Bomo po karanteni sploh še nosili modrčke?

Četudi v času koronavirusa - je to, da si zjutraj ne nadenemo modrca feministična izjava ali je le tako udobno, da bomo nanj popolnoma pozabili? 

Bomo po karanteni sploh še nosili modrčke? - Foto: Profimedia

Pri mnogih od nas, ki ste v polnem zamahu pri delu s kuhinjskega pulta in kavča, se je veliko govorilo (in pojavilo nešteto memov) o izgubljenem pomenu in zahtevi, da si oblečete modrček.

Medtem ko delamo od doma, je impresiven podvig, če nam uspe, da se sploh preoblečemo iz pižame, kaj šele nadenemo modrc pod ohlapno trenirko.

Razen med občasnim videom in Zoom sejo s prijatelji nas na pol mika, da bi odstranili te okove in si slekli še nepotrebno težo puloverja ter #osvobodilibradavice, še posebej, ker nas bolijo hrbtenice od nagibanja k računalniku ali zvitega sedenja pred televizorjem.

Ne moremo govoriti v imenu vseh, vendar je razmišljanje o tem, ali bi zdaj nosili čipkasto spodnje perilo ali ne, precej nizko na našem seznamu. Ko postaja vreme vse bolj toplo, se res ne moremo obremenjevati še s potenjem. 

Spodnje razmišljanje je zapisala Kerry Pieri za Harper's Bazzar US.

V času #ostanidoma so modrčki hitro postali pozabljeni dodatek, relikvije nekdanjega življenja. Mnoge ženske vam bodo povedale, da je eden najbolj zadovoljujočih trenutkov katere koli srede (pred COVID-19), ko odstranijo svojega - kar postavlja vprašanje: Zakaj ne bi živeli s to radostjo v večnosti?

Ker sem pred kratkim (ponovno) brskala po Instagramu, sem pristala na vprašanjih, ki jih je prejela francoska vplivnica Sabina Socol. Med vprašanji o lepotnih izdelkih in znamkah oblačil je nekdo vprašal, zakaj Sabina tako redko nosi modrček. Preden je na hitro odgovorila na vprašanje in se lotila naslednjega, je sledilcem zaupala, da to vprašanje dobiva pogosto. Ampak kot nekdo, ki redno nosi modrc po 21 mesecih dojenja svoje hčerke, sem želela vedeti več. Tako sem se obrnila na Sabino.

"Nikoli nisem zares vedela, kaj se skriva za tem vprašanjem, preden sem v svojih Instagram zgodbah vprašala svoje sledilce, kaj ji v resnici zanima. Menim, da večino zanima, kako me ni sram ali mi ni nerodno, ker ne nosim modrca," razlaga Sabina.

Zakaj torej Sabina ne nosi modrčka?

"Zelo preprosto je," pravi. "Že v najstniških letih sem spoznala, da so modrčki vsaj zame neudobni. Ne maram, ko jih lahko vidiš preko majic. Sploh me ne zanima, če lahko vidimo bradavičke ali obliko prsi. Vsi jih imamo. Mislim, da to ni žaljivo. Preprosto nikoli ne razmišljam o tem. Imam nekaj modrčkov iz ljubezen do lepega perila ali za zelo prosojne kose, to je vse. Zame je stvar udobja in nič drugega in želim si, da bi na to več ljudi gledalo tako."

Parižanka predstavlja dolg niz evropskih dam, ki so modrce večinoma povsem opustile, od Kate Moss in Jane Birkin do Brigitte Bardot. Sodobne ženske na Atlantiku, ki so se sprejele svoji prsi prez modrčka so Kendall Jenner, Bella Hadid in Rihanna.

Avtorica in družabna komentatorka Roxane Gay je ta tvitnila:

"Po dolgem času sem si oblekla modrc in mojim prsim ni bilo nič jasno,".

Gay je znana feministka, toda na Twitterju je tudi zelo zabavna. Toda nedrčki so tako zelo povezani s feminističnim gibanjem, da je ločitev obeh skoraj nemogoča. Skratka, feministično komentiranje nedrčkov na Twitterju je feministična izjava.

In Gay ni edina feministka, ki priložnostno praznuje življenje brez modrca. V svetu feminizma tretjega vala Emily Ratajkowski, 28-letna manekenka, vidi svoje golo telo na Instagramu kot "nekakšen zanimiv način za ponovno pridobitev 'pogleda',".

Sabina pravi, da na to nikoli ni gledala kot na feministično izjavo...

... toda "zdaj ko razmišljam o tem in se zavedam, da se veliko žensk sramuje, če ne nudijo modrca, mislim, da bi to lahko bil del feminizma. V popolnem svetu si želim, da to sploh ne ni bil pogovor. To bi bila resnična enakost. Če moramo o tem razpravljati, pomeni, da še nismo dosegli te enakosti. Če pa je nenošenje nedrčka ključ pri odpiranju te razprave, potem to z veseljem naredim kot feministično gesto."

Čeprav ne zahtevamo nobenega kurjenja nedrčka, lahko naš trenutni položaj, ko doma udobno sedimo ure in ure brez modrčka, ženske spodbudi, da bodo želele še naprej živeti v tej vrsti udobja. Toda kot v vseh sodobnih definicijah feminizma, je vse odvisno od izbire. Nositi modrček ali ne? Osvobodite bradavico ali ne, dokler je znotraj meja vašega doma, je dovoljeno vse.

Prirejeno po članku s Harper's Bazaar.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Adele je na 32. rojstni dan oblekla črno mini krilo in pokazala svoje suhe noge

Priporočamo tudi: Ljudje trdijo, da je Princesa Charlotte na tej fotografiji izrezana kopija princa Williama

Najbolj brano