Generacija X proti generaciji Y

Kakšna je razlika med mladim odraslim in odraslim, ki je mlad? Ogromna. To smo prikazali s šestimi primeri iz vsakdanjega
življenja, ki govorijo sami zase.

Generacija X proti generaciji Y

Včasih smo imeli stare in mlade, starše in otroke, tiste za časom in tiste v koraku s trendi … Danes, po desetih letih intenzivne digitalizacije, se zdi, da je ves svet združen v eno veliko svetovljansko skupnost. Pa kaj še! Tu je generacija Y: mladi v starosti od 18 do 30 let, za katere sociologi pravijo, da so povsem drugačni od generacije X, naših famoznih tridesetletnic in tridesetletnikov. Dokazi za to so v vsakdanjem življenju, ki smo si ga dobro ogledali pod žarki X … in Y.

Večerja s prijatelji

Pri tridesetih: Organizirati je treba začeti pet tednov prej, da se najde ena prosta sobota. Varstvo otrok, seminarji, dom in vrt, pa tasti in tašče … vse to so obveznosti, ki jim ni mogoče kar tako ubežati. Sledi 150 utrudljivih e-poštnih sporočil z vseh strani. Vse skupaj se konča s sušijem (za gastronomijo tako ni časa, o pici ne gre niti razmišljati, saj vsi hujšajo), polovica klape omaga še pred polnočjo, medtem ko se preostali zatečejo v klub, pijani od šampanjca in nostalgične glasbe. Potem nekdo zmedeno vpraša: »A je Central še odprt?«

Pri dvajsetih: Še isti dan na Facebooku ustvarijo dogodek 'Sobotni žur!'. Temu sledi kača nepovezanih komentarjev na zidu … Začne se s skoraj popolno večerjo – skoraj zato, ker se vedno najde kakšna, ki pogleda pregloboko v svoj mojito. Potem se dogovorijo, kam bodo šli naprej, čeprav ni lahko najti sobotne lokacije, saj po navadi žurirajo kar med tednom. Ob polnoči se večer ni še niti dobro začel: samski so komaj začeli prihajati ...

Starši

Pri tridesetih: Starši so postali stari starši ali pa so tik pred tem, da to postanejo. So sveže ločeni in malodane upokojeni. Sporočilo na prenosnem telefonu, kakšna kartica z morja, telečja pečenka s praženim krompirjem na vsakih nekaj nedelj … In to je to! Ni več konfliktov, občutkov podrejenosti, psiholoških pritiskov. Vsi se imajo radi, vendar odnose ohranjajo v mejah praktičnosti: »Bi lahko za kakšen vikend vzeli malo?«

Pri dvajsetih: Starši so povzdignjeni med zvezde – njihova demistifikacija še pride na vrsto – prepolni so ljubezni, a jih hkrati skrbi, da bodo kmalu odveč. Mladi in stari si vse delijo in si vse zaupajo, saj gre tu za pravo generacijsko fuzijo: počitnice (je v prikolici julija še kaj prostora?), srčne bolečine, težave na faksu ali v službi, račune za vodo in elek­triko ter umazano perilo. Rezultat: ko morajo enkrat zapustiti gnezdo, iščejo izgovore, da bi se vrnili; če ne gre drugače, vsaj s spletno kamero. Drugi del filma Čez 30 in še pri tastarih?

Nakupovanje

Pri tridesetih: Osnovno načelo? Ni časa! Trideseta so delovno desetletje, kar terja svoj davek na slog. Medtem ko so dnevi v pisarni polni modnih zadržkov (suknjiči umirjenih barv, ravno prav dolga krila, mokasini …) si da generacija X duška med vikendom, ko smukne v teniske, kavbojke in pulover iz kašmirja. V soboto dopoldne se z občutkom, da res morajo najti lep kos oblačila, mladi kadri podajo v butike. Morda dežni plašč Burberry, da bi osmislili svoje kapitalistično poslanstvo?

Pri dvajsetih: Osnovno načelo? Brez ficka. Dvajseta so leta, ko se išče delo, ne pa lastni slog. Po tednu dni zbiranja sredstev s študentskim delom je omara bogatejša za pajkice in 'uggice' za vsak dan, že vsak najmanjši dogodek pa postane priložnost za pravi modni dogodek. Tako generacija Y sredi tedna brska po policah H & M, Zare ali Manga in neumorno išče asimetrični top v gorčični barvi, vijoličast bodi in srajco z motivi ptic, ker so si to pač zamislili in so prepričani, da bo videti hudo vroče!

Televizija

Pri tridesetih: Mali ekran je sveta vladar (ob večerih). Pogosto se postavlja vprašanje: »Kaj je zvečer na televiziji?« in vse prevečkrat sledi spoznanje, da ni ničesar, kar bi bilo vredno ogleda. Kljub temu se skače med programi, od informativnih oddaj mimo slabih filmov do komercialnih programov: generacija X je nova generacija gospodinj, mlajših od 50 let. Zaznamuje jih uporništvo, zato počnejo tisto, kar jim je bilo kot otrokom prepovedano: grickajo pred zasloni, dokler jim ne postane slabo. Potem padejo dol.

Pri dvajsetih: Mali ekran je sveta vladar. Le da se vprašanje, ki se nenehno postavlja, glasi: »Kaj bi nocoj dali v teve?« DVD, USB, videoigrico … Vse je boljše od programov, ki jih generacija Y ignorira. Televizija ni več vsebinska, temveč zgolj vsebujoča, vsebuje pa tisto, po čemer v danem trenutku obstaja želja, obenem pa ni nikoli deležna vse pozornosti, saj generacija Y vedno počne več stvari hkrati: SMS-ja, igra tetris, 'deska po spletu', 'četa' po forumih, 'jemlje dol' glasbo … Živela generacija snetih vsebin!

Zmenki

Pri tridesetih: »Nekoga si moram najti … » je stavek samske ženske v tridesetih. Odkar ni več divjih večerov, sta na voljo le še dva terena: služba in večerje s prijatelji. Moškega je treba zgrabiti v njegovem okolju in ga izolirati od drugih. V obeh primerih se vse odvije na stopnišču: Kaj boš počela pozneje? Greva na kozarček?« Od leta 1996 se ni nič spremenilo …

Pri dvajsetih: »Nekoga si moram najti.« To je stavek premalo obveščene samske gdč. Y. Zaradi Marka Zuckerberga ni več treba hoditi po vseh zabavah, temveč je treba le dobro poznati ljubezenski seznam, kartoteko, ki daje vse potrebne informacije, da se ga omreži: Facebook. Treba je ugotoviti, kako fant deluje v lastnem okolju (to zahteva dober nadzor nad njegovim profilom), potem pa ga je treba izolirati. Da lahko narediš slednje, ga je treba zares dobro poznati! Z 'ljubezenskim omrežjem' se je spremenilo prav vse …

Seks za eno noč

Pri tridesetih: Moški je neznanec. Bog ne daj, da bi se to zgodilo z bratrancem sodelavčevega najboljšega prijatelja, s katerim je spala njegova sestra. Kljub vsemu resničnost ni tako zelo drugačna: sosed, s katerim se prej nista nikoli pozdravljala, pripravnik (polnoleten) iz sosednjega podjetja … Čeprav je ta moški neznanec, je na dosegu roke. V afero se spustita po štirih tednih, potem ko je bil že primoran slišati vse o njeni zadnji ljubezenski zvezi. Vendar bo on poskrbel, da bo pozabila na vse, tudi na to, kako se piše!

Pri dvajsetih: Fant je bratranec najboljšega sodelavčevega prijatelja, s katerim je spala njegova sestra. Vrnil se je od nekje daleč: z Erasmusa v Barceloni, s pripravništva v Londonu, s humanitarne odprave (kjer je pustil tudi svoje najstniške mozolje!) … Enkrat so ju že nekje predstavili. Afera se zgodi ob štirih zjutraj (pravijo, da se moraš vsaj enkrat trezen in navsezgodaj zjutraj prepustiti ljubezni), potem ko ji je na dolgo in na široko razložil vse o svojem potovanju.


Prevedla in priredila Živa Deu
fotografija Shutterstock in promocijsko gradivo

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri