Gej. Dekletov najboljši prijatelj

Pozabite na psa. Ne zanašajte se na diamante, če niso pomagali Marilyn Monroe, kako bodo nam? Previdno tudi s ‘prijateljicami’, ki nam hočejo zlesti v čevlje, in s ‘prijatelji’, ki nam hočejo zlesti v hlačke. So geji res dekletovi najboljši prijatelji ali le najboljši modni dodatek?

Gej. Dekletov najboljši prijatelj - Foto: Fotografija RedDot

Če so moški z Marsa in ženske z Venere, od kod so homoseksualci?

Nekateri pravijo, da so pobrali najboljše z obeh planetov – odpornost na celulit z enega in ljubezen do teve serij z drugega – ter si ustvarili svojega. Ekstra frfotavega, za katerega se vedno zdi, da se vrti trikrat hitreje in da nikoli ne spi, čeprav se na njem veliko časa preživi v postelji.

Medtem ko o odnosu med moškim in žensko radi govorimo, da se nasprotja privlačijo, je v odnosu med gejev­skim moškim in strejt žensko privlačna podobnost – svet kalorij, visokih pet, romantičnih izbruhov, tračev, ‘it’ torbic, drame, Julie Roberts, spletk, koktajlov, vrtnarjev, razprodaj, manikir in nečesa, kar je še bolje od seksa: predpriprav nanj in razprav po njem.

Ljubimec iz omare

Modno kraljestvo se je zgradilo na zaroti med homoseksualnim moškim in njegovo žensko muzo, ki v tem odnosu nemalokrat nosi hlače, on pa diktira dolžino hlačnic. Ona je večni navdih, on zvesti spremljevalec. Kdo drug gre z nami v kino dvakrat zapored gledat Coco Chanel, kdo nam posoja Dinastijo na devedeju, gre na obisk k staršem, na brunch, na depilacijo, branje poezije, pomerjanje poročne obleke, tečaj tanga ali zvijanja sušija?

Nič čudnega, da jih fantje in možje tako dobro prenašajo v našem življenju; z nami počnejo vse tisto, kar se njim ne ljubi, seks pa še vedno ostane njihova domena. Toda kdo je tukaj s kom v razmerju oziroma kdo igra vlogo ljubimca in kdo moža?

Najznamenitejši tovrstni teve parček Will in Grace morda ravno zato, ker sta že bila v razmerju drug z drugim, nista mogla stopiti v ljubezensko s kom tretjim. Bilo bi kot varanje, seks bi bil odličen, vse drugo pa, no ja, ne tako dobro kot z Willom. Pogovori ne bi bili tako sočni, komentarji ne tako pikri, rjuhe ne tako kvalitetne.

Ko blondinka sreča geja

Pravijo, da se najbolje zabavajo plavolaske. Pa kaj še, najbolje se zabavajo geji. Kaj se zgodi, ko blondinka sreča geja, pa je tako ali tako uvod v vic. Ampak saj res, kje pa ga sploh lahko poiščemo, če ga slučajno še nimamo? Vemo, kam moramo po drugi modni dodatek sezone, tako imenovane thigh-high škornje, kje pa lahko najdemo še samskega (beri: brez najboljše prijateljice) geja?

Ker njih se – tako kot drugih moških v našem življenju – ne deli. Težka naloga. Za takšne zveze se zdi, da so od nekdaj, kar v praksi pomeni iz srednje šole.

V Seksu v mestu ima Carrie Stanforda, ki jo pozna še iz časov, ko se je vozila s podzemno. Ima ga tudi drugače tako puritanska Charlotte. Anthony je »kot oblastna italijanska mama, ki je ni nikoli imela«, edini jo lahko opozori, da se bo, če ne bo kmalu kaj vtaknila ‘tja noter’, zaraslo.

Tudi tu je na delu kemija, nekateri so za skupaj, spet drugi ne. Mimogrede, pomemben zaznamek, če nočete scen, nikoli ne parčkajte svojega prijatelja geja s prijateljem gejem najboljše prijateljice. Samantha ga ne potrebuje, najverjetneje bi komentirala, zakaj se družiti s tičem, če ga na koncu ne moreš uporabiti, in morda bi imela še najbolj prav. Igralec Rupert Everett sicer pripada Madonni, toda mar se nismo na koncu filma Moj bivši se poroči vse zatreskale vanj, ko Julio Roberts v svetlo vijoličasti obleki družice zaprosi za … no, ne roko, ampak ples?

Kdo lahko bolje razume to socialno tragedijo etikete ‘vedno družica, nikoli nevesta’? Kdo je ultimativna samska punca, če ne naš gej prijatelj? Kot zaključi Rupert: »Morda se ne bova poročila, morda ne bova seksala, a pri Bogu, plesala bova! «

Veliki bratec

Če naš moški nikoli ne bo opazil narastka, bo naš drugi moški odpovedal večerjo, ker še nismo šle k frizerju. Če nas bo prvi pustil zaradi 25-letnice, nas bo drugi zaradi 18-letnice. Ne razume, kako gremo lahko v mesto v športnih copatah, ne, niti v Stelli McCartney za adidas, in ne, niti v nedeljo ne. Zdi se mu škoda, da nam je mati narava sploh podarila to čast, da smo ženske, če tega ne izkoristimo tako, da 24 ur na dan stopicamo naokrog v vrtoglavih petah. Kilca preveč je zanj takoj pet kil preveč. Za 30. rojstni dan nas za darilo, kako subtilno, pelje na posvet k lepotnemu kirurgu. Zagotovo pa se nas odreče, če teden dni nismo bile v Zari.

Tudi najboljši parček iz Grde račke Marc in Amanda si pove marsikaj. Ko Marc zatrjuje, da ni nesramen do nje, ga Amanda nahruli: »Rekel si mi, da je moja glava prevelika za moj vrat! « On se brani: »To je konstruktivna kritika! « Če naj bi bila draž in uspeh tega odnosa v tem, da ima on VIP-vstopnico za oba planeta – moško opremo in žensko dušo –, to hkrati pomeni, da je z njim včasih prav neznosno shajati. Zakaj bi se moško-žensko razmerje končalo, če ne zaradi slabega seksa? Hm, morda zaradi otrok in poporodne teže?

Ne nazadnje ženski kdaj prav pride, da se moškemu ne sanja, da je za čevlje zapravila več, kot bi za nov televizor, ki ga že nekaj mesecev kupujeta. Majhne skrivnosti, ki jih pred Njim ne bi mogle skriti.

Tipi in stereotipi

Zgodbe o puncah, ki imajo rade fante, ki imajo radi fante, se na zaslonih in očitno tudi v člankih vselej vrtijo okoli stereotipov. A v resničnem prijateljstvu je vse veliko bolj zapleteno in obenem bolj preprosto kot v teve seriji.

Če bi držala ta velika ideja o gej-strejt kompatibilnosti, bi moralo veljati tudi nasprotno; heteroseksualni moški in homoseksualna ženska bi po tej logiki morala biti nerazdružljiva pivska bratca. Hodila bi na tekme, striptiz, debatirala o Marxu, puščala dvignjen pokrov vece školjke in živela srečno do konca svojih dni, četudi bi eden izmed njiju spal na kavču.

Ne gre za gej in strejt kombinacijo, temveč za točno tega homoseksualca in točno to heteroseksualko, njuna spolna orientacija, čeprav očitna in tema neštetih pogovorov ob pijači z dežničkom, je na koncu dneva vendarle drugotnega pomena. Kot pravi moj dragi prijatelj, ki, čeprav rad nakupuje z mano in še raje citira film Dobri Will Hunting, ni gej: »Nisi popoln, stari, in naj te rešim negotovosti; dekle, ki si jo srečal, tudi ona ni popolna. Kar šteje, je, ali sta popolna drug za drugega.« Najboljši prijatelji smo drug drugemu vedno hkrati tudi najboljši modni dodatki.

Urša Jerkič

Najbolj brano