Priložnost, da spoznate Korejo skozi oči korejskih filmarjev

6. 4. 2012
Če niste strahopetni, vas morda pritegne atmosferska psihološka srhljivka Zgodba o dveh sestrah (režija Kim Jee-woon). Foto: Cankarjev dom

V Cankarjevem domu v Ljubljani v okviru festivala Nasmeh koreje poteka cikel Sodobni korejski film, ki so ga podnaslovili Med skrajnostmi in intimo.

Kot je na spletni strani CD-ja zapisal vodja njihovega filmskega programa Simon Popek, ima južnokorejski film bogato zgodovino, toda kot je pri azijskih kinematografijah navada, se v zavesti zahodne kulture udomačijo šele po tem, ko določeni filmi in avtorji nase opozorijo tudi v komercialnem smislu. 


"Korejski film je znotraj sodobnega svetovnega filma fenomen tako z umetniške kot komercialne plati; umetniški je čislan povsod po svetu, pobira festivalske nagrade, prirejajo mu retrospektive, komercialni oziroma žanrski film je doma tako rekoč nedotakljiv, težko ga ogrožajo celo največje ameriške uspešnice," je še dodal.

Popkov zapis v celoti preberite na tej povezavi, kjer najdete tudi seznam filmov, ki jih bodo v osrednjem slovenskem kulturnem središču predvajali do 15. aprila.