za enako plačo, še ne pomeni, da vas slabo obravnavajo in si zaslužite povišico. Strokovnjaki priporočajo, da preden zahtevate odškodnino za dodatne odgovornosti, postavite nekaj vprašanj sebi in morda tudi svojemu nadrejenemu.

"Ali lahko obstaja način, da svojemu šefu diplomatsko povem, da ne bom prevzela dodatnih odgovornosti, dokler ne dobim zasluženega napredovanja in dviga plače? S svojo ekipo imam dobre odnose in resnično imam rada svoje delo, želim pa tudi potegniti meje in poskrbeti, da bodo pričakovanja vseh usklajena."

"Pred devetimi meseci me je namreč ta isti šef prosil, naj se prijavim za višje delovno mesto, ki je povezano z znatnim povišanjem plače in seveda napredovanjem. To sem tudi storila, prav tako pa redno ostala v navezi s svojim šefom, vendar napredek ni bil dosežen. Vsak dan znova mi je bilo zagotovljeno, da bo delo moje, vendar ga zadržujejo birokracija in odobritve kadrov. Mogoče je naivno, da sem tako razmišljala, vendar sem jim resnično verjela. Pandemija je našo industrijo še posebej prizadela, zato sem verjela, da vse skupaj traja malce dlje. V tem podjetju sem že desetletje in v tem času mi je vodstvo dalo številne priložnosti, nagrade, poštena povišanja in bonuse, zato sem bila prepričan, da so vsi dvomi odveč in da moram zgolj počakati."

"Čeprav me iskreno moti, da še vedno nisem dobila napredovanja ali povišanja, sem sicer v svojem podjetju resnično zadovoljna. Rada imam, to kar počnem, rada imam sodelavce in urnik, ki se dobro ujema z mojim življenjskim slogom. Zaradi tega in trenutnega ozračja ne želim takoj spremeniti službe, razen če se pojavi prava priložnost, čeprav sem svoj življenjepis in portfelj redno posodabljala in redno brskam po vseh morebitnih boljših priložnostih. Vseeno pa se moj šef pogosto obnaša, kot da sem že dobila naziv, in me pogosto prosi, naj prevzamem več projektov, za katere pa glede na svoj trenutni naziv ne bi mogla in praktično tudi ne smem prevzemati odgovornosti, saj te preprosto presegajo moje kapacitete oz. mojo usposobljenost. Ali obstaja diplomatski način, da svojemu šefu povem, da me (še) več odgovornosti ne zanima, če zato ne dobim potrebnega napredovanja in glede na delo padem višji plačni razred? Bi morala začeti iskati drugo službo?"

"Ponavljam, svoje delo imam iskreno rada in pripravljena sem ga opravljati do konca, do svoje upokojitve, če le opravljam delo in samo delo, ki je skladno z mojim nazivom in izobrazbo. Tako pa opravljam delo, ki ni del opisa nalog mojega delovnega mesta, gre za delo, ki bi pravzaprav zahtevalo novega zaposlenega. Menim, da je to izkoriščanje delovne sile."

Vsi se dobro zavedamo, da takšna situacija ni lahka in je delojemalec v takšnem položaju resnično lahko "potisnjen" v kot…

Torej, če se navežemo na zgornje odstavke, velja splošno načelo, da, lahko bi rekli, da ne želite prevzeti dodatnih odgovornosti, razen če ste zanje ustrezno plačani, zlasti kadar so te odgovornosti očitno del višje plače in hkrati presegajo vaše znanje in naziv. Obstaja velika verjetnost, da boste sčasoma iz nestrpnosti, da bi se izkazali, prevzeli številne odgovornosti, ki precej presegajo vaše ključne vloge. Toda ste se vprašali, koliko od te odkrite odgovornosti dejansko prispeva k vašemu poklicnemu napredku? Praksa je, da podjetja pogosto nalagajo odgovornosti, preden njihovi delavci uradno napredujejo (in pred povišanjem plač).  

Se vam zdi, da vsakič, ko od vas šef zahteva, da zagrizete v nov projekt, ki nikakor ni povezan z vašimi temeljnimi kompetencami, rečete pritrdilno, samo zato, ker ne želite biti videti kot, da niste timski igralec? V tem primeru se lahko znajdete na robu izgorelosti, živite v službi in ne najdete časa zase ali za prijatelje. In kar je še huje, morda se vsak dan premikate z oblakom strahu, ki vam lebdi nad glavo, in se sprašujete: "Kako za vraga bom sploh vse to naredil?" Pogosto tako preprosto sprejmemo miselnost: "V naslednjih nekaj mesecih se moram samo malce bolj truditi in garati; potem se lahko sprostim." Prepogosto teh nekaj mesecev pride in gre, vendar promocija nikoli ne pride. Vse bolj ste razočarani, vendar ne upočasnite, ker bo morda ravno ta mesec vaš šef prepoznal vse trdo delo, ki ste ga vložili in vaš trud bo končno poplačan.  Vendar se to čakanje lahko spremeni v neskončen cikel.

Dejstvo je, da si vedno več delojemalcev "zasluži" napredovanje tako, da začnejo prevzemati odgovornosti zunaj okvira svoje trenutne službe. (To še posebej velja za manjše organizacije, kjer so vloge lahko bolj tekoče in je običajno, da nosite več nazivov.) V mnogih primerih vas lahko zavrnitev dela na višji ravni označi kot neprimernega za napredovanje, saj ste kaj hitro lahko dojeti preveč togi ali pa nezvesti igralci ekipe.

Če ste na poziciji, kjer vam je vaše vodstvo, celotna ekipa in delo resnično všeč in ste prepričani, da delujejo v dobri veri, je mogoče čas, da se iskreno pogovorite s svojim delodajalcem. Tudi dodatna odgovornost, ki ne ustreza natančno opisu vašega dela, je lahko priložnost, da stopite pred pomembne ljudi, se dokažete in sčasoma pridete na željeno pozicijo. Pogovor lahko začnete nekako takole: "Resnično me zanima prehod na delovno mesto X in razumem, da je pandemija vse skupaj precej upočasnila. Rada imam delo, ki ga opravljam, sem iskreno željna znanja in novih veščin in ne moti me občasna pomoč, ki  je sicer izven mojih kompetenc in hkrati vzame kar nekaj mojega časa in dela, vendar se želim prepričati, da če takšno delo opravljam daljši čas, se bo to odražalo tudi v mojem nazivu in plači."

Iz tega zagotovo sledi kar nekaj možnih izidov. Idealno bi bilo, da bi vaš delodajalec razumel vašo situacijo in stališče iz katerega izhajate, ter vas za dodatno delo in odgovornosti ustrezno nagradil oz. plačal. Morda vam bo resnično dal priložnost, da se izkažete, pri prevzemu novih nalog zablestite, tako pa se bo odločil za vaše napredovanje. Če se s tem strinjate, jasno opišite, kaj pričakujete, da bo nova odgovornost povzročila in navsezadnje tudi zahtevala od vas.  

Manj idealna opcija pa je, da se vaš delodajalec za vas ne zmeni, kljub povedanem vztraja pri vaših nalogah, ki so izven vaših kompetenc in naziva, vam ne omogoči napredovanja in za delo primerne višje plače. Takrat je čas, da iskreno razmislite ali je to okolje, to delovno mesto še vedno smiselno za vas. Če se torej odločite, da boste delo zavrnili, naj bo pogovor čustveno nevtralen. Osredotočite se na to, kako bi lahko vplivali na cilje podjetja, ne na raven stresa.

Naučiti se reči "da" pravim vrstam priložnosti in drugim "ne" je vaja pri postavljanju zdravih meja pri delu. Če se zavzamete zase, se ne bo boste rešili le tesnobe, ko boste prevzeli več, kot zmorete, ampak boste šefu in drugim v pisarni pokazali zrelost, samozavest in močne sposobnosti delovanja.

Tu je treba opozoriti še na nekaj in sicer, če je vaše podjetje med pandemijo res trpelo - krčilo položaje in se trudilo, da bi ostalo na površju, morda čas za pogovor z vaši strani in napad”na delodajalca ni najbolj primeren. Vedno ste seveda upravičeni do pravičnega nadomestila za svoje delo, a če delodajalec ni pripravljen slišati vaših pomislekov, bi lahko pogovor v tem trenutku težje stekel.

Ne pozabite, da določanje meja in njihovo držanje ne kaže, da vam manjka zagnanosti ali ambicij, zgolj kaže, da ste zaposleni z visoko vrednostjo, ki daje prednost delu, ki ga opravlja.

Prevedeno in prirejeno po članku s The Cut.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Vse najlepše kreacije Chanel Cruise kolekcije, v katerih si predstavljamo letošnje poletje

Priporočamo tudi: 100 let ikoničnega parfuma Chanel No5: Ne boste verjeli, koliko vrtnic je potrebnih za stekleničko parfuma

Najbolj brano