Pero meseca: Zoran Drvenkar

6. 12. 2010
Pero meseca: Zoran Drvenkar

Zoran Drvenkar (1967), eden osrednjih sodobnih nemških pisateljev, je po rodu sicer Hrvat, vendar že od svojega zgodnjega otroštva živi v Nemčiji; zadnja leta v obnovljenem mlinu blizu Berlina.

Za njegova dela je značilno spretno menjavanje pripovedovalca in časovnega zaporedja, pogosto ima v njih pomembno vlogo okolje in vzdušje Berlina.

Kot pisatelj je Drvenkar cenjen na področju mladinske literature, za katero je prejel številna priznanja, uspešen pa je tudi kot pisec kriminalnih romanov za odrasle. Za svoje zadnje delo Sori, ki je pred kratkim izšlo pri založbi Mladinska knjiga, je prejel pomembno nemško nagrado Friedricha Glauserja za najboljši kriminalni roman leta 2010. Ob njegovem obsežnem opusu sta bili doslej v slovenščino prevedeni le dve deli: Povej, kaj vidiš? (2002) ter Cangiz in Koder (2002), ki je v berlinskem mladinskem gledališču Grips doživelo odrsko uprizoritev. Drvenkar je tudi avtor scenarija za nemški film Brutalna mularija (2006), pretresljiv in neprizanesljiv portret berlinske mestne četrti Neukölln, ki se ukvarja s tamkajšnjo socialno problematiko.

Drvenkarjev najnovejši roman Sori (2009) je pripoved o štirih prijateljih, ki v domačem Berlinu doživljajo eksistencialno krizo, zato se odločijo ustanoviti agencijo, katere naloga je prevzemanje opravičevanja za osebne in poslovne napake drugih ljudi. S tem na svoja pleča prenašajo tuje občutke krivde, nelagodja in sramu. Sprva so naloge lahke, kmalu pa naletijo na težavo, kako se opravičiti truplu.

Andreja Kočar