Vojna POP div

19. 1. 2014

Pred nedavnim je izšlo pet albumov petih pop princes, ki želijo vse zavzeti prestol. Se nam obeta ženski ravs?

Lady Gaga

Histerični obraz

Njeno orožje: Prav ona je tista, ki je v tem letu začela to divjo tekmo s svojim shizofrenim klipom Applause. V njem se izmenično pojavlja gola, kot pankerica, črna labodka, lesena lutka, seksi eksotična plesalka, blondinka, rjavolaska, črnolaska ... Od vsega se nam zavrti v glavi, prav nič nam ni jasno ... Ali je to lasulja? In kaj naj bi pomenil ta razmazani make-up? In prav to je odziv, ki ga želi.

Njena taktika: Izriniti nasprotnice iz tirnic, da bi jih onemogočila. Preobleče se iz ekstravagantnih oblačil v nekaj tako zelo treznega, kot je Calvin Klein, samo da zmede občinstvo. Nekega dne napove vojno bivšemu najboljšemu prijatelju, blogerju Perezu Hiltonu, že prihodnje jutro pa je njena velika ljubezen Donatella Versace. Diskretno dopušča, da na medmrežje pricurljajo delčki, v katerih poveličuje burko, tako da se zdaj vsi sprašujejo, ali pod to blond lasuljo sploh še skriva kaj las.

Njeno družabno omrežje: Twiter. Vsaj 40 milijonov 'malih pošasti' z velikim odobravanjem sledi vsaki njeni še tako nepomembni besedi.

Album Artpop je izšel 11. novembra.

Beyoncé

Obraz dobrotnice

Njeno orožje: Fotografija s kratko pričesko na Instagramu (objavljena le nekaj ur) je bila dovolj, da je javnost povsem ponorela. Če ste Beyoncé, se vam ni treba truditi, da bi izvali virtualni cunami, a ona je šla še korak dlje: svojim oboževalcem v zahvalo je objavila spot Bey Good, v katerem objema dekleta na invalidskem vozičku, z odra pozdravlja dekle z rakom, se s toplim objemom razveseli slepega fanta in s poljubom na trebuh pozdravi nosečnico v prvi vrsti. Spot, ki ga je skoraj nemogoče pogledati, ne da bi ob tem izpustili kakšno solzico. Beyoncé je naša prava dobrotnica.

Njena taktika: Nedvomno želi pustiti občinstvo v pričakovanju. Novi album, ki je bil prvotno najavljen za november, še vedno nima imena in datuma, ko naj bi bil premierno predstavljen (čeprav je nekaj njegovih delov, skupaj s kontroverznim Bow Down, že razkritih). Lahko bi rekli, da se je diva to leto odločila vse začeti znova in je prevzela vlogo dobrega dekleta.

Njena družabna omrežja: Tumblr. Na njem nas velikodušno zasipa z zasebnimi fotografijami, polnimi ljubezni.

Vizualni album Beyoncé je luč sveta ugledal 20. decembra.

Katy Perry

Obraz LOL-generacije

Njeno orožje: 'Piratski' videospot za novi hit Roar, v katerem ima glavno vlogo aplikacija WhatsApp. Če ga gledate prek pametnega telefona, se v njem energično izmenjujejo oblački, v katerih se izpisuje besedilo, ki ga v veliki meri nadomeščajo smeški. Najstniki so v transu, ne morejo se ga nagledati. Če temu dodamo še videoklipe, polne humorja, s katerimi Katty v obliki teaserjev vsak dan postreže na svojem omrežju, lahko zaključimo – Katty je pravo dekle svojega časa.

Njena taktika: Zavajanje z igranjem na karto popolnega poistovetenja z najstniki, mlajšimi od 14 let. Nekdanja pop superzvezda, ki je imela včasih svetlo modre lase, ni le popolna odvisnica od mobitelov, uspelo ji je preživeti že tudi ljubezenski brodolom, si zaceliti zlomljeno srce (ločila se je pred dvema letoma), zdaj pa na veliko kaže svojo odločnost in moč.

Njeno družabno omrežje: YouTube. Ponuja ji možnost, da svojo nebrzdano energijo pretoči v virtualni marketing.

Album Prism je izšel 21. oktobra.

Miley Cyrus

Obraz provokacije

Njeno orožje: Zaradi njenega divjega 'ritanja' z Robinom Thickom na podelitvi nagrad MTV, oblečena je bila le v spodnje perilo iz lateksa v kožni barvi, se bo še dolgo bliskalo z internetnih strani. Ta dogodek je v minuti sprožil več tvitov kot izpad elektrike na Super Bowlu. Druga plat medalje: v čistunski Ameriki je s tem vzbudila več zgražanja kot razkrita dojka Janet Jackson. Zbogom, junakinja Disney sveta!

Njena taktika: Zasesti medijski prostor tako, da ne ostane prostora za nikogar drugega, za vsako ceno ukrasti šov, spodbuditi ljudi, da govorijo, postati kraljica hashtegov, biti v središču pozornosti. Strategija, ki prinaša s seboj veliko tveganje za kritike, kar je Miley že občutila na svoji koži.

Njeno družabno omrežje: Instagram. Več kot tri milijone prijateljev se navdušuje nad njenimi selfiji, na katerih kaže jezik.

Album Bangerz je izšel 7. oktobra.

Britney Spears

Fantomski obraz

Njeno orožje: Hm, novi jorkširski terier? Fotografije s sinovoma na predpremieri filma Smrkci 2? Govorice, da pripravlja duet z Miley Cyrus? Britney Spears, ki je v začetku avgusta najavila skorajšnjo izdajo Albuma 8, je diskretnejša od svojih tekmic, ko so v vprašanju družabna omrežja. Svojo prisotnost na sceni zagotavlja na staromoden način, z rumenim tiskom. Nalašč ali jo je povozil čas?

Njena taktika: Mirna samozavest ženske, ki je na tej sceni prebila led, ko so se druge komaj rodile, že vse doživela in preživela. Vroči poljub z Madonno? Od tega je že debelih deset let? Ali spot iz davnega leta 2001 I'm a Slave for You, v katerem se zapeljivo in energično ziba ter zvija v zapeljivi melodiji? Pa je bila tako rekoč še včeraj punčka! Vsak objesten izpad Miley, vsak Gagin izzivalen video ... vse se neizbežno primerja z Britney. Zakaj bi se potem sploh obremenjevala?!

Njeno družabno omrežje: Facebook. Svojih 30 milijonov oboževalcev redno razvaja s statusi in fotografijami, na konservativnejši način, kot se za 30-let­nico spodobi.

Prvi singel z albuma Album 8 je izšel v septembru.

Prevedla in priredila: Katja Vidrajz

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc