Če želite napredovati v svoji karieri, upoštevajte te ključne nasvete

Predstavljamo vam tri ključne korake, ki jih lahko uvedete v svojo vsakodnevno rutino in olajšali bodo vaš vsakdan.

Če želite napredovati v svoji karieri, upoštevajte te ključne nasvete - Foto: Profimedia

Vedno več pripadnic ženskega spola strmi k doseganju uspešne kariere, zato pa so nase pripravljene prevzeti dodatno odgovornost, delati nadure, zanemarjati svoje ostale potrebe v življenju, da bi se povzpele po lestvici uspešnosti. In čeprav je močna delovna etika vsekakor občudovanja vredna, je dejstvo, da se je nemogoče po lestvici sprehajati s polno hitrostjo in bistrim ter močnim umom, ves čas našega vzpenjanja. Ko gre za dolgoročno ohranjanje vrhunske uspešnosti, je nujno poznati nekaj nasvetov za ohranjanje uspešne kariere, ne da bi tvegali morebitno izgorelost in navsezadnje svoje zdravje in srečo.

Trenerji holističnega vodenja in razmišljanja, so pomoč ponudili podjetnikom in voditeljem v podjetjih ter jih učili strategije, kako se počutiti izpolnjene ter kako zagotoviti ravnovesje za telo, um in dušo. Skovan je bil koncept kako ohranjati ravnotežje in zdrav razum med delom in kariero ter osebnim življenjem. To je bistveni del, ki se ga moramo naučiti vsi in ga potem ohranjati v naši karieri in življenju. Mi verjamemo, da sta uspeh v službi in dobro počutje neločljivo povezana, zato moramo preučiti vsa področja našega življenja, da bomo bolje razumeli, kje se skrivajo zanke na naši poti do uspešne kariere in izpopolnjenega življenja.

Podjetniški guruji za dobro počutje so delili strokovne nasvete za doseganje uspeha v karieri, ne da bi pri tem žrtvovali svoje fizično in psihično počutje. Razkrilili vam bomo kako se spoprijeti s stresom, si hkrati vzeti dovolj časa za počitek, družino in delo. Splošna lekcija je naslednja: če želite ohraniti uspešno kariero, morate poskrbeti za dobro počutje, tako fizično kot psihično v pisarni in zunaj nje.

1. Prednost dajte svojemu počutju

Strokovnjaki poudarjajo, da morate svojemu dobremu počutju dati prednost, resnica je, da tega ne bo storil nihče drug, za kvaliteto svojega bivanja morate torej poskrbeti sami. Včasih preprosto čakamo, da nam bo nekdo rekel, "hej, počivaj, za danes si naredila že dovolj". Zakaj torej čakamo na potrditve od zunaj, se sami res nimamo dovolj radi, da bi si rekli, da imamo dovolj, da se lahko sprostimo in privoščimo nekaj samo za našo dušo. Skrajno pomembno je, da prenehamo z iskanjem potrditev v zunanjem svetu in čakanjem, da bo nekdo končno opazil naš trud in delo. Nam to res kaj pomaga, če na ta račun konstantnega dela izgubimo svoje zdravje in celo ljudi okoli nas. Imejmo se dovolj radi in z delom prenehajmo, ko ne zmoremo več.

Znano je, da so lahko posledice zanemarjanja našega dobrega počutja škodljive.

Verjetno smo že vsi slišali kakšne posledice lahko pusti pretirano siljenje k delu, ob tem pa ves stres, ki smo ga deležni. Izgorelost nastane ob naši psihični izčrpanosti, zato je pomembno, da na svoje psihično zdravje res popazimo, ker je ni stvari, ki bila bolj pomemba. Če tega ne storimo, se lahko znajdemo v začaranem krogu izčrpanosti, kjer posledično trpijo vsa področja našega življenja. Če si ne bomo vzeli časa za zagotovitev lastnega dobrega počutja, bomo z zdravstvenega vidika neizogibno morali dati prednost svoji bolezni.

