Razstava Magnum prvič: Obraz časa

29. 5. 2012

Z razstavo Magnum prvič: Obraz časa v Galeriji Jakopič se slovenski javnosti prvič obširneje predstavlja Magnum, najprestižnejša fotografska agencija na svetu.

Celoten projekt, ki ga v Galeriji Jakopič prirejajo v okviru Festivala Fotonični trenutki - Mesec fotografije 2012, bo z razstavo in spremljevalnimi programi slovenski in tuji javnosti predstavil tako vsebino same razstave Magnum prvič ter posamezne avtorje kot tudi pomen fotoreportaže v luči razvoja družbe vse od ustanovitve agencije Magnum leta 1947.

Magnum prvič: Obraz časa je skupinska razstava fotografov agencije Magnum, s katero se je agencija v petdesetih letih prvič predstavila izven Francije in ohranja prvoten izbor, videz in kakovost originalnih srebroželatinastih vintidž fotografij. Do nedavnega je za prvo skupinsko predstavitev Magnumovih fotografov veljala razstava, ki jo je Fritz Gruber kuriral za kölnski sejem Photokina leta 1956 ... vse do spektakularnega odkritja leta 2006.

Pol stoletja v varni pozabi
Razstava Obraz časa je bila med junijem 1955 in februarjem 1956 predstavljena v petih avstrijskih mestih - v Innsbrucku, na Dunaju, v Bregenzu, v graškem  Joanneumu ter v Linzu. Od tu se je 17. februarja vrnila v francoski kulturni inštitut v Innsbrucku in v njihovi kleti utonila v varno pozabo za natanko pol stoletja. Leta 2006 so to vrhunsko zbirko originalnih vintidž fotografij ponovno odkrili, restavrirali ter razstavili na Dunaju.

Razstava ne pomeni le presežka, ki bo navdušil poznavalce fotografije zaradi svoje slogovne in tehnične kvalitete ter ohranjenosti fotografij, temveč prinaša tudi izjemno zanimive zgodbe, ki so jih v svojih fotoreportažah obravnavali posamezni fotografi, so prepričani organizatorji. Galerija Jakopič bo razstavo, katere kustosinja je Marija Skočir, gostila do 2. septembra.

Fotografije postavitve razstave: Matevž Paternoster/MGML