Ko seksi sreča pamet

Vroči … kaj? Je seksi sploh še del modnega kodeksa oziroma s kakšnim predznakom so ga to sezono razširili med modne navdušenke. Lahko seksi odraste ali s tem izgubi vso svojo draž?

Ko seksi sreča pamet - Foto: Fotografija Imaxtree

Kot vsakič je tudi tokrat vse skupaj precej zapleteno, nekaj časa smo tako zelo odprte, in potem spet sramežljive, nekaj dni je seks ves čas na naših ustnicah, nato ga pogoltnemo in o njem ne spregovorimo več. Ženske smo vajene mešanih sporočil, ves čas jih oddajamo in se igramo ja-ne-ja igrice. A ko pride do te debate, moramo biti za, v časih po Seksu v mestu je preprosto čudaško, če tega ne počneš, v postelji, s prijateljicami za mizo, z nogami za glavo in eno roko na tipkovnici.

Seks je izrinil ljubljenje, bolje zveni, lažje ga je z velikimi tiskanimi zapisati na naslovnico in v sebi ne nosi razočaranja. Gre samo za seks, nič več, nič manj, še dobro, za dramo zdaj res nimamo potrpljenja. Nanj lahko gledamo kot zgolj na še eno vajo za čvrsta stegna ali pripomoček za rožnata lička, in se ob tem nihče ne bo zgrozil. Ljubezen nima nič z njim, jezen je tako ali tako boljši. Potem pa kot zaušnica prileti, da seks tu ni le zaradi užitka in mišic, ampak za delanje otrok, veliko, veliko otrok. Kakšne posledice je to pustilo na seksi?

V čistilnico z njim

Neka novinarka, ki je dala skozi že cele generacije modnih oblikovalcev in drugih znanilcev trendov, je v pogovoru o bivših ljubimcih s Chanelovo muzo Lady Harlech utrdila svojo tezo – ljudje, ki so mahnjeni na obleke, niso mahnjeni tudi na seks. Seveda, saj bi se njene couture toalete med takšno aktivnostjo pomečkale, potem pa bi od Lagerfelda slišala svoje. Njemu se kaj takega že ne more zgoditi, kljub kokakolasti naravi svoje pojave je v dokumentarcih zelo zadržan, ko beseda nanese na prakticiranje spolnosti, to se preprosto nikogar ne tiče, niti njega samega ne. Seks je preveč poceni, poln tekočin, in vse to se s svilo in kašmirjem ne obnese najbolje.

Prav, Milančani so drugačni, oni vidijo seks povsod, v največjih banalnostih, v zvijanju špagetov na vilicah. Čemur smo bili priča v zadnjih sezonah, ko je moda prestajala eno od svojih najtežjih obdobij, je bila predvsem oseka vsega, na kar navadno damo opozorilo vroče. Kolekcija, zaradi katere so vsi znova začeli verjeti, da bodo ženske svoje prihranke vlagale v garderobo, je prišla iz hiše Céline. Bele zapete srajce, veliko peščenih, tudi kožnih odtenkov, odraslo, trezno, minimalizem, sicer poženščen, a ob njej nikogar ni zaščemelo med nogami, nihče ni ob defileju svojemu partnerju poslal opolzkega kratkega sporočila. Kar naenkrat je bila moda videti tako nosljiva in uporabna. Ojej, nekdo je seksi odnesel v čistilnico!

Premišljena teorija kaosa

Modne glave si pred veliko krizo niso znale predstavljati, da bi kdorkoli ždel osem ur v pisarni, zdaj pač. Prej so bili koktajl sprejemi, zdaj intervjuji za službo. Nov seksi je tako vsaj devetdesetodstotno prijazen delovnim dekletom, če si za mizo lahko privoščijo kratke hlače, ki to sezono nadure nabirajo namesto minikril. Delno lahko za to krivimo tudi Sartorialistov blog, Sart je fokus oblačenja zopet obrnil stran od odkrivanja telesnih atributov in k razkrivanju naše osebnosti, življenjskega sloga. Osebnega stila ne moreš graditi le okrog svojih prsi.

Karkoli že nosimo, moramo to početi po pameti, mišmaš plasti naj odseva neko premišljeno teorijo kaosa. Zakoni fizike, kemijske formule, matematične enačbe, osnove biologije, teorije filma – vse to mora obviseti na krpici, če hoče preživeti. Seksi je stvar inteligentnosti, kreativnosti, iz tebe mora privreti au naturel, brez debele plasti bleščila na ustnicah. Predvsem pa je nekaj, s čimer se postavljamo ob belem dnevu, ne sredi noči – ker ponoči po novem spimo. Ne, ne seksamo, spimo, mogoče pred tem objemamo prenosnik, a to je tudi vse. Seksi ima to sezono pedigre in IQ – moški pa v jok.

Predsodek čutnega

Preden se dokončno ohladimo, moramo priznati, da je bilo vselej tako, da je v modnem zabavišču bolj pomembno biti kul kot biti bimba. Marc Jacobs je pred kratkim javno in brez sramu priznal, da obleke zanj niso niti najmanj seksi: »Ljudje so tisti, ki so seksi, njihove osebnosti so fascinantne, privlačne in mikavne. Torej, seksi dekle, ovito v rjuho, je še vedno seksi, medtem ko je neseksi dekle v obleki z globokim dekoltejem še vedno neseksi.« Lanvinov hišni medvedek Alber Elbaz tudi ni za te stvari: »Nisem ravno za seksi, ki je ves glamurozen in, no, seksi. Vse skupaj se mi zdi nekoliko oportunistično, prideš z dekoltejem in dahneš Zdravo, dragi.«

Njegove kolekcije si tako prizadevajo opisati kot pametno senzualne, si pri tem lomijo jezike in iz ljubiteljic krasnih frfotavih in, da, seksi oblek delajo nič hudega sluteče feministke, borke za sofisticirano čutnost, in ne kavs z možgani na paši. Kje so časi, ko si potreboval le malo Guccija in si že bil seks na dveh nogah? Vse kaže, da bo razvrat v omaro vrnil Tom Ford, ki že snuje prvo žensko kolekcijo za jesen 2011, če se vmes njegova ženska seveda ni spravila k sebi, šla na rehab in fasala deseturni delovnik.

Oznake seksi se modni oblikovalci bojijo vsaj toliko kot oblegajočih zvezdnic, a si hkrati ne morejo pomagati, da jim ne bi vsa ta pozornost tudi godila, ne morejo biti ne brez nje ne z njo. Če si preveč seksi, si na prvo žogo, in to deluje le pri pravih moških. Njim je vse jasno: seks mora kričati, in ne šepetati, ne sme ovinkariti, ampak bušniti v obraz kot pena iz pretresene pločevinke za pivo. Seksi je večna najstnica, brezbrižna, ki ne pozna sramu in je 'za' ne glede na položaj sonca ali telesnih okončin.

In vendar se kadi

Poletje se ne bi smelo bati gole kože in ni modne zapovedi, ki bi seksi lahko sprala z bikink. Morda bomo zaradi splošnega pritiska na plažo res znosile kupe knjig, da bi upravičile nesramno majhne trikotnike na svojih prsih, vendar je vse to pametovanje le izzivanje, zadržanost le dovoljenje za razvozlanje trakcev in ta bež barva popoln izgovor za razbeljeno rdečo šminko in poblisk bradavičke točno opoldne.

Urša Jerkič

Najbolj brano