2. Čas za počitek naj postane vaša prioriteta

Strokovnjaki omenjajo, da obstaja splošno napačno prepričanje, da je počitek razkošje in ne nuja. Del nas verjame, da bolj ko delamo, večjo vrednost imamo. Ko končno upočasnimo ali si vzamemo čas zase, se lahko počutimo krive ali zaskrbljene, da ne delamo dovolj, prekomerno delo pa bo na koncu le oviralo našo delovno uspešnost. Kadar se ne ustavimo ali počivamo, naša telesa in možgani preživijo preveč časa v stresnem stanju. Če želimo delo uspešno opraviti in imeti kariero, ki traja vse življenje in ne le nekaj let, je upočasnitev naših misli in telesa ključ do uspeha. Verjetno smo že vsi opazili, da pride čas v dnevu, ko nam nekaj preprosto ne gre več. Lahko smo porabili 8 ur za delo, ki ga opravljamo, ker bi se radi dokazali želimo teg 8ur raztegniti v 10, pa nam glava ne da. Takrat je najboljše, da si dovolimo umakniti, prekiniti z delom, naslednji dan pa bomo spet bistrih misli.

3. Opazujte se, kaj vam pomaga lajšati stres

Ena od skrivnosti ohranjanja največje delovne uspešnosti je prepoznati, kako se vaše telo odziva na stres, ko ga začutite, pa je nujno, da se ustavite, preden bo prepozno. Naša telesa in um se na stres odzivata drugače, strokovnjaki pravijo, da ne obstaja spločno pravilo, kako se bo telo odzvalo na stres za vse ljudi. Vsak posameznik sam zase ve, kaj mora storiti za svoje boljše počutje, kaj mu ohranja bistri um in vitalno telo. Za nekatere je to zdrava prehrana na katero prisega, za druge dober spanec, za nekatere meditacija, gibanje, pomembno pa je, da si vsak zase poišče nek ventil oz filter, preko katerega spusti svoje vsakodnevne stresne dejavnike.

Če sami še ne veste kako bi odgnali svoj stres vam predlagamo, da si zastavite naslednja vprašanja:

"Kaj potrebujem v današnjem dnevu, da se bom počutil mirno in spokojno?"

"Kaj lahko storim, da bom manj pod stresom?"

"Ali obstaja stvar, ki je ne želim storiti, oz. bi ji rad preprosto rekel" ne "?"

"Kaj želim početi, oz. kateri stvari preprosto reči "da"?"

4. Naj bo vaš cilj doseganje prožnosti in gibčnosti med poklicnim in zasebnim življenjem, ne iskanje ravnovesja

Nekateri strokovnjaki ostro zagovarjajo, da v ravnovesje ne verjamejo, verjamejo pa v prožnost spretnega gibanja med različnimi področji v življenju. Ravnotežje za mnoge pomeni zastoj, do so nekako ustavljeni na določenih področjih življenja in da potrebujejo mnogo več prilaganja. Verjetno imamo vsi področja na katerih dopuščamo malce več gibčnosti in druga, ko se nam zdi, da moramo ostati statični. Velik projekt v službi nedvomno lahko pomeni, da boste imeli nekaj manj prostega časa, vseeno pa ne želite, da bo trpel vaš spanec ali zdrave prehranske navade. Zagotovo pa je bistveno, da nekaj spremenite, če se v svoji karieri počutite preobremenjeni, takrat je čas, da zmanjšate delovne ure in se bolj osredotočite na svoje dobre počutje. Če smo pri svojih dejanjih spretni, namesto, da bi iskali ravnotežje, se lažje odločimo za premike na določenih področjih. Vse pa naj seveda ostaja v mejah normale.

Zagotovo ste že slišali, da je meditacija lahko tisto ključno orodje, s katerim naš um in telo spravimo v blaženo stanje, se za trenutek odmaknemo od ponorelega, glasnega sveta in smo sami s seboj v popolni harmoniji. Na meditacijo prisegajo tudi uspešni podjetniki, ki trdijo, da je ravno meditacija ključ do njihove uspešnosti, zbistri um in nam povrne popoln fokus. Strokovnjaki so mnenja, da lahko z njo slišimo svoj notranji glas, ki je edini, ki nam je pripravljen povedati resnico, ko smo sami v dvomih, le slišati jo moramo.

Predstavljamo vam tri ključne korake, ki jih le uvedite v svojo vsakodnevno rutino in olajšali bodo vaš vsakdan:

1. Premor

Če se počutite resnično izgorelo, utrujeno in izčrpano, se tisti trenutek ustavite in si vzemite pavzo. Ne glede na to, ali ste preobremenjeni z delom in čutite, da rabite oddih, lahko čutite, da rabite daljši premor in sanjate o dopustu, vse to nam omogoča, da spremenimo svojo energijo, jo prevetrimo, si naberemo moči, se umaknemo od težav in dela, ponovno poiščemo svoj fokus in na stvari spet gledamo bolj perspektivno.  Strokovnjaki priporočajo vodilo 90-10. Za vsakih 90 minut osredotočene dejavnosti, si vzemite 10 minut, da napolnite svoje gorivo in obnovite možgane in telo.

Osredotočite se na ostale dejavnike v življenju, za katere morda čutite, da jih zapostavljate.

Ko naredite premor, preverite različna področja svojega življenja in ugotovite, katere so tista, ki morda ne dobijo dovolj vaše pozornosti. To je lahko v vašem odnosu do časa, denarja, dela, družinskega življenja, takrat se vprašajte, kaj lahko spremenite in kaj je tisto kar v življenju res cenite in za kar bi si v prihodnje želeli nameniti več časa.

2. Notranji "reset"

Ko prepoznate področja svojega življenja, ki potrebujejo malce vaše dodatne podpore, si dovolite to občutiti, dovolite si prepoznati kaj si dejansko želite, vas morda kakšna področja v življenju bremenijo, čutiti, da ste premalo hvaležni za stvari, ki jih imate. Vse to imate pravico občutiti, le ustavite se in ugotovite kako si pravzaprav želite zapolniti primanjkljaj na določenih področjih vašega življenja. Vsak trenutek v življenju je namreč priložnost, da se ponovno odločimo kaj želimo spremeniti in kaj si pravzaprav želimo.

3. Izogibajte se "omamljanju"

Odmaknite se od zaslonov, sladkarij in nočnih koktajlov. Strokovnjaki pojasnjujejo, da so to lahko razvade,  ki jih imenujemo "omamljanje". Ljudje pogosto posežemo po tehnologiji, kot je telefon ali televizija, včasih celo po hujših razvadah, kot je sladkor ali alkohol, da se le upočasnimo in izklopimo svoje misli. Problem pa je v tem, da na ta način svojega telesa in duha resnično ne sproščamo. Prav zaradi tega, ko gremo končno v posteljo in upamo na trden spanec, smo spet utrujeni in izčrpani, tako pa nikakor ne moremo zaspati.

Namesto tega strokovnjaki predlagajo, da te neučinkovite trike nadomestimo z bolj učinkovitimi in nežnimi oblikami učinkovitega umirjanja uma in telesa. V ta namen je pomembno, da si sami ustvarite seznam dejavnosti, ki vas bodo obnovile in pomirile in ne izčrpale. To je lahko zgolj topla kopel ali poslušanje glasbe in posedanje v naravi. Odločitev je vaša.

Prirejeno po članku s The Zoe Report.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Ti modni kosi princese Diane so še danes najbolj priljubljeni

Priporočamo tudi: Navdih, kako to zimo plastiti oblačila, da vas nikoli ne bo zeblo

Najbolj brano