V Cannesu slavje Hanekejeve Ljubezni

27. 5. 2012
Michael Haneke (na fotografiji prizor iz drame Amour) je zlato palmo dobil že pred tremi leti za v črno-beli tehniki posneto mojstrovino Beli trak.

V Cannesu je šla zlata palma, najvišje priznanje tamkajšnjega filmskega festivala, drugič v roke avstrijskega režiserja Michaela Hanekeja. Tokrat jo je dobil za Amour, dramo o ljubezni v zrelih letih.

Festivalska žirija je veliko nagrado (nekakšen ekvivalent uvrstitve na drugo mesto) podelila italijanskemu filmu Reality režiserja Mattea Garroneja, nagrado žirije (tretjo nagrado) pa je dobil The Angels' Share Kena Loacha.

Najvišji igralski priznanji so prejeli danski igralec Mads Mikkelsen za glavno vlogo v Jagten (Lov) ter Cristina Flutur in Cosmina Stratan iz romunskega Dupa dealuri (v angleščini Beyond the Hills).

Prav slednji film je poleg dobitnika zlate palme Amour in francoskega De rouille et d'os (v angleščini Rust & Bone) v režiji Jacquesa Audiarda veljal za favorita za najvišjo nagrado.

Devetčlansko žirijo je letos vodil italijanski režiser Nanni Moretti, njeni člani pa so bili tudi igralca Ewan McGregor in Diane Kruger, režiser Alexander Payne ter modni oblikovalec Jean-Paul Gaultier.

Letošnji filmski festival v modnenem letovišču na Azurni obali, ki ga je tokrat zaznamovalo hladno in deževno vreme, je kot po navadi ponudil veliko glamurja, obiskali so ga številni hollywoodski zvezdniki, med njimi tudi Brad Pitt (brez zaročenke Angeline Jolie), Nicole Kidman, Jessica Chastain ...