12 opozorilnih znakov, da ste zelo blizu izgorelosti

Nikar se popolnoma ne izčrpajte.

12 opozorilnih znakov, da ste zelo blizu izgorelosti - Foto: Profimedia

Nihče ni robot. Krmarjenje med delom, družino, vsemi drugimi obveznostmi in zdaj še dodatnimi skrbmi je lahko izjemno stresno in včasih popolnoma neobvladljivo tudi za najmočnejšo osebo.

Zdi se, kot da bi živeli v nekakšnem lepilu. Naloge, ki so nam prej šle zlahka od rok, se vlečejo in vlečejo. Motivacije pa ni od nikoder.

Ste le utrujeni in potrebujete dober popoldanski počitek, ali se v resnici že nevarno bližate izgorelosti in popolnemu kolapsu?

Tu je 12 opozorilnih znakov, da se bližate izgorelosti ali popolnemu kolapsu

1. Ste fizično, mentalno in čustveno izčrpani

Kot da bi nekaj posrkalo vso energijo iz vas. Utrujenosti ne občutite le kakšen dan sem in tja, temveč ves čas. Nimate želje, da bi se držali zdravih navad, kot so redno gibanje, zdravi obroke in dober spanec, čeprav zelo dobro veste, kako dobro denejo.

2. Postajate pesimistični in cinični

Začeli ste dvomiti v svojo vrednost. Morda ste postali celo jezni in zamerljivi. Težje se povežete z drugimi, pa naj bodo to sodelavci, prijatelji ali družinski člani, ker ste tudi zelo razdražljivi, včasih pa dvomite celo o njihovih motivih.

3. Izgubili ste motivacijo in strast

Za stvari, v katerih ste nekoč uživali. Celo zdi se vam, da bi lahko ta čas porabili za kaj 'pametnejšega'. Preprosto 'ne najdete' več časa za svoje hobije in druge interese, zato ste popolnoma izgubili strast.

4. Ves čas razmišljate o delu

Nenehno razmišljate o težavah, povezanih z delom. Iščete rešitve, v mislih pišete črne scenarije … Še bolj takrat, ko naj bi čas namenili počitku.

5. Vse manj produktivni ste

Ugotavljate, da se je vaš tempo upočasnil. Naloge, ki so vam prej šle zlahka od rok, se vlečejo in vlečejo. Motivacije pa ni od nikoder.

6. Pogosto se počutite slabo, imate bolečine, zbolevate

Izgorelost se bo začela odražati tudi na telesu. Telo bo slej ko prej stopilo na zavoro – odzvalo se bo … S tesnobo, nerazložljivimi fizičnimi simptomi, kot so kronični glavoboli, bolečine v mišicah, izpuščaji …

7. Brez razloga se razburite zaradi majhnih stvari

Vaši možgani so tako rekoč ves čas v stanju boj ali beg. Ves čas ste napeti in včasih težko razsodno razmišljate – zato vas lahko s tira vržejo že najmanjše stvari. Ti izbruhi jeze so vse pogostejši.

8. Občutek, da nimate nikoli dovolj časa

Občutek imate, da morate vse narediti v enem dnevu in želite si, da bi imel dan vsaj 28 ur. 24 ur je bistveno premalo in čeprav ves čas hitite, stvari ostajajo nedokončane.

9. Nikoli se zares dobro ne naspite

Občutek, da imate omejen čas in da toliko nalog ostaja nedokončanih vam ne pusti niti spati. Če že ne delate pozno v noč, pa v postelji razmišljate o tem, kaj morate narediti naslednji dan. Ali kaj slabega vas bo morebiti pričakalo.

10. Nesrečni ste …

Slaba volja se odraža povsod – na delovnem mestu in doma. Z ničemer niste zadovoljni, še najmanj pa s sabo. Vaše razpoloženje še močneje niha.

11. Zdi se vam, da niste dovolj (dobri)

V vaši glavi se neprestano oglaša glas, da morate narediti še več in še bolje, da morate vložiti več truda ... In da preprosto niste dovolj. Ta občutek začel negativno vplivati na vse vaše odnose.

12. Ni le utrujenost

Ko se tako nevarno približujete izgorelosti in popolnemu kolapsu, tudi dober spanec ne napolni vaših baterij. Zbujate se povsem izčrpani.

Zdravje in vaše dobro počutje na prvo mesto!

Nikar se popolnoma ne izčrpajte – zdravje mora biti vaša prioriteta. Stopite na zavoro. Jejte zdravo, gibajte in dovolj spite. Če vam skrbi ne dajo miru, se naučite sproščati.

In poiščite pomoč, če je potrebno. To naj nikar ne bo tabu tema.

Preberite še: Zakaj je v pogovoru tako težko poslušati? (izpoved naše novinarke)

Priporočamo tudi: Vse, kar morate vedeti o brazilski depilaciji doma

Preberite več na Aktivni.si

Najbolj brano