Spoznajte sladko Neomi

23. 12. 2012
Spoznajte sladko Neomi

Pred kratkim je pozornost širše javnosti s pesmijo Poglej pritegnila urbaNa glasbena skupina Neomi in z njo vokalistka Saša Vipotnik.

Zasedbe, ki jo sestavljajo Saša, basist Jernej Kržič, kitarist Tadej Košir, klaviaturist Erik Marenče in spremljevalna vokalista Urban in Katja Sever, ni povezala le ljubezen do glasbe, temveč tudi sorodstvene vezi. Pevka, sicer študentka medicine, je pred petimi leti bratrancema Jerneju in Tadeju, ki sta profesionalna glasbenika, pokazala svoje pesmi in besedila.

»Glasbo sem vedno jemala kot nekaj za zraven, kar me izpopolnjuje, vendar mi ne pomeni vir zaslužka. Ne bi rekla, da gre pri ustvarjanju glasbe za samozavest, gre za način izražanja. Nekje od 18. leta bolj zares ustvarjam pesmi in sprva z njimi nisem nameravala česarkoli doseči, bile so same sebi namen. Če ne bi bilo Tadeja in Jerneja, jih ne bi nikoli predstavila širšemu občinstvu,« pojasnjuje.

Čeprav so se aranžmajev lotili že ob ustanovitvi skupine, so se glasbi zaradi drugih obveznosti začeli intenzivno posvečati šele pred kakšnim letom, ko so k sodelovanju povabili še preostale člane skupine. Ime Neomi, ki pomeni sladko in prijetno, sta Saša in Tadej izbrala med poletnim potovanjem po Indiji, kjer sta spoznala simpatično Izraelko Neomi. S svojo glasbo ne želijo ugajati množicam samo zato, da bi se prodajala njihova zgoščenka ali da bi jih najeli za čim več koncertov.

»Že tako ali tako se hitro začne brisati meja med tem, kakšne so naše želje in katere so želje poslušalcev oziroma občinstva. Veseli smo, če so koncerti razprodani in nam posamezniki pišejo, da jim je naša glasba všeč, nismo pa na primer najbolj ponosni na svojo odločitev, da smo prodali pesem Poglej za reklamo T2. S tem smo sicer zaslužili za videospot za pesem Odpri oči, ki bo kmalu zunaj ... Žal pride do tega, da začneš sprejemati kompromise, saj se kmalu podre ideja o tem, kako boš ustvarjal glasbo samo zase in si sam postavljal merila,« razlaga Saša, ki smo ji nekaj vprašanj zastavili še v prazničnem vzdušju.

Prihaja praznični december. Kako doživljate praznike?

Rada imam božične praznike. Z družino smo čez leto bolj razkrop­ljeni na vse konce, ob novem letu pa se vsi zberemo, zato se jih zelo veselim.

Katero je bilo najlepše darilo, ki ste ga dobili?

Spomnim se, da sem se noro razveselila rožnatega kolesa s trakci na balanci, ko sem bila majhna. Zanimivo je, da sem več let zaporedoma, od kakšnega četrtega do osmega leta, Dedku Mrazu pisala, da bi rada imela avto. Tak velik, čisto pravi. Dobro so me ovili okoli prsta s kolesom, ampak bila sem presrečna.

Radi nakupujete darila in obdarujete ljudi?

Raje kupim nekomu, ki mi je blizu, nekaj, za kar v tistem trenutku vem, da mu bo všeč in ga bo razveselilo. Ne maram pa kupovati daril samo zato, da so. Seveda pa tega nikoli ne izpustim, zato vedno zadnje dni pred obdarovanjem padem naravnost v nakupovalno mrzlico, kar se mi zdi še kar naporno. In potem si vedno znova rečem, da bom darila nabirala že čez leto ... No, tudi letos mi to ni uspelo.

 

Pripravila: Meta Kač

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc